LEVENDE HELE LIVET: Danskerne lever i gennemsnit fire år længere end for bare 15 år siden. Men kan alder overhovedet gøres op i tal eller er det mere en følelse, som afhænger af livssyn og antallet af skavanker? BT undersøger i en ny serie danskernes forhold til alder. Hvornår er man gammel? Hvornår føler vi os unge? Hvor mange år forventer vi at leve? Og hvor langt vil vi gå for at kunne sætte 100 lys i lagkagen - og samtidig være i stand til at puste dem ud?

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Vis mere

Karsten Ree, Erhvervsmand og ejer af Ree Park - Ebeltoft Safari, 72 år

Hvornår er man gammel?

Det er individuelt. Det kommer senere for dem, der forholder sig aktivt og har noget at gå op i. Det kan være økonomi, men det kan også være så meget andet, man har passion for. Mange tror, det er dejligt at komme hjem og hygge sig med konen, men det er ikke rart at føle sig uanvendelig og fornemme, at der ikke er brug for en. Så hold dig aktiv - om det så bare er et job, hvor du sorterer flasker. Det er bedre end ingenting. Lediggang er roden til alt ondt, og det tror jeg, at mange pensionister kan nikke genkendende til.

Hvornår føler du dig gammel?

Når jeg går på diskotek som 72-årig, føler jeg det er ved at være lidt for sent. Det er såmænd hyggeligt nok en times tid eller to. Men der er også meget støj, så lysten er forsvundet.

Jeg har jo også adgang til en del vandsport. Men det der med lige at stå på vandski, gør man altså ikke med en skulder, der har det ad h til. Inden skulderproblemet opstod var det min hofte, der var i stykker. Men jeg har fået en ny hofte med titanium sat ind. Sådan nogle handicap, er en påmindelse om, at ens krop er ved at forfalde. De minder virkelig én om, at alderen er begyndt at tage fat i en. Jeg har heller ikke lyst til at tage familien med på ski længere, selvom det er sjovt. Det ville jo være noget nær en katastrofe, hvis jeg faldt.

Hvornår føler du dig ung?

Jeg kan godt lide at køre ræs, har købt en historisk racerbil (Ford GT40), som jeg har kørt tre løb i sidste år. Men det er nu lysten og viljen, mere end evnerne, der styrer. Det er en lidt voldsom bil, så man kan godt blive kylet lidt rundt i cockpittet. Men overordnet givet det mig et kick, at komme ud og køre i voldsomme biler og konkurrere på et skarpt amatørniveau.

Hvornår føler du dig gammel?

’At være gammel’ er en følelse, som indhenter én i bestemte situationer, og som i høj grad hænger sammen med dit helbred.

Den dag, du skal puste 80 lys ud i lagkagen, er du gammel. Det er i hvert fald den alder, flest danskere peger på, når de skal sætte et tal på ’at være gammel’, viser en undersøgelse, som Yougov har lavet for BTMX.

Ikke overraskende rykker den opfattelse med alderen. Blandt den yngste målgruppe, mener én ud af tre, at man allerede er gammel, før man fylder 70 år. I den ældste målgruppe mener tre ud af fire til gengæld, at det kræver 80 lys i lagkagen, før man kan kalde sig gammel.

Alder er ifølge etnolog fra Center for Sund Aldring Københavns Universitet, Aske Juul Lassen, i høj grad er situationsbestemt. F.eks. når man ser de ser sig selv i spejlet, har fødselsdag, pensionsselskabet ringer eller Ældresagen kontakter en.

»Når de ældre viser rundt i hjemmet og f.eks. støder på et billede af deres forældre, går det op for dem, at de faktisk er ældre, end forældrene var på billedet. Men de føler jo, de ser temmelig meget yngre ud,« siger han.

I Ældresagens Fremtidsstudie svarer næsten hver anden i aldersgruppen 50-84-årige, at de føler sig yngre, end det tal, der står på dåbsattesten. Og her spiller helbredet en afgørende rolle. 87 pct. af dem, der føler sig yngre, end deres alder, har i undersøgelse et godt selvvurderet helbred.

»At være gammel er selvfølgelig ikke en sygdom. Men alderen er ofte noget man føler gennem sygdom,« siger Aske Juul Lassen.