Køb abonnement på PLUS og få adgang til alle Lene Hanssons kostplaner og guider. Få blandt andet  GO GREEN-kuren og

Måske forbinder du ikke sommerhusferien med sundhed, men det kan sagtens lade sig gøre at få en masse sundehed og motion ind netop lige der. Din krop og sjæl vil elske dig for det - og du undgår at være helt udkørt, når du igen skal starte på job! Min egen ferie i sommerhuset er præget af sund mad med få undtagelser i form at en lækker is. Og så sørger jeg for at bevæge mig dagligt, så pulsen kommer op. Det kan nemlig godt betale sig at ”holde sig” gennem sommerferien, fordi bivirkningen af en lidt for sød, fed og doven sommer sætter sit præg på både din vægt og dit energiniveau langt ind i efteråret.

Det kan du gøre i ferien - uden at ødelægge hyggen og afslapningen:

  • Tilbyd at være den, der henter morgenmad hos købmanden - måske kan du cykle eller løbe/lunte afsted og hjem igen.
  • Den daglige badetur på stranden kan suppleres med, at du svømmer langs med stranden og sætter nogle mål for dig selv. Måske du skal svømme 1 km pr. dag eller 5 om ugen? Selv nogle hundrede meter i havvand føles lang, hvis du ikke er vant til at svømme i havet.
  • Hvis det bliver ”for meget” at træne f.eks. en hel time hver dag, så kan du dele det op i enten 2 x 30 minutter eller 3 x 20 minutter.
  • Hvis du vil forbrænde flere kalorier, kan du tage en løbetur på stranden i stedet for på vejen. På stranden vil du forbrænde mere pga sandets modstand. Du kan også tage to fyldte sodavandsflasker med som en slags håndvægte - den ekstra vægt vil påvirke din forbrænding. Du kan fylde flaskerne med sand eller vand.
  • Brug trappen på badebroen til at træne både din kondition, udholdenhed og styrke.
  • Leg på stranden sammen med dine børn - det kan være beach volley, rundbold, fodbold, frisbee eller en leg i vandet med en bold.
  • Lav en fælles udflugt, hvor aktivitet er fokus. Lav et orienteringsløb, hvor alle kan være med. Eller planlæg en spændende gåtur i skoven med opgaver, der kræver at alle udfordrer sig selv med en sportsgren.
  • Sidste gode tip til motion i ferien er at afprøve en ny sport. Det kunne være tennis, surfing, mountainbike eller f.eks. yoga. Måske noget du bliver så glad for, at du vil fortsætte efter ferien.

Hvis du får dyrket motion i din ferie, er der en vis sandsynlighed for at du kan holde vægten i ferien. Du kan dog også ændre lidt på kosten.

1)   Kør fifty fifty, så du hver anden dag holder dig fra alkohol, hvidt brød, kartofler, hvide ris eller andre kulhydrater.

2)    Sørg for at du en dag om ugen kun spiser ”rå mad”, dvs. mad er ikke er varmebehandlet. Det kan f.eks. være: Salater, grøntsager, frugter, smoothies, kolde supper, urtete, vand m.m.

3) Sørg for at du kun spiser ”stor morgenmad med det hele” 2 gange om ugen. De andre 5 dage kan du spise frugt, grøntsager og drikke vand.

Sommer tip: Vælg dine dressinger med omhu – eller lav din egen!

1 spsk  af følgende dressinger, indhold i kcal:

  • Cardini’s Original Caesar Dressing = 104 kcal
  • Uspecif. fransk dressing = ca. 69 kcal
  • Uspepcif. creme fraiche dressing = ca. 62 kcal
  • Uspecif. thousand iceland = ca. 56 kcal
  • Jensen’s Køkken Honning/Dijon Dressing = 56 kcal
  • Irmas Pesto Dressing = 55 kcal
  • Bähncke Frenchdog Dressing = 44 kcal
  • Urtekram Balsamicoeddike Italiensk = 10 kcal
  • First Price Hvidløgs Dressing = 9 kcal

Det er sundere at lave sin egen dressing, f.eks. af olivenolie, citronsaft, friske urter (måske koriander), samt lidt himmalayasalt.

1 spsk olivenolie kan fortyndes med 3 spsk vand, 1 spsk citronsaft, dertil friske finthakkede urter og vil typisk indeholde omkring 60-80 kalorier pr. 100 g.

Disse kalorier er de sunde af slagsen, da denne dressing også indeholder omega 3 fedtsyrer, C- og E - vitamin, mineraler så som jern og zink - og NUL transfedtsyrer!

Foto: Scanpix/Iris
Vis mere

Ugens 3 opskrifter - til to personer:

Bagt rødbedesalat med forårsløg

  • 4 rødbeder og gule beder (ca. 200 g i alt)
  • 10 stk. gule cherry tomater
  • 1 forårsløg
  • 1 fed hvidløg
  • 1 potte brøndkarse

Dressing:

  • 1 spsk. frisk rosmarin
  • 1.5 dl. crème fraiche 9%
  • 2 spsk. estragon eddike
  • 2 spsk. olivenolie
  • 1 tsk. kryddersalt og peber
  • 1 spsk syltet ingefær

Sådan gør du:

Rødbederne skrælles og skæres i tynde bjælker, hvorefter de lægges i et ovnfast fad med 2 spsk. olivenolie henover. Drys med lidt salt og peber og bag dem i 200 grader, i 25-30 minutter. Herefter tages de ud af ovnen, sættes til side og nedkøles.

Når rødbederne er afkølede, blandes de med tomater, der er skåret i halve, fintskåret forårsløg, revet hvidløg samt brøndkarse.

Bland herefter dressingen og hæld henover. Server.

Foto: Scanpix/Iris
Vis mere

Kylling og soja i wok

  • 100 g kyllingebyst
  • 125 g soy 4 you bites (sojabønner)
  • 2 fed hvidløg
  • 30 g ingefær
  • 1 kop vand
  • 300 g squash
  • 200 g porre
  • 200 g fennikel
  • 10 g rød chili
  • 1 spsk sojasauce
  • 2 tsk All round krydderi
  • 1 tsk Thai krydderi
  • 15 g olivenolie til stegning

Sådan gør du:

Skær kyllingekødet i små stykker og svits det sammen med soyabites i olien i en wok eller sauterepande sammen med finthakket hvidløg og revet ingefær samt 1 kop vand. Steg det i ca. 10 minutter ved god varme og rør ind i mellem. Skær alle grøntsagerne i mindre stykker og tilsæt dem i wok’en med sojasauce. Steg videre, tilsæt endnu en kop vand, hvis du ønsker retten mere flydende.

Foto: Scanpix/Iris
Vis mere

Ægge-radisesalat

  • 4 æg
  • 100 g forårsløg, kun toppen
  • 100 g radiser
  • 100 g peberfrugt
  • 100 g tomater
  • 100 g rucola
  • 2 spsk. macadamianødder

Dressing

  • 2 spsk. mayonnaise
  • 2 spsk vand
  • 1 spsk. olivenolie
  • 1 spsk. purlø, finthakket
  • ½ tsk. himalayasalt
  • ½ tsk. friskkværnet peber

Sådan gør du:

Kog æggene i ca. 5 minutter, til de er hårdkogte. Lad dem køle af, pil dem, og skær dem i fine tern. Snit forårsløgene fint. Skær radiser, peberfrugt og tomater i fine tern. nødderne fint hakkes og blandes i salaten. Dressingen røres sammen og hældes oven på salaten eller serveres ved siden af.