Køb abonnement på PLUS og få adgang til alle Lene Hanssons kostplaner og guider. Få blandt andet GO GREEN-kuren og

Vi har selv ansvaret for at holde os så raske som muligt. Og bliver vi syge, har vi også et ansvar for at få det bedre. Kost og drikkevarer spiller en stor og afgørende rolle for at få et sundt liv og en sund fordøjelse. Men vores psyken spiller også ind. Vi lytter ikke til vores mavefornemmelsen og undertrykker derfor dagligt vores egne følelser og behov. Når vi hverken lytter til eller følger vores mavefornemmelse, kan det sætte sig i kroppen og tarmen som en indre stress, uro, irritation og vrede over, at vi ikke står ved os selv. Fordøjelsesproblemer har  nemlig ofte med en vredeskonflikt at gøre.

Vi kender alle situationer, hvor vi i længere tid har gået og været kede af det og irriteret over en bestemt episode og ikke får sagt ordentlig fra. Vi har undertrykt vores indre stemme alt for længe, og konsekvensen er, at vi laver en ”omdirigeret vredeshandling”, f.eks. ved at eksplodere over en lillebitte ting - og ofte går det ud over nogen helt uskyldige.

Efterfølgende kan vi så få dårlig samvittighed over vores uhensigtsmæssige adfærd. Det kan sætte sig som en ”ked af det følelse” i kroppen. På denne måde kommer vi ind i en ond spiral, hvor vi ikke får sagt fra på de rigtige tidspunkter. Det ophober sig som en indre følelsesmæssig frustration og vrede, som sætter sig i tarmsystemet. I første omgang viser det sig som forstoppelse. Senere kan det blive til diarré, irritabel tarm, betændelse og kroniske tarmsygdomme.

Jeg har selv haft mange fordøjelsesproblemer som ung. Jeg vidste ikke hvad den psykologiske grund var, men det kan jeg tydeligt se nu. Mange gange  - særligt som teenager og i starten af 20’erne - har jeg være ved at ”koge over”. Min mor var nemlig ofte indlagt på sygehus, og det gjorde mig bange og frustreret. Hendes livsstil var dårlig; hun røg 20 grønne Cecil om dagen og spiste alt for meget gammeldags mad som kød, kogte kartofler og sovs.

Jeg fik aldrig min vrede over hendes sygdomme, indlæggelser og senere død ud. Jeg gemte den i maven i mange år. Det var først da jeg mødte meta-sundhedsterapeut Lars Mygind, at jeg kom ind til kernen af mine problemer med ”den gemte vrede”. Han lærte mig et godt trick; ”brug en skrigepude”, sagde han. Formålet med en skrigepude er at komme af med indre vrede og frustration - og efterfølgende få en følelse af lettelse, indre ro og mere glæde. At få lov at skrige af vrede og frustration er godt, fordi det kan forløse låste følelser i krop og tarm. Et skrig i puden er den hurtigste måde at bevæge den dårlige energi ud af kroppen, så den ikke hober sig op i tarmsystemet.

Egentlig kan vi jo bare skrige hjemme i stuen, men det har de færreste lyst til - det er som om, at det går lettere med puden.

Første gang jeg prøvede at skrige i puden, var det meget grænseoverskridende og fjollet. Jeg havde så svært ved det, at jeg begyndte at grine. Det var akavet, men så kom der gang i den. Og jeg blev efterfølgende ret overrasket over, at jeg kunne skrige så højt, uden at det kunne høres. Og jeg havde lyst til at blive ved og ved.

Jeg bruger stadig min skrigepude, når jeg kan mærke, at jeg er vred. Jeg vil følelserne forløst og  have dem ”ud af min krop”, for ellers kan jeg ikke sove om natten. Vrede stresser mig, og tankerne flyver i ring. Og det  påvirker det min fordøjelse rigtigt meget i form af forstoppelse. Skrigepuden er en lille kompakt pude. Det er ikke en sofapude eller hovedpude. Den kompakte pude har nemlig den effekt, at du kan skrige ned i den, uden at nogen kan høre det.

Start med at afprøve dine egne puder derhjemme - måske har du en, der er lydtæt. Hvis ikke kan du købe en skrigepude på Lars Myginds hjemmeside, hvor du også kan læse mere om teknikken.

Øvelse: Skrig din dårlige fordøjelse i balance!

  • Tag en fjerfyldt kompakt pude frem. Fjer, fordi det dæmper lyden bedst
  • Mærk hvordan du har det på en skala fra 0-10, hvor 0 er rigtigt dårligt (vred, ked af det, irritrret osv) og 10 ”fantastisk afslappet rolig og let”
  • Fyld dine lunger og mave med luft
  • Hold skrigepuden tæt ind til munden og skrig et langt og kraftigt skrig, mens du slapper af i halsmusklerne
  • Tøm lungerne helt
  • Mærk nu følelsen i kroppen – hvordan har du det på en skala fra 0-10?
  • Skrig max 1 gang i timen og gerne 10 gange om dagen i en uge
  • Sidder der uforløste følelser i tarmen, vil det være bedste (og nok også mærkeligste) du nogensinde har gjort for dig selv

Ugens 2 opskrifter - til to personer:

Lakselasagne – 2 personer

  • 10 hvidkålsblade
  • 400 g laksefilet, uden skind
  • 400 g frossen helbladet spinat
  • 5 tomater

Sauce:

  • 3 dl letmælk, havre- eller soyamælk
  • 100 reven mozarella ost
  • ½ tsk muskatnød
  • 1 tsk kryddersalt
  • ½ tsk krydderpeber
  • 1 dåse hakkede og flåede tomater
  • 2 æggehvider (valgfri)
  • Olie eller smør til fadet

Sådan gør du:
Hvidkålsbladene koges i ca. 5 minutter, hvorefter de klippes til størrelsen og formen af lasagneplader.

Et ildfast fad smøres med olie.

Laksen skæres i meget fine tynde skiver. Ligeledes skæres tomaterne i meget tynde skiver.

Herefter lægges i fadet først et lag spinat, dernæst laks, så tomat og afslut med hvidkålsblade, så det dækker. Lav endnu et lag på samme måde.

Saucen blandes, blendes og hældes henover lagene i fadet.

Stil fadet i ovnen ved 200 grader og bag lasagnen i ca. 30 minutter - eller til den er gylden på toppen.

Foto: Scanpix/Iris
Vis mere

Tunbøf med fennikelsalat og muslinger – 2 personer

  • 250 g tunfilet
  • ½ tsk groft salt
  • 1 kg blåmuslinger
  • 1 hel fennikel
  • Saft af 1 appelsin
  • 1 spsk. olivenolie
  • 100 g blommetomat eller stilktomat
  • Frisk kværnet peber
  • 2 spsk persille

Sådan gør du:

Først tilberedes muslingerne:
Muslinger lægges i koldt vand i 30 minutter. Tag de lukkede muslinger op - resten kasseres. Du kan evt slå let på en musling - hvis den ikke lukker, skal den kasseres. Muslingerne dampes i ca. 3 minutter. Herefter sorteres muslingerne igen - du skal kun bruge de åbne. De lukkede skal smides ud.

Dernæst fennikelsalaten:
Fennikel skæres ud i meget fine tynde strimler og lægges i et fad. Appelsinsaft presses henover,og der må også gerne komme lidt appelsinkød henover fennikelstrimlerne. Herefter dryppes med olivenolie og blandes med meget finthakket tomat. Tilsidst  strøes med peber og finthakket persille. Det hele blandes.

Tunfileten steges på en grillpande - enten tørt eller med ganske lidt olivenolie. Den skal kun steges 30-45 sekunder på hver side. Der strøes med lidt salt på begge sider.

Server tunbøffen med salaten og muslingerne til.

Foto: Scanpix/Iris
Vis mere

  • Vi har dagligt brug for fedtstoffer, men det skal være den sunde type af fedt – monoumættede fedtsyrer. Ingredienserne i en avocado, tæller bl.a. sunde fedtsyrer og dem som undlader at spise avocado fordi de er ”fedtforskrækkede” skal vide, at der skal sundt fedt til at forbrænde fedt. Avocado indeholder et væld af basedannende mineraler, protein og sunde kulhydrater, samt en del sund væske.
  • Du kan bruge avocado i salat, i en smoothie, på et stykke rugbrød og faktisk også som en  ansigtsmaske, der gør huden glat og smidig.

Avocado og bønnesalat – 2 personer

  • 2 modne avocado
  • 1 rød peber
  • 100  g iceberg salat
  • 50 g rucola salat
  • 1-2 forårsløg
  • ½ ds. kidneybønner
  • 1 lille bakke sangospirer

Dressing:

  • 2 spsk. olivenolie
  • Saft af 1 lime
  • 1/2 fed presset hvidløg
  • ½ tsk urtesalt og peber

Sådan gør du:
Avocado skæres halvt over, befries for kernen og skrællen og skæres i tern. Hak alle grøntsager i mindre stykker, skyl bønnerne og bønnespirerne og lad dem dryppe af på en sigte. Bland bønner, bønnespirer og alle grøntsagerne og hæld den blandede dressing over salaten.