Arsenio Hall og Eddie Murphy i "Coming to America" fra 1988.
Arsenio Hall og Eddie Murphy i "Coming to America" fra 1988. Foto: All Over

Eddie Murphy-klassikeren har snart 30 på bagen.

Anmelderne var ikke blæst omkuld, men "Coming to America" endte med at blive en solid blockbuster i slutningen af 80'erne og et tilbagevendende indslag på tv.

For Eddie Murphy var det den første film, hvor han spillede flere forskellige roller, og der blev i det hele taget brugt masser af tid i sminken for at han - og kollegaen Arsenio Hall - kunne påtage sig de mange forskelligt udseende karakterer.

Dét arbejde blev belønnet med Oscar-nomineringer for henholdsvis bedste kostumer og bedste makeup.

SE BILLEDERNE: Her er stjernerne fra "Coming to America" i dag

Succesen med multiroller fulgte Eddie Murphy op i flere film senere i karrieren. Blandt andre i "The Nutty Professor"-filmene fra henholdsvis 1996 og 2000.

Vi har her samlet yderligere 10 ting, som du måske ikke vidste om "Coming to America".

1. Skuespillerne John Amos, James Earl Jones og Madge Sinclair, der døde i 1995, havde alle været med i de roste miniserie "Rødder" (1977) og "Rødder: Den næste generation" (1979), hvilket i øvrigt markeres i "Coming to America", da prins Akeem undervejs bliver tiltalt "Kunta Kinte" - navnet på hovedpersonen i "Rødder".

Det er så oven i købet ikke den eneste snedigt gemte reference skuespillerne får taget med i filmen. James Earl Jones får også markeret sin tidligere stemme-rolle som Star Wars-skurken Darth Vader, da han leder efter sin søn, prins Akeem, og udtaler "No. Do not alert him to my presence. I shall deal with him myself".

I "Star Wars: Jedi-ridderen vender tilbage" kan man høre James Earl Jones sige "No. Leave them to me. I will deal with them myself"

LÆS OGSÅ: Efter Fars fede feriedage: Her er familien Griswold i dag

James Earl Jones spillede ikke Darth Vader, men lagde stemme til rollen i de første Star Wars-film.

2. Cuba Gooding jr havde sin filmdebut i rollen som drengen, der får klippet sit hår i den barbersalon, hvor de tilstedeværende har en ophidset diskussion om boksere.

LÆS OGSÅ: The Big Bang Theory nærmer sig sin afslutning - måske

3. Flere andre nuværende stjerner klemte sig i øvrigt med i mindre roller. En dengang ukendt Samuel L. Jackson kan ses i rollen som en unavngiven røver, der prøver at plyndre restauranten McDowells, mens Vondie Curtis-Hall har en statistrolle.

4. Alle rollerne i barbersalonen spilles i øvrigt af Eddie Murphy, Arsenio Hall og Clint Smith. Også den ældre, hvide jøde, som spilles af Eddie Murphy.

Beslutningen om at lade Eddie Murphy spille jøde var instruktør John Landis hentydning til de jødiske komikere, der i starten af 1900-tallet tog sorte masker på, når de skulle spille folk fra Afrika.

- Jeg havde læst den her artikel, som jeg blev virkelig provokeret af, om jødiske komikere med sorte masker. Jeg tænkte, at de var nogle ignoranter, så jeg sagde "Eddie, jeg vil have, at du skal spille en gammel jøde", forklarede John Landis tilbage i 2005 til The Collider.

Eddie Murphy var først skeptisk, men blev overbevist, da han var blevet sminket til rollen og havde bevæget sig rundt i filmstudierne hos Paramount uden at blive genkendt.

LÆS OGSÅ: 20 ting du ikke vidste om Barnaby

5. Manden bag den vellykkede makeup var Rick Baker, der blev Oscar-nomineret for sit arbejde. Han fik den dog ikke, men samarbejdet mellem ham og Eddie Murphy blev belønnet otte år senere, da han fik en Oscar for arbejdet på "The Nutty Professor".

Rick Baker har i alt været nomineret til 11 Oscar-priser for sit makeup-arbejde i Hollywood. Han har hjemtaget de syv, hvilket ingen anden kan matche.

LÆS OGSÅ: E.T's bedste ven er blevet stor: Her er Elliott i dag

6. Kanye West har en direkte reference til "Coming to America" i sangen "Gold Digger" fra 2005. I tredje vers lyder det:

"He got that ambition baby look in his eyes
This week he mopping floors next week it's fries"

Det refererer til Maurices citat i restauranten McDowell's:

"Hey, I started out mopping the floor just like you guys. But now... now I'm washing lettuce. Soon I'll be on fries; then the grill. In a year or two, I'll make assistant manager, and that's when the big bucks start rolling in."

SE OGSÅ: Sådan ser Spice Girls-pigerne ud i dag

7. Rollen som prins Akeems far var i første omgang tiltænkt Sidney Portier inden den gik til James Earl Jones.

8. James Earl Jones og Madge Sinclair er ikke kun konge og dronning i "Coming to America", de lægger også stemme til henholds Løvernes konge Mufasa og hans dronning, løvinden Serabi, i Disneys animationsfilm "Løverns Konge" fra 1994.

9. "Coming to America" blev aldrig, som det ellers er normal praksis, vist for de amerikanske filmanmeldere over hele landet før premieren. Paramount traf beslutningen efter at en enkelt prøvevisning for en gruppe filmanmeldere i New York havde udløst en del meget negative reaktioner.

LÆS OGSÅ: Hvad blev der af East17? Få svaret her

10. Den store succes i biograferne kunne have udløst en efterfølger, men det havde folkene bag ikke lyst til. I et interview på Arsenio Halls talkshow på amerikansk tv i 2013 forklarede Eddie Murphy, at det havde været rent kaos i tiden efter premieren.

Blandt andet iform af flere søgsmål fra folk, der mente at manuskriptet, historien og nogle af rollerne var hugget eller kopieret, og der derfor skulle betales erstatnimg.

I sidste ende valgte folkene omkring filmen, at det var bedst at lade det blive ved den ene film.

Artiklen er bragt i samarbejde med www.herognu.dk

SMS

Tophistorier

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.