Køb abonnement på PLUS og få adgang til alle Lene Hanssons kostplaner og guider. Få blandt andet GO GREEN-kuren og

Tab dig ved at spise efter kroppens cyklus. Alt levende bevæger sig i cyklusser. Kvindens menstruation, årstiderne og døgnet. Også vores fordøjelse bevæger sig i tre faser på hver ca. otte timer. Det betyder, at uanset hvad du gør (sover, shopper, læser, træner o.s.v.), så følger dine indre organer en særlig plan og et skematisk arbejde, der gør, at du får mest mulig energi og mest mulig ud af den mad, som du indtager.

Derfor er det vigtigt, at vi spiser vores måltider, når organerne er klar til at modtage den og arbejde med den. Konsekvensen af at spise på de forkerte tidspunkter er nemlig, at du kan have svært ved at tabe dig. I traditionel kinesisk medicin (TCM), arbejder man med organuret, hvilket betyder, at man tager hensyn til, hvordan organerne arbejder, og hvornår de sover.

Karl‐Arne Stokkan, professor i biologi ved Universitetet i Tromsø i Norge, fortæller til videnskab.dk at alt fra alger til mennesker har en døgnrytme. Rytmen styres i høj grad af lyset og vekslingen mellem nat og dag, men varierer fra art til art. Vi mennesker er også styret af rytmen, der påvirker os og vores organer.

Måske kender du det, at spise for sent og så vågne om morgenen, uden at føle dig udhvilet? Jeg prøver altid at spise aftensmad før kl.19.00. Jeg boede nogle år i Portugal, hvor jeg drev en helsefarm, hvor folk kunne bo og blive sunde, slanke og komme i form. Når arbejdsdagen var forbi, og jeg ikke selv

gad at lave mad, gik min søn Sebastian og jeg op til den lille landsby, Querenca, for at spise. Når vi sad dér kl. 18.00 med kniv og gaffel parat, havde tjeneren virkelig svært ved at forstå, at vi ønskede at spise allerede.

Folk fra Middelhavslandene er kendt for at spise sent. Måske er det derfor, de har behov for en siesta? For det kræver energi at fordøje mad. Men når du lægger dig til at sove, er det meningen, at kroppen regenererer dig og dine celler og netop ikke bruger tid på at skulle fordøje.

Tilbage til kroppens cyklus. Kroppen har mange jobs, bl.a. at rense sig for affaldsstoffer, nedbryde og fordøje mad og drikkevarer samt optage næringsstoffer til cellerne.

Alle tre opgaver udføres dagligt. Det er lige så vigtigt at få næring ind i cellerne ,som det er, at maden bliver ordentligt fordøjet og optaget. Det sidste job i den forbindelse, er at udskille affaldsstoffer. Hvis vi ophober affaldsstoffer, går det ud over vores sundhed, og vi bliver ‘forgiftede’.

Din døgnrytme

Døgnrytmen er præget af lys og mørke. Hvis du arbejder og er vågen om dagen, arbejder dine organer og fordøjelse i følgende faser:

1. Udskillelsesfasen kl. 04.00 – 12.00

Din krop udrenser affaldsstoffer. Du bør kun spise letfordøjelig mad, som frugt, grønt, nødder, kerner, smoothies,juicer, greenies, salater og grøntsagssupper. Spiser du tung mad i denne periode, kan du risikere, at der ikke er energi nok til udrensningen.

2. Indtagelsesfasen kl. 12.00 – 20.00

Dine fordøjelsesorganer er i hopla og klar. Du bør ikke spise senere end kl. 20.00, da mavesækken behøver ca. 3‐4 timer for at blive tømt, og din mavesæk skal helst være tom, når du falder i søvn, ellers skal din krop bruge energi på at fordøje, mens den har brug for hvile.

3. Optagelsesfasen kl. 20.00 – 04.00

Kroppen er i ‘hvilefasen’, hvor du bør slappe af og ikke belaste din fordøjelse med ‘natmad’. Er du ved at dø af sult, så spis frugt, grønt og evt. lidt nødder.

4.Skiftevagter og natarbejde

Arbejder du på skiftende tider og sover om dagen, fordi du arbejder om natten, bør du stadig overholde faserne. Dine fordøjelsesorganer kan nemlig ikke pludseligt ’stille om’, fordi du ønsker det.

Spiser du kl. 02.00 om natten, fordi du har nattevagt, er dine tarme og fordøjelsesorganer (lever og bugspytkirtel) ikke vågne til at deltage i arbejdet. Løsningen er, kun at spise let fra kl. 20.00 – 12.00 for at følge kroppens naturlige rytme.

Arbejder du i fast nattevagt, er der en god chance for, at dit indre organur har stillet sig om og således byttet om på nat og dag. Men kun hvis du på dine almindelige dage (fridage) også spiser omvendt. Det vil sige, at du skal spise om natten og faste eller spise let (frugt, grønt, salater, grøntsager m.m.) om dagen.

Ugens frugt/grønt: Brøndkarse

Vi spiser for lidt brøndkarse i Danmark og måske er det fordi vi ved for list om planten? Brøndkarse er kendt som en superfood, bl.a. fordi den indeholder masser af vitamin A, B, C og K, samt jern, folinsyre, Kalcium,betacaroten og mange andre essentielle mineraler.

Det høje indhold af betacaroten og vitamin A, sikrer dig en sund hud og er også godt for synet og dine øjne. Brøndkarse er rig på fytokemikalier og antioxidanter, og dette kan have en forebyggende virkning, mod kræft. Brøndkarse er også god til din fordøjelse, den indeholder fibre og enzymer, der er mad for dine tarmbakterier.

Her er en god smoothie, som du med fordel kan drikke til din morgenmad.

Ugens opskrift der passer til: Green energy ‐ 139 kcal for hele portionen.

  • 150 g æble
  • 1 håndfuld brøndkarse
  • 200 g bladselleri
  • 1 håndfuld persille med stilke

Æblerne befries for kernehus og stilk.

Brøndkarse og bladselleri, persille og presses i en saftpresser. Serveres med isterninger.

Fyldt avocado -­ 533 kcal

  • 240 g avocado
  • 210 g tun (i vand)
  • 120 g kogt æg
  • 30 g mayonnaise
  • 75 g bladselleri
  • 30 g rødløg
  • 10 g dild
  • 10 g citronsaft
  • 2 g salt

Sådan gør du:

Halver avocadoerne og fjern stenene. Hæld vandet fra tunen og kom tunen i en stor skål.

Hak æggene i små tern og bland dem sammen med tunen.Skær bladselleri og rødløg i små tern. Mix de resterende

ingredienser i og rør godt sammen.

Fyld avocadoerne med tunfyldet. Pynt med en dildkvist på toppen.

Orientalsk rejesalat - 221 kcal

  • 150 g rødkål
  • 150 g bladselleri
  • 100 g agurk
  • 1 tsk ingefær
  • 200 g rejer

Dressing:

  • Saft af 1 citron
  • Saft af 1 limefrugt
  • 1⁄2 tsk reven limeskal (øko)
  • 10 g olivenolie

Sådan gør du:

Rødkålen snittes med en kartoffelskræller, så det bliver meget fintskåret. Bladselleri, agurk og ingefær rives på et rivejern.

Bland det med de skyllede rejer.

Bland dernæst ingredienserne til dressingen. Server det hele i en skål og rør godt rundt, så alle ingredienser fordeles godt.


Tab dig ved at spise efter kroppens cyklus. Alt levende bevæger sig i cyklusser. Kvindens menstruation, årstiderne og døgnet. Også vores fordøjelse bevæger sig i tre faser på hver ca. otte timer. Det betyder, at uanset hvad du gør (sover, shopper, læser, træner o.s.v.), så følger dine indre organer en særlig plan og et skematisk arbejde, der gør, at du får mest mulig energi og mest mulig ud af den mad, som du indtager.

Derfor er det vigtigt, at vi spiser vores måltider, når organerne er klar til at modtage den og arbejde med den. Konsekvensen af at spise på de forkerte tidspunkter er nemlig, at du kan have svært ved at tabe dig. I traditionel kinesisk medicin (TCM), arbejder man med organuret, hvilket betyder, at man tager hensyn til, hvordan organerne arbejder, og hvornår de sover.

Karl‐Arne Stokkan, professor i biologi ved Universitetet i Tromsø i Norge, fortæller til videnskab.dk at alt fra alger til mennesker har en døgnrytme. Rytmen styres i høj grad af lyset og vekslingen mellem nat og dag, men varierer fra art til art. Vi mennesker er også styret af rytmen, der påvirker os og vores organer.

Måske kender du det, at spise for sent og så vågne om morgenen, uden at føle dig udhvilet? Jeg prøver altid at spise aftensmad før kl.19.00. Jeg boede nogle år i Portugal, hvor jeg drev en helsefarm, hvor folk kunne bo og blive sunde, slanke og komme i form. Når arbejdsdagen var forbi, og jeg ikke selv

gad at lave mad, gik min søn Sebastian og jeg op til den lille landsby, Querenca, for at spise. Når vi sad dér kl. 18.00 med kniv og gaffel parat, havde tjeneren virkelig svært ved at forstå, at vi ønskede at spise allerede.

Folk fra Middelhavslandene er kendt for at spise sent. Måske er det derfor, de har behov for en siesta? For det kræver energi at fordøje mad. Men når du lægger dig til at sove, er det meningen, at kroppen regenererer dig og dine celler og netop ikke bruger tid på at skulle fordøje.

Tilbage til kroppens cyklus. Kroppen har mange jobs, bl.a. at rense sig for affaldsstoffer, nedbryde og fordøje mad og drikkevarer samt optage næringsstoffer til cellerne.

Alle tre opgaver udføres dagligt. Det er lige så vigtigt at få næring ind i cellerne ,som det er, at maden bliver ordentligt fordøjet og optaget. Det sidste job i den forbindelse, er at udskille affaldsstoffer. Hvis vi ophober affaldsstoffer, går det ud over vores sundhed, og vi bliver ‘forgiftede’.

Din døgnrytme

Døgnrytmen er præget af lys og mørke. Hvis du arbejder og er vågen om dagen, arbejder dine organer og fordøjelse i følgende faser:

1. Udskillelsesfasen kl. 04.00 – 12.00

Din krop udrenser affaldsstoffer. Du bør kun spise letfordøjelig mad, som frugt, grønt, nødder, kerner, smoothies,juicer, greenies, salater og grøntsagssupper. Spiser du tung mad i denne periode, kan du risikere, at der ikke er energi nok til udrensningen.

2. Indtagelsesfasen kl. 12.00 – 20.00

Dine fordøjelsesorganer er i hopla og klar. Du bør ikke spise senere end kl. 20.00, da mavesækken behøver ca. 3‐4 timer for at blive tømt, og din mavesæk skal helst være tom, når du falder i søvn, ellers skal din krop bruge energi på at fordøje, mens den har brug for hvile.

3. Optagelsesfasen kl. 20.00 – 04.00

Kroppen er i ‘hvilefasen’, hvor du bør slappe af og ikke belaste din fordøjelse med ‘natmad’. Er du ved at dø af sult, så spis frugt, grønt og evt. lidt nødder.

4.Skiftevagter og natarbejde

Arbejder du på skiftende tider og sover om dagen, fordi du arbejder om natten, bør du stadig overholde faserne. Dine fordøjelsesorganer kan nemlig ikke pludseligt ’stille om’, fordi du ønsker det.

Spiser du kl. 02.00 om natten, fordi du har nattevagt, er dine tarme og fordøjelsesorganer (lever og bugspytkirtel) ikke vågne til at deltage i arbejdet. Løsningen er, kun at spise let fra kl. 20.00 – 12.00 for at følge kroppens naturlige rytme.

Arbejder du i fast nattevagt, er der en god chance for, at dit indre organur har stillet sig om og således byttet om på nat og dag. Men kun hvis du på dine almindelige dage (fridage) også spiser omvendt. Det vil sige, at du skal spise om natten og faste eller spise let (frugt, grønt, salater, grøntsager m.m.) om dagen.

Ugens frugt/grønt: Brøndkarse

Vi spiser for lidt brøndkarse i Danmark og måske er det fordi vi ved for list om planten? Brøndkarse er kendt som en superfood, bl.a. fordi den indeholder masser af vitamin A, B, C og K, samt jern, folinsyre, Kalcium,betacaroten og mange andre essentielle mineraler.

Det høje indhold af betacaroten og vitamin A, sikrer dig en sund hud og er også godt for synet og dine øjne. Brøndkarse er rig på fytokemikalier og antioxidanter, og dette kan have en forebyggende virkning, mod kræft. Brøndkarse er også god til din fordøjelse, den indeholder fibre og enzymer, der er mad for dine tarmbakterier.

Her er en god smoothie, som du med fordel kan drikke til din morgenmad.

Ugens opskrift der passer til: Green energy ‐ 139 kcal for hele portionen.

  • 150 g æble
  • 1 håndfuld brøndkarse
  • 200 g bladselleri
  • 1 håndfuld persille med stilke

Æblerne befries for kernehus og stilk.

Brøndkarse og bladselleri, persille og presses i en saftpresser. Serveres med isterninger.

Fyldt avocado -­ 533 kcal

  • 240 g avocado
  • 210 g tun (i vand)
  • 120 g kogt æg
  • 30 g mayonnaise
  • 75 g bladselleri
  • 30 g rødløg
  • 10 g dild
  • 10 g citronsaft
  • 2 g salt

Sådan gør du:

Halver avocadoerne og fjern stenene. Hæld vandet fra tunen og kom tunen i en stor skål.

Hak æggene i små tern og bland dem sammen med tunen.Skær bladselleri og rødløg i små tern. Mix de resterende

ingredienser i og rør godt sammen.

Fyld avocadoerne med tunfyldet. Pynt med en dildkvist på toppen.

Orientalsk rejesalat - 221 kcal

  • 150 g rødkål
  • 150 g bladselleri
  • 100 g agurk
  • 1 tsk ingefær
  • 200 g rejer

Dressing:

  • Saft af 1 citron
  • Saft af 1 limefrugt
  • 1⁄2 tsk reven limeskal (øko)
  • 10 g olivenolie

Sådan gør du:

Rødkålen snittes med en kartoffelskræller, så det bliver meget fintskåret. Bladselleri, agurk og ingefær rives på et rivejern.

Bland det med de skyllede rejer.

Bland dernæst ingredienserne til dressingen. Server det hele i en skål og rør godt rundt, så alle ingredienser fordeles godt.