Skal der være flere skulpturer af kvinder i København?

Det kunne kulturminister Jakob Engel-Schmidt godt ønske sig – men han kommer umiddelbart ikke selv til at gøre noget for, at det sker, lyder det i onsdagens udgave af B.T.-podcasten 'Slottet & Sumpen', som du kan høre nederst i artiklen.

I anledningen af kvindernes internationale kampdag falder snakken med podcastens vært, B.T.s politiske kommentator, Joachim B. Olsen, nemlig på ligestilling.

Og Moderaternes kulturminister ser, at diversiteten i det danske kulturliv halter.

Både når det kommer til fordelingen af filmroller, når kvindelige musikere får udbetalt færre licenskroner, og når kvindelige kunstnere står bag færre udstillinger på museerne.

Og så halter diversiteten ifølge ham også »i forhold til bronzeskulpturer«.

»Der er flere skulpturer af fabeldyr i bronze i København, end der er af kvinder,« bemærker Jakob Engel-Schmidt.

Så når man opstiller statuer fremadrettet, så skal det være kvinder, vil Joachim B. Olsen gerne vide.

»Det skal være statuer af mennesker, der har gjort noget formidabelt.«

Så der skal være flere kvindelige statuer?

»Jeg synes jo, der er ret mange kvinder gennem historien, der godt kunne have fortjent at få sådan en skulptur.«

Men skal der flere kvindelige statuer op i København?

»Jeg kunne godt tænke mig, hvis jeg en dag fik en datter, at hun voksede op i en by, hvor de kvinder, der gør det godt, også bliver hyldet.«

Er det så et ja – der skal flere kvindelige statuer i København?

»Ja, det synes jeg sådan set, men nu er det mere skulpturer, jeg er ude efter, og ikke statuer, for de fylder utroligt meget i landskabet, så jeg tror simpelthen ikke, vi får plads til mange af dem.«

Er det så flere kvindelige skulpturer, der skal op?

»Det kunne jeg godt tænke mig.«

B.T.-podcasten 'Slottet & Sumpen' har i seneste afsnit kulturminister Jakob Engel-Schmidt i studiet hos B.T.s politiske kommentator Joachim B. Olsen.
B.T.-podcasten 'Slottet & Sumpen' har i seneste afsnit kulturminister Jakob Engel-Schmidt i studiet hos B.T.s politiske kommentator Joachim B. Olsen.
Vis mere

Dernæst falder snakken på hvilke markante kvinder, der mangler en statue.

Jakob Engel-Schmidt nævner ikke mindst den afdøde socialdemokratiske politiker Ritt Bjerregaard, der både nåede at være minister, EU-kommissær og københavnsk overborgmester.

Derudover mener han også, at middelalderens regerende dronning Margrethe d. 1., der blandt andet etablerede Kalmarunionen, har fortjent at blive udformet i bronze.

Hvordan vil du sørge for, det sker?

»Det kommer jeg ikke til at sørge for på den måde, for som kulturminister er mit job desværre ikke at råbe ud i kulturlandet: 'Jeg bestiller!', og så får jeg leveret,« siger Jakob Engel-Schmidt.

»Jeg kan jo ikke gå ud og bede en eller anden kunstner om at lave en skulptur af Margrethe d. 1., hvis det er sådan, at der ikke er nogen, der har ideen.«

Kan du ikke det? Kan du ikke sætte en pulje af eller få noget på finansloven om kvindelige skulpturer?

»Jo, det kunne jeg måske godt, men kunsten er jo fri, og det skal den også være i fremtiden. For mig handler det lige så meget om også at være med til at vise, vedvarende, at der er et repræsentationsproblem.«

Hvad gør man så ved det?

»Det, man gør ved det, er, at man starter med at tale om det og synliggøre det. Sådan så folk faktisk anerkender, at der ikke er lighed på alle områder.«

Men sætter staten ikke skulpturer op?

»Jo, og det kan da være, jeg skal gøre det, men langt de fleste skulpturer bliver jo opsat af kommunerne rundt omkring og de forskellige kommunalbestyrelser. Og det er jo der, folk bor, det er jo i landets kommuner. Det er jo ikke i Slots- og Kulturstyrelsens parkanlæg.«

Vil du gerne arbejde for at sætte sådan en pulje af, så der kunne komme nogle flere skulpturer?

»Åh, vi har mange puljer i forvejen. Faktisk har jeg bedt ministeriet om at finde et komplet overblik over alle de puljer, vi har, så jeg nemlig kan sanere dem uden at bruge flere penge og se, hvad administreringsprocenten er, og når jeg er færdig med det, så vil jeg gerne komme tilbage i studiet, så kan vi tale om det der,« slutter kulturminister Jakob Engel-Schmidt.

Til den tid vil han også gerne have lavet en liste med markante kvindelige personligheder, der mangler at blive hædret med en skulptur, bemærker han.