Københavnere ser sig selv som verdensborgere, og midtjyderne er trodsige – holdningerne afspejler sig i de navne, vi giver vores børn, siger livsstilsekspert.

Selv om vi bor i samme land er der forskel på de navne, vi giver vores børn. Nordjyderne er vilde med Malthe og Emma, forældre i hovedstadsregionen foretrækker Oscar og Ella, mens fynboerne foretrækker Freja og William. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Men hvorfor forholder det sig sådan? Vi har spurgt livsstilsekspert Henrik Byager, som i grove træk fortæller, hvordan vi vælger navne til vores børn set ud fra de værdier vores bopæl signalerer.

Hovedstadens navnefavoritter: Ella og Oscar

– Ella og Oscar er gamle navne, der griber tilbage i gamle tider, men samtidig har noget internationalt over sig. Mange storbyforældre vil gerne give deres børn navne, som ikke kun fungerer på dansk, for ungerne kan jo ende som verdensborgere. Her fungerer Ella og Oscar fint.

Forældre, der vælger at bo i og omkring hovedstaden ser sig selv som verdensborgere. De opfatter sig som fremme i skoene, fordi de er en del af en pulserende by med masser af muligheder i forhold til provinsen. Ikke bare arbejdsmæssigt men også kulturmæssigt. Forældrene i København synes også, at deres børn skal have alle muligheder i verden. De føler nemlig selv, at de er, hvor tingene sker. De tænker (uden nødvendigvis at sige det højt), at det såkaldte Udkantsdanmark står uden muligheder og slet intet globalt udsyn har. Det er ikke noget for deres børn. Næ, deres yngel skal have det bedste fra hele verden, for det vil give dem flere muligheder. Tænker de. Her er forskellighed og mangfoldighed en fordel, og storbyforældrene føler sig ikke bundet af traditioner og forpligtelser.

LÆS OGSÅ: Top 50: Her er de mest populære navne netop nu

Nordjyllands navnefavoritter: Emma og Malthe

– Emma er et meget traditionelt navn med nordiske rødder, hvor Ella er mere amerikansk og internationalt. Navnet Emma er solidt plantet i den danske muld – et velklingende navn med en mere nordisk klang end Ella for eksempel.

Malthe går hundredevis af år tilbage i tiden og vi befinder os i den dybe, nordiske tradition. Navnet udstråler en urkraft, det er et meget maskulint navn, og samtidig er det et ekstremt dansk navn. Det er for eksempel svært at sige på engelsk, men i Nordjylland tænker man ikke nødvendigvis over, at det skal kunne fungere internationalt.

Toppen af Danmark er et langt mere traditionsbundet sted end hovedstaden. Her lever man i pagt med traditioner og føler en større forpligtelse til at følge dem. Nordjyske forældre har ikke et synderligt behov for store forandringer, og derfor vælger de færreste et navn, som stikker meget ud.

LÆS OGSÅ: Her er Danmarks 90 mest usædvanlige navne

Midtjyllands navnefavoritter: Sofia og William

– Sofia er et mere europæisk og latinsk navn, som man typisk møder i Italien, Spanien og Grækenland. Der er et navn med power. William har også en bred international appel.

Den midterste region i Danmark har en anden selvforståelse end resten af Jylland. Midtjyderne ser nemlig deres egn som et driftigt og ambitiøst sted. Her vil man gerne vise resten af landet og verden, at man også kan noget. Uagtet om man er på heden i Herning eller i studiebyen Aarhus. Her ’gør vi som vi selv vil’, er attituden hos midtjyderne, og de trodser gerne, hvad andre tænker og mener, de skal gøre. Der er noget trodsigt i denne region. Midtjyderne følger ikke blindt normerne i København eller andre steder i provinsen.

Sjællands navnefavoritter: Emma, Karla og Noah

– På Sjælland er forældre mere vane- og traditionsbundne end i hovedstaden. De føler sig i bund og grund lige så bundet til lokalområdet, som i Nord- og Syddanmark, så grundfølelsen er den samme. Men de føler sig alligevel en smule tættere på storbyens energi og attitude.

Karla har flere danske referencer fra børnefjernsyn og –bøger, men du er stadig på sikker (dansk) grund med dette navn. Det er dansk, kækt og nordisk. Karla har noget Pippi Langstrømpe-energi over sig, noget friskt og kækt, som man ønsker at viderebringe til sit barn. Man kan næsten ikke lade være med at smile, når man hører navnet Karla. Hun er ikke ligefrem en verdensdame, men hun har en kant af frækhed, som man måske ikke prioriterer på samme måde i Nord- og Syddanmark.

Noah er mere et modenavn, som er populært her og nu, og det er den sjællandske provins klar til at gribe. Noah har samtidig noget traditionelt over sig, og så har navnet også klare bibelske referencer, og navne fra biblen har været populære i en årrække.

Syddanmarks navnefavoritter: Emma, Ida og William

– Sønderjylland minder lidt om Nordjylland, for indbyggerne i Region Syddanmark er traditionsbundne og vanedrevne. Men sønderjyderne har en anden selvforståelse. De værner om egne værdier, for regionen kan godt være lidt bange for at blive opslugt af resten af verden. De tænker naturligvis anderledes end tidligere generationer, når de skal vælge et navn til deres barn, men samtidig vil de gerne være i pagt med omgivelserne. Der er en klar følelse af samhørighed i det sønderjyske. Man vil gerne passe ind i fællesskabet, så man finder ikke på navne, der stikker ud. Det kan give alt for mange problemer at stikke næsen for meget frem.

Emma hitter her, som det gør i Nordjylland, men også Freja og Ida er populære navne i Region Syddanmark. Ida har været et populært navn i rigtig mange år, for nogle navne kan stå distancen over for modeluner som for eksempel Lucas. Ida er samtidig et fint, gammelt og yndigt navn, som rummer noget blidt og har en fin energi. Det er kort, smukt, enkelt og nordisk. Det passer rigtig godt til de sønderjyske forældre.

Fyn adskiller sig en smule, for de er hverken jyder eller sjællændere. De har sin helt egen ø midt imellem Djævleøen og det landfaste Jylland med direkte jordforbindelse til Europa. Fynboerne er midterbarnet, der nemt kan blive overset, og de skal kæmpe lidt for at blive set. Fynboerne er særligt glade for navnet Freja og Ella – og til drengene foretrækker fynboerne William.

Kilde: Danmarks statistik, de mest populære navne til nyfødte i 2014.

LÆS OGSÅ: 29 pigenavne der er lige til at spise

LÆS OGSÅ: 28 babynavne der emmer af luksus og overklasse

LÆS OGSÅ: Navne: Det skal du ikke kalde dine tvillinger

Artiklen er bragt i samarbejde med www.voresborn.dk