Mange danskere har haft svært ved at holde tårerne tilbage, da de tirsdag morgen kunne se Børsens smukke spir falde ned omgivet af flammer.

Og der er god grund til tårerne, melder historiker. For det er et enestående tab, som er gået op i flammer.

»Det er sørgeligt at se sådan en kendt, historisk bygning brænde. Den har haft stor Danmarkshistorisk betydning.«

Sådan siger historiker Lars Hovbakke Sørensen, der blandt andet har skrevet en bog om danmarkshistorien, om den smykke bygning, som tirsdag morgen før klokken otte blev ramt af en brand, mens den var ved at blive restaureret.

Selvom brandvæsenet lige siden har kæmpet mod flammerne, så står det klart, at det ikke er lykkedes at redde hele bygningen. 

Det smukke gamle spir, der er udformet af fire dragehaler, kollapsede kort før klokken 8.30 og faldt ned omgivet af flammer.

Det var et chokerende syn, medgiver Lars Hovbakke Sørensen.

»Den er en af de mest berømte bygningsværker i det indre København, så det er enormt sørgeligt, at den skal gå til grunde, uden at der er nogen som helt mening med det,« siger han.

Hvor værdifuld en bygning er det for Danmark?

Brand i Børsen i København tirsdag den 16. april 2024.. (Foto: Mathias Sørsensen/Ritzau Scanpix)
Brand i Børsen i København tirsdag den 16. april 2024.. (Foto: Mathias Sørsensen/Ritzau Scanpix) Foto: Mathias Sørensen/Ritzau Scanpix
Vis mere

»Det er en bygning, der har stor national betydning, og det er bygning, som mange turister drages af, når de ser spiret, som jo er kendt ude i verden, siger han.

Det var Christian 4., der lod Børsen opføre i 1620 for at fremme handlen mellem Danmark og nabolandene og gøre København til et handelscentrum.

Bygningen blev oprindelige opført med et dragespir, men det oprindelige blev dog i 1775 erstattet af det, som har været bygningens varetegn frem til i dag.

Ifølge Lars Hovbakke Sørensen har bygningen en helt særlig betydning for København.

Børsen var ved at blive restaureret, da branden startede.
Børsen var ved at blive restaureret, da branden startede. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Vis mere

»Den er forbundet med Christian den fjerde, og det er et utrolig flot bygningsværk, som ligger lige over for Christiansborg. Det er sørgeligt, at den går op i røg.«

Mens branden har stået på, har beredskabet, ansatte og andre hjælpere haft travlt med at redde kunstværker ud af den brændende bygning,

Ifølge Lars Hovbakke Sørensen er det dog selve bygningen, der har den største betydning.

»Der er selvfølgelig nogle vigtige kunstværker inde i den, men hovedsagen er, at selve bygningen er så berømt og har så stor en historisk betydning,« siger Lars Hovbakke Sørensen og kalder det 'et trist tab for dansk kulturarv'.

Du kan følge sagen i vores liveblog her.