Her får du Lene Hanssons ugentlige klumme, samt gratis opskrift og sundhedstips.

Forhøjet blodtryk er noget, som en del af mine klienter har, når de konsulterer mig. De ved, at jeg har arbejdet med lidelsen, og en kostændring også kan hjælpe rigtig mange med at få trykket ned. Og det kan gå ret så hurtigt!

Jeg kan forundres over, at lægerne ikke arbejder med kost, når de har en patient, der lider af forhøjet blodtryk, for kosten spiller en stor rolle. I den alternative behandlerverden arbejder man ud fra en teori om, at et forhøjet blodtryk altid relaterer til andre organer i kroppen, der er i ubalance. Så man leder efter årsagen til det egentlige problem og behandler aldrig kun et symptom, for at få det til at gå væk.

Tilbage i 2009 var jeg fast helsevært i GO Morgen Danmark på Tv2. Her lavede jeg mad til folk med kostrelaterede sygdomme. En dag havde jeg besøg af to personer, der led af et forhøjet blodtryk. Den ene hed Mogens, og hans blodtryk var 220/110, hvilket er alarmerende højt. Men efter en kostomlægning faldt det til 140/80 på blot en uge! Vi turde simpelthen ikke at sige det i morgen-tv før ugen efter, fordi vi har nervøse for folks reaktion, og om de troede, at vi f.eks. snød. Det hele blev dog optaget af en kameramand og dokumenteret af Mogens egen læge.

Jeg var selv overrasket over madens betydningsfulde virkning i forhold til blodtrykket og meget glad på Mogens vegne. Den anden deltager, Githa, fik også sit blodtryk sænket - dog over en lidt længere periode.

Kort tid efter mødte jeg professor Peter Norsk fra Panum Instituttet, og vi startede et forsøg omkring kost og forhøjet blodtryk. I alt var der 12 deltagere i forsøget, der gik ud på, at vi skulle se, om sund kost kunne sænke forhøjet blodtryk. Vi lavede en efterlysning i programmet, og hurtigt havde vi fundet 12 personer, der alle led af forhøjet blodtryk. De blev delt ind i 2 grupper, en der fulgte de 8 kostråd fra Sundhedsstyrelsen, og en gruppe, der fulgte de 8 kostråd 1 ekstra råd fra mig: nemlig ”Kostkombinering og frugt eller grønt om morgenen”.

Efter 12 uger var de fleste af forsøgspersonerne færdige med en af de to kostplaner, og der var mange gode resultater. Blandt andet var der en af deltagerne, der oprindeligt led af et moderat forhøjet blodtryk på 152/94 og som endte med et blodtryk på 126/77. I gennemsnit fik alle et sænket blodtryk. Det gik ned med ca. 10%. Dog fik dem som også levede efter mine kostprincipper sænket trykket med et ekstra par procent.

I BT efterlyste jeg for nogle måneder siden en person med forhøjet blodtryk, og en af de mange, der henvendte sig, var Line Gry Simonsen. Line er 34 år, bor alene med sin datter på 8 år i Jægerspris og arbejder som pædagog i en vuggestue. Hun er desuden tillidsrepræsentant for 5 daginstitutioner.

Line er 166 cm og vejede 78,5 kg, da jeg møder hende første gang. Hun har haft forhøjet blodtryk, siden hun var 24 år, og får blodtrykssænkende medicin hver dag. Hendes blodtryk var dengang 220/120, men selvom lægen gav hende blodtryksmedicin, kom trykket kun ned i kategorien ”moderat forhøjet blodtryk” - det lå så på 145/90.

Hun har før trænet og spist sundt, og derved selv reguleret sit blodtryk – så hun ved det kan lade sig gøre!

Ved vores første møde fortalte Line mig: ”Jeg vil på ingen måde selv være skyld i, at jeg måske dør tidligt fra mit barn - så en livsstilsændring er et must”.

Lines kost var præget af meget af brød med pålæg, ikke nok frugt og friske grøntsager. Og hver dag skulle hun have lidt til ”den søde tand”.

Når jeg gik yderligere på opdagelse i hendes helseprofil og maddagbog, kunne jeg se, at hendes fordøjelse led på grund af hendes ensidige kost, der også var kombineret forkert.

En kost, der ligger for længe i mave/tarmsystem, kan få blodtrykket til at gå op, da hjertet sender blod til alle organer og også til fordøjelsessystemet for at hjælpe med fordøjelsen. Dette konstante pres og arbejde kan resultere i at trykket går op, fordi arbejdsbyrden er for stor.

Lines læge har aldrig set sådan på det, men som kostvejleder ved jeg, at et forhøjet blodtryk og en dårlig fordøjelse hænger nøje sammen.

Hvad Line har lidt af i 12 år, regulerede vi på blot 7 dage. For da Line kom til mig ugen efter og havde efterlevet alle mine kostråd 100%, var hendes tryk 124/74.

Lines nye kost har også indeholdt særlig meget magnesium gennem grøntsager, nødder, kerner m.m. og været meget basedannende - noget der er særligt godt for hjerte og fordøjelse.

Lines symptomer FØR en kostomlægning d. 12. Marts 2014

  • Forhøjet blodtryk – medicineret fra 220/120 til 145/90
  • Fordøjelsesproblemer
  • Forstoppelse
  • Luft i maven
  • Sød tand
  • Træthed efter et måltid
  • Græsallergi
  • Hovedpine
  • Dårlig nattesøvn med afbrydelser og max. 6 timers søvn

Lines symptomer EFTER en kostomlægning d. 16. April, 2014

  • Normalt blodtryk 124/74
  • Normal fordøjelse
  • Sjældent forstoppelse
  • Ingen luft i maven
  • Ingen sød tand
  • Mere energi
  • Ikke reageret på sin allergi
  • Ingen hovedpine
  • God nattesøvn uden afbrydelser
  • Tabt 4,3 kilo

2 rødbedeopskrifter, der er gode mod forhøjet blodtryk

  • Spelt spaghetti med rødbede
  • 100 g spaghetti (fuldkorns spelt)
  • 1 hel agurk (økologisk)
  • 3 gulerødder
  • 1 stor rødbede
  • 2 spsk sorte sesamfrø
  • 2 tsk all round krydderi

Dressing:

  • 4 spsk olivenolie
  • saft af 1 citron
  • 1 spsk soya sauce (tamari)

Spaghettien koges efter anvisningen på pakken, agurken skrælles med en kartoffelskræller, så du får nogle lange ”spaghettier”. Guleroden og rødbede skrælles på samme måde og du blander herefter ”grøntsags spaghettien” med den rigtige spaghetti.

Dressingen blandes og hældes henover.

Peberfrugt og rødbedejuice – en god morgendrik - 2 personer
  • Saft af 2 appelsiner
  • ½ dl rødbedesaft (ca. 200 g rødbede)
  • saft af 2 røde peberfrugter
  • saft af 1 lime

Alt blendes eller røres sammen og drikkes kølig.


Forhøjet blodtryk er noget, som en del af mine klienter har, når de konsulterer mig. De ved, at jeg har arbejdet med lidelsen, og en kostændring også kan hjælpe rigtig mange med at få trykket ned. Og det kan gå ret så hurtigt!

Jeg kan forundres over, at lægerne ikke arbejder med kost, når de har en patient, der lider af forhøjet blodtryk, for kosten spiller en stor rolle. I den alternative behandlerverden arbejder man ud fra en teori om, at et forhøjet blodtryk altid relaterer til andre organer i kroppen, der er i ubalance. Så man leder efter årsagen til det egentlige problem og behandler aldrig kun et symptom, for at få det til at gå væk.

Tilbage i 2009 var jeg fast helsevært i GO Morgen Danmark på Tv2. Her lavede jeg mad til folk med kostrelaterede sygdomme. En dag havde jeg besøg af to personer, der led af et forhøjet blodtryk. Den ene hed Mogens, og hans blodtryk var 220/110, hvilket er alarmerende højt. Men efter en kostomlægning faldt det til 140/80 på blot en uge! Vi turde simpelthen ikke at sige det i morgen-tv før ugen efter, fordi vi har nervøse for folks reaktion, og om de troede, at vi f.eks. snød. Det hele blev dog optaget af en kameramand og dokumenteret af Mogens egen læge.

Jeg var selv overrasket over madens betydningsfulde virkning i forhold til blodtrykket og meget glad på Mogens vegne. Den anden deltager, Githa, fik også sit blodtryk sænket - dog over en lidt længere periode.

Kort tid efter mødte jeg professor Peter Norsk fra Panum Instituttet, og vi startede et forsøg omkring kost og forhøjet blodtryk. I alt var der 12 deltagere i forsøget, der gik ud på, at vi skulle se, om sund kost kunne sænke forhøjet blodtryk. Vi lavede en efterlysning i programmet, og hurtigt havde vi fundet 12 personer, der alle led af forhøjet blodtryk. De blev delt ind i 2 grupper, en der fulgte de 8 kostråd fra Sundhedsstyrelsen, og en gruppe, der fulgte de 8 kostråd 1 ekstra råd fra mig: nemlig ”Kostkombinering og frugt eller grønt om morgenen”.

Efter 12 uger var de fleste af forsøgspersonerne færdige med en af de to kostplaner, og der var mange gode resultater. Blandt andet var der en af deltagerne, der oprindeligt led af et moderat forhøjet blodtryk på 152/94 og som endte med et blodtryk på 126/77. I gennemsnit fik alle et sænket blodtryk. Det gik ned med ca. 10%. Dog fik dem som også levede efter mine kostprincipper sænket trykket med et ekstra par procent.

I BT efterlyste jeg for nogle måneder siden en person med forhøjet blodtryk, og en af de mange, der henvendte sig, var Line Gry Simonsen. Line er 34 år, bor alene med sin datter på 8 år i Jægerspris og arbejder som pædagog i en vuggestue. Hun er desuden tillidsrepræsentant for 5 daginstitutioner.

Line er 166 cm og vejede 78,5 kg, da jeg møder hende første gang. Hun har haft forhøjet blodtryk, siden hun var 24 år, og får blodtrykssænkende medicin hver dag. Hendes blodtryk var dengang 220/120, men selvom lægen gav hende blodtryksmedicin, kom trykket kun ned i kategorien ”moderat forhøjet blodtryk” - det lå så på 145/90.

Hun har før trænet og spist sundt, og derved selv reguleret sit blodtryk – så hun ved det kan lade sig gøre!

Ved vores første møde fortalte Line mig: ”Jeg vil på ingen måde selv være skyld i, at jeg måske dør tidligt fra mit barn - så en livsstilsændring er et must”.

Lines kost var præget af meget af brød med pålæg, ikke nok frugt og friske grøntsager. Og hver dag skulle hun have lidt til ”den søde tand”.

Når jeg gik yderligere på opdagelse i hendes helseprofil og maddagbog, kunne jeg se, at hendes fordøjelse led på grund af hendes ensidige kost, der også var kombineret forkert.

En kost, der ligger for længe i mave/tarmsystem, kan få blodtrykket til at gå op, da hjertet sender blod til alle organer og også til fordøjelsessystemet for at hjælpe med fordøjelsen. Dette konstante pres og arbejde kan resultere i at trykket går op, fordi arbejdsbyrden er for stor.

Lines læge har aldrig set sådan på det, men som kostvejleder ved jeg, at et forhøjet blodtryk og en dårlig fordøjelse hænger nøje sammen.

Hvad Line har lidt af i 12 år, regulerede vi på blot 7 dage. For da Line kom til mig ugen efter og havde efterlevet alle mine kostråd 100%, var hendes tryk 124/74.

Lines nye kost har også indeholdt særlig meget magnesium gennem grøntsager, nødder, kerner m.m. og været meget basedannende - noget der er særligt godt for hjerte og fordøjelse.

Lines symptomer FØR en kostomlægning d. 12. Marts 2014

  • Forhøjet blodtryk – medicineret fra 220/120 til 145/90
  • Fordøjelsesproblemer
  • Forstoppelse
  • Luft i maven
  • Sød tand
  • Træthed efter et måltid
  • Græsallergi
  • Hovedpine
  • Dårlig nattesøvn med afbrydelser og max. 6 timers søvn

Lines symptomer EFTER en kostomlægning d. 16. April, 2014

  • Normalt blodtryk 124/74
  • Normal fordøjelse
  • Sjældent forstoppelse
  • Ingen luft i maven
  • Ingen sød tand
  • Mere energi
  • Ikke reageret på sin allergi
  • Ingen hovedpine
  • God nattesøvn uden afbrydelser
  • Tabt 4,3 kilo

2 rødbedeopskrifter, der er gode mod forhøjet blodtryk

  • Spelt spaghetti med rødbede
  • 100 g spaghetti (fuldkorns spelt)
  • 1 hel agurk (økologisk)
  • 3 gulerødder
  • 1 stor rødbede
  • 2 spsk sorte sesamfrø
  • 2 tsk all round krydderi

Dressing:

  • 4 spsk olivenolie
  • saft af 1 citron
  • 1 spsk soya sauce (tamari)

Spaghettien koges efter anvisningen på pakken, agurken skrælles med en kartoffelskræller, så du får nogle lange ”spaghettier”. Guleroden og rødbede skrælles på samme måde og du blander herefter ”grøntsags spaghettien” med den rigtige spaghetti.

Dressingen blandes og hældes henover.

Peberfrugt og rødbedejuice – en god morgendrik - 2 personer
  • Saft af 2 appelsiner
  • ½ dl rødbedesaft (ca. 200 g rødbede)
  • saft af 2 røde peberfrugter
  • saft af 1 lime

Alt blendes eller røres sammen og drikkes kølig.