Jeg har ofte selv tænkt, at mennesket er en helhed - at vi ikke kun er vores fysiske krop, men også vores tanker og følelser. Jeg har selv kunnet mærke, at en konflikt eller et problem i mit liv også har påvirket mig fysisk.

Metasundhed er læren om at se og forstå sammenhængen mellem en fysisk ubalance og en psykisk ubalance. Jeg er uddannet som metasundhedsterapeut af Lars Mygind, som har bragt systemet til Danmark. Han underviser i, at der altid er en forbindelse mellem smerte, sygdom, fysisk ubalance eller ubehag og en psykisk ubalance. Det kan være en stor, mindre eller lille ubalance. Og det kan variere fra person til person, hvad en stor, mindre eller lille ubalance betyder for den enkelte persons fysiske velbefindende. Men uanset hvad, så bliver uforløste konflikter, chok, traumer m.m. gemt i den fysiske krop og titter frem som fysisk sygdom og ubehag.

De fleste mennesker fokuserer på det, man kan se. Og da kroppens”energier” (følelser) jo er usynlige, er det for de fleste noget, man ikke ”tager sig af”. Og hvad sker der så med de følelser? De placeres i din fordøjelse. Du kender det sikkert godt. Du får ondt i maven, hvis du er bange for noget eller bliver nervøs.

Hvis vi forstår sammenhængen mellem krop og sind, bliver det nemmere at komme af med sygdomme. Hvis du har problemer med fordøjelsen, kan du spørge dig selv: “Hvilke tanker og følelser har jeg svært ved at fordøje? Hvad er det ‘uden for mig’ og ‘inde i mig’, der er svært at ”få ned”?

Når du spørger dig selv om de psykiske årsager til dine fysiske problemer, kan du måske sagtens selv svare på det? Fordi det er ikke altid maden, der er svær at fordøje. Det er derimod følelser, tanker og særligt vrede, som for mange er en ”forbudt” følelse.

Uanset hvilken fysisk sygdom, ubalance eller skavank du har, kan du koble din psyke på den historie, der har været med til at få forløbet i gang. Tanken bag MetaSundhed er: Løser vi det psykologiske problem, vil det være muligt at fjerne det fysiske problem!

I vores daglige sprog bruger vi ofte fraser, hvor fordøjelsen indgår, som en forklaring på noget psykis.

Vi taler om at "fordøje ny viden", at være "sulten på viden", at være "mæt af information", at få "åndelig føde" og om at "fodre hjernen”.

Vi skal lige ”fordøje vores følelser", og mange siger "det skal jeg lige tygge lidt på" eller "jeg stoler på min mavefornemmelse".

Der er ingen tvivl om, at vores fysiske krop er mere end knogler, væv, muskler, celler m.m. Sind og ånd er en helhed.

Herunder kan du se hvor dit psykiske problem manifesterer sig i din krop. Med den viden kan du selv eller måske med hjælp fra en terapeut komme til bunds i den følelse, der har taget ”bolig” i din krop.

Har man sygdomme i:

Mund – som f.eks. mundsvamp, candida eller mundsår - handler det om, at man har en konflikt omkring af være ude af stand til at få fat i noget, eller ude af stand til at befri sig fra noget; f.eks. en kæreste, gæld m.m.

Tunge – som f.eks. sår på tungen eller candida -  handler det om en konflikt, hvor du ikke kan eller vil sætte ord på det, der nager dig.

Spiserør – som f.eks. åreknuder - handler det om en konflikt, der er svær at ”sluge” eller ”synke”, men man føler sig tvunget til det. Det kan være en ting man får at vide f.eks. eller en nyhed, som er svær at acceptere. F.eks.: Dit job flyttes til en anden by - og du skal pendle 100 km hver vej. Man ønsker simpelthen, at man kunne spytte nyheden ud igen eller befri sig fra den.

Mavemund – som f.eks. refluks -  handler det om (lige som ved spiserøret) at du er ude af stand til at acceptere en bestemt sag, ting eller hændelse - ofte i forbindelse med familiemedlemmer.

Mavesæk – som f.eks. smerter i maven, sure opstød, mavesår, mavekramper og opkast - handler om, at man har undertrykt sin vrede i forhold til en chokerende og ubehagelig nyhed. F.eks. ”Du er fyret fra dags dato”.

Tolvfingertarm – som f.eks. sår i tarmen - handler det om skænderi eller ophidselse i forbindelse med familiemedlemmer, venner, job. F.eks. din onkel er død og har lavet testamente. Din bror arver men du arver ingenting.

Tyndtarm – som f.eks. betændelsessygdommen Morbus chrons, kolik, tarmsmerter, forstoppelse, kvalme og diarre - handler ikke at kunne ”fordøje noget”. Det handler om, at man er ude af stand til at forstå en sag, ting, følelse eller hændelse, der har noget med økonomi at gøre. Det kan også handle om at man hungrer efter at få noget bestemt (f.eks. kærlighed), men ikke får det, fordi en anden fik det. ‘Fx. din søster får al opmærksomhed = kærlighed, og du bliver glemt.

Blindtarm – som f.eks. blindtarmsbetændelse - handler om en konflikt, der opleves med slemt og ufordøjeligt raseri. Det er så ækelt, at man hverken kan eller vil forstå eller acceptere det. Fx din søster har haft en affære med din mand.

Tyktarm – som f.eks. irritabel tarm (IBS) og betændelses sygdommen Ulcerøs colitis - handler om ufordøjelig vrede – f.eks. fordi man er blevet beskyldt for noget, man ikke har gjort.

Endetarm – som f.eks. hæmorider eller bylder - handler om en væmmelig konflikt, lige som ved tyktarmen, med beskyldninger for noget man ikke har gjort. Det kan også være en ‘svært ved at give slip’-konflikt; altså at man kredser rundt om konflikten i årevis og hænger fast og ikke at kan slippe sit raseri. Fx din mand forlod dig, for en 15 år yngre kvinde. Du hader ham.

Ugens 2 opskrifter - til to personer

Skaldyrsgryde

Ingredienser:

  • 200 g tomater
  • 200 g gulerod
  • 300 g agurk
  • 10 g ingefær
  • 3 spsk. bredbladet persille
  • 1 dåse hakkede og flåede tomater
  • 3 dl vand
  • 1 tsk. himalayasalt
  • 1 tsk. krydderpeber
  • 10 store muslinger
  • 2 krebs (valgfri, du kan også vælge flere muslinger)
  • 200 g pil selv rejer
  • Kokosolie til stegning

Sådan gør du

Tomater i små stykker, gulerod rives på et groft rivejern, agurk skæres i tern,  ingefær rives, persille skæres groft.

I en gryde svitses dette i et par minutter, i olie. Så tilsættes de hakkede og flåede tomater, vand samt salt og peber, rør godt rundt. Bring gryden i kog, og tilsæt muslingerne, læg lå og lad muslingerne dampe et par minutter. Skru ned for varmen, tag låget af og tilsæt rejer og krebs, lad det varme op.

Thaikalkun med kimchee

Ingredienser:

  • 300 g kalkunbryst
  • 1 tsk. gurkemeje
  • 1 tks. spidskommen
  • ½ tsk. himalayasalt
  • 1 tsk. tørret koriander
  • 1 spsk. kokosolie
  • Saft af 1 lime
  • Kimchee
  • 300 g grønkål
  • 100 g radiser
  • 1 tsk. himalayasalt
  • 3 cm ingefær
  • 2 spsk. Vita Biosa

Sådan gør du:

Kalkunkødet skæres i meget små stykker, der svitses i olie, på en stegepande. Tilsæt gurkemeje, spidskommen, salt, koriander og rør godt rundt. Lad kødet stege et par minutter for høj varme i 2-3 minutter, under omrøring. Tilsæt limesaften, rør rundt og skru ned. Lad kødet simre i ca. 3–4 minutter yderligere. Serveres med kimchee.

Snit kål og radiser meget fint, og læg dem i en stor skål, drys med salt og massér kål og radiser, til de falder helt sammen og slipper vandet. Når de er svundet ind til det halve, lægges de ned i saften, og du tilsætter revet ingefær. Hæld det hele i et syltetøjsglas med gummiring og luk det godt. Stil det på køkkenbordet i to dage. Derefter køligt eller i køleskabet. Kimchee’en vil starte med at gære i det øjeblik, du sætter låg på, og du kan sagtens spise den med det samme.

Ærtemos - 2 personer - 164 kcal.pr. person

  • 1 pose frosne ærter – 500 g.
  • 2 fed hvidløg
  • 1 tsk. salt
  • 1 tsk. peber

Skyl de frosne ærter under vand så de tør op. Hæld dem op i en blender eller foodprocessor. Hvidløg pilles og lægge i sammen med salt og peber. Blend alle ingredienserne sammen til en grov mos, der bruges som tilbehør til stort set alle retter. Ærtemosen har en dejlig sød smag og tager kun et par min. at lave!

Fire ugers forløb på kostkombination og FODMAP - Uge 2

Hele kroppen mærker forskellen

BT weekend følger i 4 uger Glenn, Mette og Mia, der alle i årevis har kæmpet med deres fordøjelse og mavesmerter. Forhåbentligt kan forløbet med Lene Hansson fjerne nogle af deres symptomer. De tre kvinder har nu været på kuren i to uger.

GLENN:

Glenn Larsen, Jyllinge, social og sundhedsassistent, 47 år, 170 cm og 60,8kg

Det her er ikke blot er en 4 ugers kur for mig, men mere vejen til en ny livsstil. Jeg trives med at undgå gluten og mælk i  min kost, og at kostkombinerer  gør, at jeg ikke længere mærker min mave hele tiden. Systemet virker, jeg kommer på toilettet og tænker ikke længere så meget over det.  Jeg føler mig kort sagt ovenpå.

Der har undervejs været nogle "smuttere", som har lært mig, at jeg skal undgå gluten. Spiser jeg blot et lille stykke brød, får jeg ondt i maven og toiletbesøg udebliver.

Det er det blevet  overraskende enkelt at lave mad.  Jeg tænker ikke længere på det, jeg ikke må. Nu tænker jeg mere på, at hvis jeg spiser forkert, så er prisen høj.

Min hud er ikke så tør mere, opdagede min  yngste datter på 17 år en dag og sagde:  Mor du har altså fået sådan en dejlig blød hud. Og min tendens til tørre øjne er forsvundet. Der sker så mange gode ting i min krop, så jeg kan da kun fortsætte.

METTE:

Mette Nielsen, Køge, lægesekretær, 34 år. 178 cm høj og 65,3 kilo.

Det går fortsat godt, ingen mave-tarmsmerter eller oppustet mave, når jeg får spist det rigtige mad på de rigtige tidspunkter. Men jeg har til tider - ligesom mange andre - en travl hverdag, arbejdet skal passes, barn skal hentes, indkøb skal overstås, så det er ikke altid muligt at få den mad, jeg gerne vil have på det rigtige tidspunkt. Så jeg har gjort det til en vane at have en pose macadamianødder med i tasken - de hjælper mig gevaldigt med sulten i et hektisk øjeblik.

Min krop er mærket for livet - spiser jeg noget af det "forkerte" for min mave og tarme, (gluten, laktose mm), ja så er der kontant afregning i form af oppustet mave og hovedpine.

Jeg begynder så småt at have en forståelse for, hvor stor betydning mad egentlig har for ens krop og sind. Ved denne kostomlægning  lærer man sin krop at kende på en ny sund måde, og det kan kun anbefales. Det bliver min faste livsstil fremover.

MIA:

Mia Dyhr Thomsen, Virum, neurofys på Sjællands Universitets Hospital, 34 år, 178 cm, 76 kg

Jeg har endnu engang haft en uge med mere energi og overskud end normalt. Der er ikke tvivl om, at udrensningen er i gang i kroppen, hvilket særligt ses i mit ansigt i form af uren hud. Håber det kun er kortvarigt.

Før projektets start havde jeg næste dagligt ondt i maven, særligt efter måltiderne, men det er jeg sluppet for. Min mave er ikke oppustet længere, jeg er gået fra otte til fire toiletbesøg dagligt. Og jeg føler mig generelt meget bedre tilpas i min krop. Mine dyk i blodsukkeret, særligt om eftermiddagen, er væk, og min mæthedsfornemmelse varer generelt længere.