Her får du Lene Hanssons ugentlige klumme, samt gratis opskrift og sundhedstips.

Køb abonnement på PLUS og få adgang til alle Lene Hanssons kostplaner og guider. Få blandt andet GO GREEN-kuren og

En kalorie er ikke bare er en kalorie. Der er sunde og usunde kalorier, fordi nogle kalorier er lette at fordøje og dermed strømmer hurtigt ud i dit blod og giver en hurtig blodsukkerstigning. Andre kalorier forbrændes langsomt og giver kun lidt energi ad gangen - uden at noget fedt lagres. Så det er ikke ligegyldigt, hvilke kalorier du vælger, når du skal slanke dig eller holde vægten. Når jeg skal kostvejlede min klienter til et sundt vægttab, er mit allerbedste råd: “Spis grønt!” Grøntsager er de bedste ”midler” til et vægttab, fordi de giver hurtigt resultat, smager godt, mætter og kan købes alle steder - og som regel til en billig penge, hvis de er i sæson.

Rigtig mange mennesker kan efter endt vægttab ikke holde den nye vægt. Fiona Kirk, forfatter til flere bøger om sundt vægttab og kostekspert fra England, mener, at op til 85% ikke holder vægten! Derfor har hun studeret dem, for hvem det er lykkedes at holde vægten på længere sigt. Fælles for dem er, at flere end halvdelen af dem havde haft en hurtig start med omlægning af deres kostvaner, hvilket gav et lynhurtigt vægttab allerede i de første uger af kuren.

Fiona Kirk konkluderer derfor, at et hurtigt og positivt resultat i begyndelsen af en slankekur er afgørende for, hvordan man på længere sigt holder sin nye vægt.  Hun mener, at det hurtige vægttab giver selvtilliden og motivationen et ordentligt spark opad  - og det er med til, at man kan fastholde de nye spisevaner.

Hvad er det så, man bør gå efter, når man vælger kur? Fiona mener, at det netop er fibre, der er hemmeligheden. Fibre fylder i maven, så du spiser mindre og føler dig mæt længere. Fiberrig mad kræver også mere energi for at blive fordøjet og optaget i kroppen.

Gode fiberkilder er fuldkornsprodukter som fuldkornsbrød, fuldkornspasta og fuldkornsris. Herefter kommer alle former for kål, selleri, linser, løg og hvidløgr. Der er også fibre i frugt, kerner og nødder.

Der findes også  grøntsager, der er fiberrige og som samtidig indeholder så få kalorier, at vi kalder dem 0-kalorie føde. Det betyder, at kroppen bruger mere energi (flere kalorier) på at nedbryde en ”0 kalorie føde” end den energi (de kalorier), som fødevaren indeholder. Altså … du får mad og bliver mæt - men du får ingen ekstra kalorier.

Reglerne er at grøntsagen (eller frugten) skal være rå og skal have en vandindhold på over 90%.:

  • Agurk 96,7 % vand
  • Tomat 94% vand
  • Bladselleri 92,9% vand
  • Blomkål 92,8% vand
  • Grønne bønner 90,4
  • Melon ( forskellige) ca. 90% vand

Andre gode grøntsager, der indeholder få kalorier og mange fibre, er grønne ærter, gulerødder, peberfrugter, porrer, rosenkål, de fleste kåltyper, de fleste grønne salater, broccoli, brøndkarse, squash og spirer.

3 gode råd

Motion og regelmæssig træning bidrager til et sundt vægttab. Når du motionerer, taber du ikke muskelmasse men fedt.

Gør det til en vane, at du mindst en dag om ugen spiser 5-6 måltider bestående af friske grøntsager, grønne salater, grøntsagssupper og frugt. Det øger din forbrænding.

Vær opmærksom på dit kalorieindtag. Find en god app, der kan tælle sammen for dig og lav en dagbog med alt du indtager - husk af få dine drikkevarer med i kalorieregnskabet.

Brændende kærlighed – 252 kcal

  • 200 g kalkunfilet
  • 100 g rød peber
  • 100 g grøn peber
  • 100 g gul peber
  • 100 g forårsløg
  • 100 g løg
  • 100 g små tomater, gerne cherrytomater
  • 10 g kokosolie
  • 5 g rød paprika
  • 5 g karry
  • 5 g salt
  • Brøndkarse til pynt

Sådan gør du:

Skær kalkun fileten ud i meget små terninger. Peberfrugter, forårsløg og løg skæres i mindre stykker og tomater halveres.

Kødet svitses ved høj varme på en stegepande, med olie, paprika, karry og salt i et par minutter, derefter tilsættes grøntsagerne, der svitses med i et minut, hvorefter der skrues ned for varmen til medium varme. Tilsæt en kop vand, så bliver kødet mere mørt, lad retten småsnurre i ca. 3 -5 minutter mere. Kødet skal være gennemstegt ved servering.

Pyntes evt. med kryddergrønt, her er det brøndkarse.

RAW-kost salat – 93 kcal pr. person

  • 100 g bolsje rødbede – rød og hvid
  • 50 g gul bede
  • 100 g gulerod
  • 100 g bladselleri
  • Dressing:
  • ½ tsk. revet ingefær
  • Saft af 1 lime
  • Saft af ½ citron
  • 1 tsk. timian
  • ½ tsk. himalayasalt
  • 1 spsk. vand
  • 1 tsk. tamari sauce
  • 1 tsk. fiskesauce

Sådan gør du:

Med en kartoffelskræller, skrælles først skrællen af bederne og guleroden. Bladsellerien skylles for jord. Derefter skrælles de forskellige grønsager/rodfrugter med kartoffelskrælleren, så de bliver til flotte tynde strimler. Også bladsellerien skal høvles af skrælleren.

Bland ingredienserne til dressingen, og bland det sammen i en skål med de strimlede grøntsager.

Artikel i næste uge: Spar ikke på fedtet, det er med til at give dig et sundt vægttab


En kalorie er ikke bare er en kalorie. Der er sunde og usunde kalorier, fordi nogle kalorier er lette at fordøje og dermed strømmer hurtigt ud i dit blod og giver en hurtig blodsukkerstigning. Andre kalorier forbrændes langsomt og giver kun lidt energi ad gangen - uden at noget fedt lagres. Så det er ikke ligegyldigt, hvilke kalorier du vælger, når du skal slanke dig eller holde vægten. Når jeg skal kostvejlede min klienter til et sundt vægttab, er mit allerbedste råd: “Spis grønt!” Grøntsager er de bedste ”midler” til et vægttab, fordi de giver hurtigt resultat, smager godt, mætter og kan købes alle steder - og som regel til en billig penge, hvis de er i sæson.

Rigtig mange mennesker kan efter endt vægttab ikke holde den nye vægt. Fiona Kirk, forfatter til flere bøger om sundt vægttab og kostekspert fra England, mener, at op til 85% ikke holder vægten! Derfor har hun studeret dem, for hvem det er lykkedes at holde vægten på længere sigt. Fælles for dem er, at flere end halvdelen af dem havde haft en hurtig start med omlægning af deres kostvaner, hvilket gav et lynhurtigt vægttab allerede i de første uger af kuren.

Fiona Kirk konkluderer derfor, at et hurtigt og positivt resultat i begyndelsen af en slankekur er afgørende for, hvordan man på længere sigt holder sin nye vægt.  Hun mener, at det hurtige vægttab giver selvtilliden og motivationen et ordentligt spark opad  - og det er med til, at man kan fastholde de nye spisevaner.

Hvad er det så, man bør gå efter, når man vælger kur? Fiona mener, at det netop er fibre, der er hemmeligheden. Fibre fylder i maven, så du spiser mindre og føler dig mæt længere. Fiberrig mad kræver også mere energi for at blive fordøjet og optaget i kroppen.

Gode fiberkilder er fuldkornsprodukter som fuldkornsbrød, fuldkornspasta og fuldkornsris. Herefter kommer alle former for kål, selleri, linser, løg og hvidløgr. Der er også fibre i frugt, kerner og nødder.

Der findes også  grøntsager, der er fiberrige og som samtidig indeholder så få kalorier, at vi kalder dem 0-kalorie føde. Det betyder, at kroppen bruger mere energi (flere kalorier) på at nedbryde en ”0 kalorie føde” end den energi (de kalorier), som fødevaren indeholder. Altså … du får mad og bliver mæt - men du får ingen ekstra kalorier.

Reglerne er at grøntsagen (eller frugten) skal være rå og skal have en vandindhold på over 90%.:

  • Agurk 96,7 % vand
  • Tomat 94% vand
  • Bladselleri 92,9% vand
  • Blomkål 92,8% vand
  • Grønne bønner 90,4
  • Melon ( forskellige) ca. 90% vand

Andre gode grøntsager, der indeholder få kalorier og mange fibre, er grønne ærter, gulerødder, peberfrugter, porrer, rosenkål, de fleste kåltyper, de fleste grønne salater, broccoli, brøndkarse, squash og spirer.

3 gode råd

Motion og regelmæssig træning bidrager til et sundt vægttab. Når du motionerer, taber du ikke muskelmasse men fedt.

Gør det til en vane, at du mindst en dag om ugen spiser 5-6 måltider bestående af friske grøntsager, grønne salater, grøntsagssupper og frugt. Det øger din forbrænding.

Vær opmærksom på dit kalorieindtag. Find en god app, der kan tælle sammen for dig og lav en dagbog med alt du indtager - husk af få dine drikkevarer med i kalorieregnskabet.

Brændende kærlighed – 252 kcal

  • 200 g kalkunfilet
  • 100 g rød peber
  • 100 g grøn peber
  • 100 g gul peber
  • 100 g forårsløg
  • 100 g løg
  • 100 g små tomater, gerne cherrytomater
  • 10 g kokosolie
  • 5 g rød paprika
  • 5 g karry
  • 5 g salt
  • Brøndkarse til pynt

Sådan gør du:

Skær kalkun fileten ud i meget små terninger. Peberfrugter, forårsløg og løg skæres i mindre stykker og tomater halveres.

Kødet svitses ved høj varme på en stegepande, med olie, paprika, karry og salt i et par minutter, derefter tilsættes grøntsagerne, der svitses med i et minut, hvorefter der skrues ned for varmen til medium varme. Tilsæt en kop vand, så bliver kødet mere mørt, lad retten småsnurre i ca. 3 -5 minutter mere. Kødet skal være gennemstegt ved servering.

Pyntes evt. med kryddergrønt, her er det brøndkarse.

RAW-kost salat – 93 kcal pr. person

  • 100 g bolsje rødbede – rød og hvid
  • 50 g gul bede
  • 100 g gulerod
  • 100 g bladselleri
  • Dressing:
  • ½ tsk. revet ingefær
  • Saft af 1 lime
  • Saft af ½ citron
  • 1 tsk. timian
  • ½ tsk. himalayasalt
  • 1 spsk. vand
  • 1 tsk. tamari sauce
  • 1 tsk. fiskesauce

Sådan gør du:

Med en kartoffelskræller, skrælles først skrællen af bederne og guleroden. Bladsellerien skylles for jord. Derefter skrælles de forskellige grønsager/rodfrugter med kartoffelskrælleren, så de bliver til flotte tynde strimler. Også bladsellerien skal høvles af skrælleren.

Bland ingredienserne til dressingen, og bland det sammen i en skål med de strimlede grøntsager.

Artikel i næste uge: Spar ikke på fedtet, det er med til at give dig et sundt vægttab