LEVENDE HELE LIVET: Danskerne lever i gennemsnit fire år længere end for bare 15 år siden. Men kan alder overhovedet gøres op i tal eller er det mere en følelse, som afhænger af livssyn og antallet af skavanker? BT undersøger i en ny serie danskernes forhold til alder. Hvornår er man gammel? Hvornår føler vi os unge? Hvor mange år forventer vi at leve? Og hvor langt vil vi gå for at kunne sætte 100 lys i lagkagen - og samtidig være i stand til at puste dem ud?

Foto: goal-setter.com
Vis mere

Carla Mickelborg, Skuespiller, youtuber, iværksætter, 29 år

Hvornår er man gammel?

Jeg har altid tænkt, at når man er over 60, er man gammel. Men nu er min mor lige blevet 60 år, og hun er ikke speciel gammel. Så jeg vil nok i virkeligheden sige 70 år.  I det hele taget, tænker jeg lidt, at alting har rykket sig 10 år, siden jeg var barn.

Hvornår føler du dig gammel?

Jeg føler mig lidt gammel efter jeg er begyndt at få nogle rynker omkring øjnene. Men så er det godt, jeg får ansigtsbehandlinger og har nogle gode cremer liggende. Jeg vil gøre alt for ikke at få rynker, men skulle jeg ende med mange rynker, kan jeg ikke forestille mig at få botox. Det ser alt for kunstigt ud.

Jeg har mange yngre seere, der ser mig lidt som en storesøster eller som en voksen. Og når jeg så møder dem, synes de, det er helt vildt underligt, at jeg er sådan ret fresh og siger ‘lol’ og den slags. Jeg havde engang en kæreste, som har en søn på fem år. Sønnen spurgte mig engang: ‘Carla, er du egentlig voksen’. Og jeg svarede ‘Øh ja, men ikke helt lige så voksen som din far.’ Jeg har jo et lidt legende og ungdommeligt job, som youtuber og iværksætter, så jeg føler mig ikke så voksen.

Hvornår føler du dig ung?

Jeg føler mig ung, når jeg er til morgentræning på Skodsborg Spa med en række andre iværksætterkvinder, som alle er ældre end mig. Følelsen rammer generelt i sådan nogle voksensammenhænge, hvor det bliver bemærket, at jeg er yngre. Det er en ret fed følelse, at jeg i en forholdsvis ung alder har har skabt succes både på YouTube, Instagram og som iværksætter i mit familiefirma goal-setter.com.

I forhold til min krop, føler jeg mig ung, fordi jeg stadig kan hoppe og springe, som jeg vil  Det er nu ikke noget, jeg tænker så meget over. Det er i virkeligheden ærgerligt, at man først tænker over det, når ens krop ikke længere fungerer. Jeg arbejder med at blive mere bevidst om de ting, jeg er glad for f.eks. ‘hey Carla, du er total funktionsdygtig, god til yoga og god til at danse’. Vi kan nok alle sammen blive bedre til at embrace den alder, vi har.

Hvornår føler du dig gammel?

’At være gammel’ er en følelse, som indhenter én i bestemte situationer, og som i høj grad hænger sammen med dit helbred.

Den dag, du skal puste 80 lys ud i lagkagen, er du gammel. Det er i hvert fald den alder, flest danskere peger på, når de skal sætte et tal på ’at være gammel’, viser en undersøgelse, som Yougov har lavet for BTMX.

Ikke overraskende rykker den opfattelse med alderen. Blandt den yngste målgruppe, mener én ud af tre, at man allerede er gammel, før man fylder 70 år. I den ældste målgruppe mener tre ud af fire til gengæld, at det kræver 80 lys i lagkagen, før man kan kalde sig gammel.

Alder er ifølge etnolog fra Center for Sund Aldring Københavns Universitet, Aske Juul Lassen, i høj grad er situationsbestemt. F.eks. når man ser de ser sig selv i spejlet, har fødselsdag, pensionsselskabet ringer eller Ældresagen kontakter en.

»Når de ældre viser rundt i hjemmet og f.eks. støder på et billede af deres forældre, går det op for dem, at de faktisk er ældre, end forældrene var på billedet. Men de føler jo, de ser temmelig meget yngre ud,« siger han.

I Ældresagens Fremtidsstudie svarer næsten hver anden i aldersgruppen 50-84-årige, at de føler sig yngre, end det tal, der står på dåbsattesten. Og her spiller helbredet en afgørende rolle. 87 pct. af dem, der føler sig yngre, end deres alder, har i undersøgelse et godt selvvurderet helbred.

»At være gammel er selvfølgelig ikke en sygdom. Men alderen er ofte noget man føler gennem sygdom,« siger Aske Juul Lassen.