Her får du Lene Hanssons ugentlige klumme, samt gratis opskrift og sundhedstips.

Op mod hvert femte par i Danmark har problemer med at få børn. Det er et overraskende stort antal. Jeg møder dem ofte i min klinik, og det undrer mig, at ingen tænker kost, når man har denne udfordring.

Mindst 5.000 par kommer hvert år i behandling for at blive frugtbare, og det formodes, at 15-20% af alle par i den fertile alder på et eller andet tidspunkt oplever problemer med infertilitet. Det er derfor et stigende problem, der er behov for at blive taget hånd om. Årsagerne til barnløshed kan være mange, og de fleste barnløse kvinder må igennem en ofte opslidende hormonkur i bestræbelserne på at få ønskebarnet. Ny forskning viser, at vores kost har en større indflydelse på fertiliteten end hidtil antaget. I den forbindelse taler vi både om ernæringsmangler og den fede og sukkerholdige mad, som mange menneskers livsstil er præget af i dag.

For at kunne opnå den optimale fertilitet skal kroppen være i en vis ”tilstand”, og denne tilstand kan man ”spise sig til”, viser flere undersøgelser. En sund blodsukkerstabil kost kan være altafgørende for fertiliteten og kan fremme ens chancer for at opnå graviditet betragteligt. Det er bl.a. alt det hvide sukker og andre hurtigt omsættelige kulhydrater, der kan have en negativ indflydelse på både kvinder og mænds fertilitet. Disse fødevarer medfører høje insulinniveauer i blodet - også kaldet hyperinsulinæmi. Kvindens æggestokke er særligt følsomme overfor insulin, og derfor påvirkes vor evne til at få børn også af vort insulinniveau i blodet, hvilket igen er tæt forbundet med den mad vi spiser. Et højt insulinniveau skaber et ugunstigt hormonmiljø i kroppen og kan bevirke, at æggestokkene producerer for mange mandlige hormonstoffer, bl.a. testosteron. Det kan give øget fedt omkring maven samt hormonubalancer med en forstyrret eller hæmmet ægløsning. Den uheldige konsekvens kan blive, at ægblærerne ikke kan færdigudvikles, eller at det kan føre til en spontan abort under en graviditet.

Andre faktorer, der kan spille ind på fertiliteten hos kvinder, kan være:

  • Ægløsningsforstyrrelse eller manglende ægløsning fra æggestokkene samt hormonubalancer udløst af fejlernæring eller f.eks. sygdommen PCOS
  • Rygning kan medføre uregelmæssig ægløsning og menstruation
  • Stress – der producerer syre og sætter kroppen i en konstant kamp/flugt situation, der ikke skaber gode betingelser for frugtbarhed.
  • Mangel på væske – drik mindst 2 liter væske dagligt og en liter mere, pr. træningstime du udøver.