Er maven ekstra rund? Følger du den kinesiske kalender? Skummer dit tis? Der er mange metoder, der efter sigende skulle kunne hjælpe med at afsløre dit kommende barns køn allerede efter 12 uger.

Normalt vil kommende forældre først få vished om deres barns køn, når de tager til en misdannelsesscanning på sygehuset, som oftest sker i graviditetens 20. uge. Men til de ekstra nysgerrige er der andre metoder, der måske kan hjælpe med at afsløre, hvilken farve børneværelset skal have.

Hvis du tror på natron-metoden, så skulle du kunne spå barnets køn ved at tisse i en skål med natron. Hvis det skummer, så er det en dreng. En anden metode er skull-metoden, hvor man kan se, om det er en dreng eller en pige ved blot et kig på scanningsbilledet. Det kræver, at fosteret er placeret, så man kan se barnets profil. Drenge skulle efter teorien have en mere skrående pande end piger.

Jyllands-posten har dog afkræftet begge teorier. I et interview med Signe Clement, der har over 7 års erfaring i sygehusvæsenet og i dag har sin egen scanningsklinik, afkræfter hun teorierne, der skulle kunne forudsige kønnet. Hun er generelt skeptisk over for at spå uden den grundige scanning, som sygehuse og privatklinikker udfører.

Den sidste metode er nub-teorien, som ud fra Signe Clements vurdering er den teori, der holder mest vand. Metoden skulle kunne slå fast allerede ved 12. uge, om der gemmer sig en Sofia eller Victor i maven. Med den metode skal du kigge efter fosterets nedre dele på scanningsbilledet. For vender den nedre del mere en 30 grader opad, så skulle der eftersigende være en dreng.  Er ’dutten’ parallel ved rygraden eller går den nedad, så er det højst sandsynligt en pige.

»Nogle gange kan man se det i uge 12, men det kræver, at man ved, hvad man skal kigge efter. Jeg udtaler mig aldrig om billeder, andre har taget af den grund, at ét enkelt billede kun giver et øjebliksbillede af fosteret. Når man kønsbestemmer, skal man danne sig et helhedsindtryk og kigge fra forskellige vinkler, ellers er vi ude i, at det er gætværk,« siger Signe Clement til Jyllands Posten.

En normal kønsscanning kan ske tidligst når kvinden er 14 uger henne. Her kan man i langt de fleste tilfælde fastslå om det er en dreng eller en pige.