Indbyggede psykologiske kneb i ny børnebog får ungerne til at falde i søvn, lyder salgstalen. Forfatteren har fat i noget, siger danske eksperter. Den virker, siger forældrene

Har du svært ved at få dit barn til at sove? Så kan en ny børnebog ‘Kaninen der så gerne ville sove’ måske være løsningen.

Børnebogen, der netop er udkommet på dansk, er strøget til tops på Amazon.com, hvor den har ligget solidt placeret i ugevis. Og løfterne er store. Bogen lover at få børn til at falde hurtigt i søvn - og endda inden bogens 32 sider er vendt.

Hemmeligheden bag den søvndyssende historie er en kombination af psykologiske afspændingsteknikker, der har til formål at få barnet til at slappe af. Og forfatteren, den svenske coach og adfærdsforsker Carl-Johan Forssén Ehrlin, har brugt over tre år på at udvikle og teste bogen, bl.a. i samarbejde med psykologer:

»Den er et verbalt modstykke til at blive vugget i søvn. I stedet for at vugge barnet fysisk bruger jeg ord. Jeg har arbejdet med hver eneste sætning, og hvert eneste ord i bogen er nøje udvalgt, så man opnår den helt rigtige følelse af afslapning,« siger han.

Det er figuren Kalle Kanin, som skal hjælpe barnet ind i søvnen. Kaninen, der selv ikke kan sove, møder en ugle, en snegl og en troldmand. De giver ham hver især deres bedste råd om, hvad man kan gøre, hvis man ikke kan falde i søvn.

Hypnose


Oplæseren skal have en god indlevelsesevne. Derudover skal nogle sætninger fremhæves, og andre læses langsomt, og så er der tilsat en snert hypnose. Der er gentagelser, direkte tale til barnet om ’tunge arme’, og man skal gabe:

»Slap af i armene, Jens (barnets navn, red.). Lad dem blive lige så tunge som sten. Kalle Kanin og du, Jens, lader dem blive lige så tunge som sten, nu.«

Psykolog Lotte Lykke Fredriksen underviser i Dansk Selskab for Klinisk Hypnose. Ifølge Lotte Lykke Fredriksen kaldes det ‘trance-induktion’.

Hypnose handler - terapeutisk - grundlæggende om at træne folk i at fokusere deres opmærksomhed der, hvor det er gavnligt for dem.

»Én af grundene til, at man skal nævne navnet, er, fordi vi godt kan lide at høre nogen sige vores navn. Det virker rart og beroligende. Derudover er der også noget med det monotone tonefald, der i sig selv skaber ro i kroppen og i nervesystemet,« siger psykologen.

Speciallæge Jan Ovesen har i 30 år arbejdet med søvn. Når man f.eks. læser sætninger langsommere op, har det en dæmpende og beroligende indflydelse på hjernen:

»Søvnbesvær foregår i langt de fleste tilfælde i det ubevidste. Selvom man godt kan være rigtig træt, kan sengen og søvnmiljøet trigge én på et ubevidst plan. En sådan bog hjælper derfor barnet til at overvinde den her reaktion, og på den måde bryder man et mønster, der frem for alt handler om stimulikontrol,« siger Jan Ovesen.

Ingen garanti


Ifølge Jan Ovesen kan man dog ikke overføre teknikkerne til de børnebøger, man har stående på bogreolen derhjemme. Det skyldes, at ‘Kaninen der så gerne ville sove’ er bygget op omkring karakterer, der prøver at få kaninen til at sove, hvilket også har en afgørende afsmittende effekt på barnet. Historien må ikke vække nysgerrighed.

Søvnvejleder Mikael Rasmussen fra Center for Stress og Trivsel i København holder foredrag om søvn:

»Der er ingen tvivl om, at det er nogle gode psykologiske kneb til at få barnet til at slappe af, fordi barnet kan spejle sig i kaninen. Men det ændrer ikke ved, at børn skal have faste sengetider, og at man skal bruge meget mere end 10 minutter på at sidde og læse om aftenen,« siger han.

‘Kaninen der så gerne ville sove’ udkom første gang på svensk i 2010 og er på vej i 40 lande, men der er ingen søvngarantier, påpeger bogens forfatter.

»Der kan være mange grunde til, at historien ikke virker. Det kan være, at forældrene er stressede, eller det kan være, at barnet ikke kan lide historien. Vi er individer, selv som små børn,« siger Carl-Johan Forssén Ehrlin, der har planlagt at efterfølge børnebogen med en stribe af godnathistorier med andre karakterer og handlinger.

Det glæder de forældre, der har testet bogen for BT. Flere finder nemlig bogens underholdningsværdi tvivlsom på den lange bane.

»Historien er langtrukken, og det er lidt ensformigt at læse den samme historie op igen og igen. Barnet kommer nemt til at kede sig i længden og vil måske ikke få lyst til at høre historien igen,« siger Johnny Knudsen, der er far til Clara på fem år.

Selvom bogen primært henvender sig til småbørn, kan den bruges af alle. Så længe man kan se bort fra, at fortællingen handler om en sød, lille kanin, fortæller bogens forfatter.

»Hvis jeg har problemer med at slappe af, lytter jeg til lydbogen og jeg ved stadig ikke, hvordan den ende ... Men jeg har en anelse,« siger Carl-Johan Forssén Ehrlin med et grin.