Se hvordan du giver din krop en pause, alt efter hvilket behov den har.

Det er helt nødvendigt for din præstationsevne og dit fysiske og mentale velvære at holde en pause. Alligevel er alt for mange af os alt for dårlige til at holde dem. Her er fem pauser for enhver smag:

1/ Når du har siddet for længe i samme stilling

Kroppen kan ikke lide at sidde på samme måde i lang tid, og som du sikkert allerede ved (og har mærket), kan det føre både rygsmerter og hovedpine med sig. Så stræk dig igennem. Først tager du fat på skuldre og nakke: Rejs dig op. Stå med sænkede skuldre, træk dem derefter op mod ørerne, hold dem der i fem sekunder, inden du lader dem falde igen. Gentag et par gange. Lav derefter bevægelsen modsat, hvor du i stedet for at trække skuldrene op mod ørerne, presser dem ned.

LÆS OGSÅ: Se 11 råd mod stress - som virker

Derefter er det halsens tur. Bliv stående med armene hængende. Læg hovedet til højre, så øret peger ned mod skulderen, og lad højre hånd holde på venstre øre imens. Hold i 10 sekunder, mens du trækker vejret dybt. Lav samme øvelse til modsatte side. Gentag nogle gange.

Så er det skulderbladene, der skal under behandling: Bliv stående, fold hænderne bag nakken, og før albuerne så langt tilbage som muligt, og træk skulderbladene mod hinanden. Til sidst tager du fat på nakke og ryg: Bliv stående, og fold nu hænderne på bagsiden af hovedet. Bøj hovedet, så hagen peger ned mod brystet, lad albuerne hænge slapt foran kroppen. Hold stillingen i ti sekunder, og træk vejret dybt imens.

2/ Når du er stresset

Raser stressen i kroppen, kan en pause med en vejrtrækningsøvelse gøre underværker. Sæt dig på en stol (eller på toilettet, hvis du vil være sikker på ikke at blive forstyrret) med begge ben på jorden. Læg højre tommelfinger på højre næsebor ånd ind gennem venstre (prøve at gøre det, mens du læser med her, ellers giver det nærmest ingen mening). Læg højre pegefinger på venstre næsebor, slip med højre tommelfinger og ånd ud gennem højre næsebor. Ånd ind gennem højre næsebor. Læg derefter højre tommelfinger på højre næsebor og slip pegefingeren og ånd ud gennem venstre næsebor. Ånd ind gennem venstre næsebor, og læg derefter pegefineren på venstre næsebor, slip med tommelfingeren, og ånd ud gennem højre næsebor. Hver gang du ånder ind, og hver gang du ånder ud, tæller du til fem. Lav øvelsen i tre minutter.

LÆS OGSÅ: Derfor har du svært ved at erkende, at du har stress

3/ Når du er tørstig

Nu tror du måske, at vi er så uopfindsomme, at vi skriver, at du skal rejse dig fra dit skrivebord, og gå ud til kaffeautomaten og drikke en kop kaffe. Men der tager du fejl. Du skal nemlig gå ud i køkkenet og tage et glas vand. Og ja, vi er med på, at det også lyder ret uopfindsomt, men hør nu, hvorfor det er så en brillant ide: Dehydrering øger stressniveauet i kroppen, men allerede fem minutter efter, du har indtaget et glas vand, kan man registrere et markant fald i stresshormonet kortisol.

4/ Når din hjerne trænger til en forfriskning

Har du siddet med samme opgave i lang tid, så forkæl din hjerne med en øvelse, hvor du forstærker kommunikationen mellem højre og venstre hjernehalvdel. Rejs dig op, og blink med højre øje samtidig med at du knipser med venstre hånd. Skift derefter, så du blinker med venstre øje, samtidig med at du knipser med højre hånd, hvorefter du skifter tilbage. Øg tempoet, når du er klar. Gentag i et minut. Og et minut er faktisk nok til at kvikke din hjerne op. Når det gælder koncentration er den nemlig ligeglad med, om din pause er kort eller lang. Den vil bare have en pause.

5/ Når kroppen er sløv og slap

Måske forbinder du ikke pause med motion, men hvis din dag hovedsageligt består i at sidde stille, virker det logisk, at en pause bør bestå af bevægelse. Samtidig har bevægelse den fordel, at det øger blodgennemstrømningen i hele kroppen, så alt bliver sat i sving – fra forbrænding til hjerne. Brug to til otte minutter på at lave klassiske øvelser i 30 sekunder ad gangen. Her får du fem forslag: englehop, sprællemand, squat, planken og armbøjninger.

Kilde: "Hjernepauser – aktiviteter, der booster læring" af coach og proceskonsulent Søs Rask Andresen og cand. merc. og master i positiv psykologi, Nanna Paarup, Dansk Psykologisk Forlag.

LÆS OGSÅ: Her er øvelserne, der gør dig stressfri

LÆS OGSÅ: Så farligt kan det være at sove for lidt

LÆS OGSÅ: Se 5 veje til bedre søvn og mere overskud

Artiklen er oprindeligt publiceret på www.altfordamerne.dk