Frisk luft, stramt lycra og godt tråd i pedalerne. Tag med på landevejen og se, hvorfor cykling er det store træningshit, der giver styrke, kondi − og en go’ bagdel.

Det har regnet hele formiddagen, men som ved et trylleslag bryder solen frem, da jeg møder op til landevejscykling for begyndere i Hellerup hos den erfarne træner Rikke Cedervall Laursen, der har som erklæret mål at lokke flere kvinder i sadlen.

Jeg er fast besluttet på at finde ud af, hvad de horder af mænd i stramt lycra, som jeg hver weekend ser tonse af sted på landevejene, egentlig er så optaget af.

Vi er to rendyrkede nybegyndere og en let erfaren kører på holdet i dag, og jeg tør slet ikke tænke på, hvor travlt Rikke Laursen har på et lørdagshold med 10-15 nye cykelentusiaster.

SE OGSÅ: Derfor skal du vælge cyklen som træningsmakker

For det viser sig, at klikpedaler kræver en træner eller en anden medhjælper, der kan gribe dig i starten, hvis du falder, fordi du ikke får skoen ud af pedalen i tide. Det kræver teknik at få skoen klikket ind i pedalen og ud igen, og jeg er en smule ængstelig på de første øveture med fastlåste fødder, men det går faktisk overraskende hurtigt at mestre teknikken.

»Med klikpedaler får du et rundt tråd, og belastningen i knæet bliver mindre. Du har et sikkert fodfæste, og du kan variere belastningen af dine muskler, fordi du både kan træde ned og hive op med foden i en klikpedal,« siger Rikke Laursen, mens hun tålmodigt guider mig rundt på en lukket plads, der tjener som øvebane for os i dag.

SE OGSÅ: fit tester: Få drømmekroppen med interval

Hvorfor kører I egentlig så langsomt?

Efter vi har trillet rundt og øvet os i at sætte i gang og stoppe, ruller vi ud i myldretiden. Hvor der synes at være mange flere lyskryds end normalt. Og fejemaskiner, der fylder hele cykelstien. Og ældre damer på motoriserede handicapcykler.
»Hvorfor kører I egentlig så langsomt?« spørger den ene nysgerrigt, da vi holder for rødt sammen.
Men landevejscykling er ikke bare en cykeltur. Der er forskel på at bruge cyklen som transportmiddel og som sportsudstyr.



Da vi først kommer fri af bymylderet, og en langstrakt, bred cykelsti lokker forude, mærker jeg for første gang lidt af magien. Det er befriende at træde til og få fart under dækkene. Carboncyklen er let som en fjer. Solen skinner, og jeg nyder udsigten over Øresund. Vi kører ikke stærkere, end at jeg kan sludre med min mere erfarne makker undervejs, mens jeg vænner mig til stillingen på cyklen og eksperimenterer med gearene.

SE OGSÅ: 36 hits til fitness, løb, yoga, dans, svømning og cykling

Blodsmag op ad bakken

Det er dog ikke meningen, at der skal gå fuldstændig hyggeklub i den. Da vi alle er nogenlunde sikre på pedaler og cykler, sætter Rikke Laursen farten op ad en langstrakt bakke, fast besluttet på at give os sved på panden.
»Det skal helst være sådan, at først gør det ondt i hele kroppen, så får man blodsmag i munden og til sidst metalsmag. Så har man ydet sit maksimale, opfordrer hun med et smil på læben.«



Så vi giver alt, hvad vi kan op ad bakken, og jeg kan sagtens mærke i mave, balder og lår, at cyklingen giver en solid styrketræning, især hvis man kører med en træner, der sætter tempoet. Der bliver ikke hyggesnakket lige efter bakken!

Konditionsmæssigt er vi i en sportsgren, der virkelig batter. Rikke Laursen anbefaler altid at kombinere cykling med styrketræning af for eksempel ryg, mave og arme for at få en mere alsidig træning og en god styrke i ryggen til at sidde godt på cyklen.

SE OGSÅ: 5 øvelser til en stærk krop

Hård træning og hyggesnak

Efter bakken kører vi i moderat tempo hjemad. Holdets anden nybegynder kan mærke koncentrationen svigte og trætheden melde sig, og vi er brugte i ben og balder, da vi er færdige. Men så snart teknikken med klikpedalerne er på plads, kan man let gøre cykling til en virkelig intensiv træningsform. Eller man kan vælge at dyrke det sociale element og få kondi og styrke med i købet.



Jeg kunne sagtens forestille mig at holde visse typer forretningsmøder på cyklen. Eller mødes med en veninde og sludre hen over cykelstyret i stedet for over en kop kaffe. Cyklingen giver mulighed for det hele. Hvis altså du er villig til at investere − for der er jo lige det med udstyret. Vores lækre carboncykler står f.eks. i 15.000 kroner stykket.

»Der er mange, der bliver rigtig glade for cykling. Bl.a. fordi du ikke løber ind i så mange skader. Har du problemer med knæ eller ankler, kan du typisk ikke løbe langt, men du kan sagtens tilbagelægge mange kilometer på cyklen,« siger Rikke Laursen.

SE OGSÅ: Undgå skader: 8 superfoods til din træning

HVORDAN VAR LANDEVEJSCYKLING?

Birgitte Bregnedal
Det sociale aspekt ved at køre sammen var helt fantastisk. Jeg har før forsøgt mig med cykling alene. Jeg har trænet triatlon, og jeg har alt udstyret, men cykling er aldrig blevet en træningsform, der virkelig gav mig noget. Før nu. I dag var det sjovt at sludre undervejs og grine sammen, samtidig med at jeg fik god motion og styrketræning.

Charlotte Ingvartsen
Der var højt humør, og det var fedt at bruge sin krop, mærke pulsen stige, svede og se på naturen. Hele vejen oplevede jeg en holdånd, der helt bogstaveligt greb mig undervejs. Måske var kombinationen af adrenalin og angst for asfalten lidt rigeligt. Jeg tror, man skal føle større glæde ved fart for virkelig at elske cykling.

FITS VURDERING
Hvis du elsker løb og for eksempel skiløb, vil du også synes om cykling. Du får både frisk luft og fart over feltet, og du har mulighed for at træne virkelig hårdt og mere moderat alt efter din dagsform. Der er virkelig holdånd og mange grin undervejs, så meld dig til et cykelhold, eller find som minimum en makker. Det gør oplevelsen helt unik.

Kondition: 6 stjerner ud af 6
Styrke: 5 stjerner ud af 6
Smidighed: 3 stjerner ud af 6
Sjovhed: 5 stjerner ud af 6

Hvad er landevejscykling?

Cykling er en sport, der ikke har andet til fælles med en almindelig cykeltur, end at det foregår på en tohjulet. Sportscykler er lette og stærke på samme tid, og du kan virkelig komme op i fart. Fornemmelsen af at cykle for at træne i stedet for at komme fra A til B giver en skøn følelse, og en time flyver bogstaveligt talt af sted.

Her kan du træne

I starten skal du finde en øde parkeringsplads eller en stillevej, mens du øver klikpedaler. Når det er på plads, så glæd dig over, at Danmark er en cykelnation med et bredt udbygget net af cykelstier over hele landet. Du kan finde ideer til ruter og en oversigt over de mange løb, der arrangeres i sæsonen hos Dansk Cykle Union: Cyklingdanmark.dk

SE OGSÅ: Svøm dig smuk og slank

SE OGSÅ: Bliv vild med at løbe: Klar, parat, 5 km

Artiklen er oprindelig bragt hos fitliving.dk