Lyt til artiklen

Køb abonnement på PLUS og få adgang til alle Lene Hanssons kostplaner, guider og øvelser. Få blandt andet GO GREEN-kuren og

De fleste ved godt, at de skal være fysisk aktive og dyrke regelmæssig motion for at holde sygdom fra døren. Men det er ikke alle der er klar over, hvad motion egentlig gør for vores tarmsystem og fordøjelse. Motion er nemlig, udover at være sundt for alle, særligt bidragende til, at  du optager dine nærringstoffer fra din mad, at din tarme stimuleres til deres daglige arbejde, at du afstresser og at du ilter dine celler - også i tarmene.

Hvis jeg har været for doven, så kan jeg også hurtigt mærke det på min mave og fordøjelse. Og  blot en rask gåtur hjælper på både luft i maven, toiletbesøg og mit energiniveau. En simpel gåtur i naturen kan på de dovneste dage være en forfriskende indsprøjtning - og det giver faktisk også et bedre humør.

Motion og bevægelse sætter gang i tarmsystemet.  Og peristaltik (tarmenes rykbevægelser, der får maden til at glide igennem systemet)  er vigtigt, fordi hvis du ikke kommer stort på toilettet mindst 2 gange dagligt, kan det tyde på at du har forstoppelse.  Dine meterlange tarme lider nemlig, hvis de ikke kommer af med deres affaldsstoffer og hvis maden ligger for længe inde i dem. Tarme er slimhinder og kan nemt blive irriterede. Det kan give flere forskellige tarmlidelse og sygdomme på den lange bane.

Mange tror, at et stort toiletbesøg en gang om dagen er nok. Men mad bør kun ligge inden i din mave og tarme 12-18 timer.

Forstoppelse kan skyldes manglende fysisk aktivitet, og du kan faktisk få bedre gang i fordøjelsen ved blot at være fysisk aktiv mindst 30 minutter om dagen. Hvis du ikke er glad for at træne, så sørg for at gå nogle ture i rask tempo. Tag trapperne i stedet for elevatoren. Gå i stedet for at cykle. Og snup cyklen i stedet for at tage bilen osv.

Alt bevægelse i hverdagen har betydning for vores mavetarmsystem og for vores fysiske og psykiske helbred. Men har du problemer med fordøjelse, skal du ikke overdrive motionen. Motion er godt - men ikke for meget. At træne 5 gange i et motionscenter om ugen kan faktisk for nogle fastholde kroppen i en unødvendig stress - og så er det jo omsonst, fordi stress får din fordøjelse til at gøre knuder..

Det gamle råd om, at man ikke må svømme i dybt vand, lige efter man har spist et tungt måltid, er ikke helt forkert. Årsagen er nemlig, at når vi skal fordøje vores mad, skal der blod og energi til. Blodet forsyner os bl.a. med enzymer, der fordøjer vores mad - og hvis blodet tvinges væk fra fordøjelsen, fordi det skal brugs til at forsyne musklerne med ilt og energi, lider fordøjelsen. Så det bliver nemt en kamp i kroppen om det livsgivende blod. Er det fordøjelsen der trækker mest, kan musklerne i arme og ben blive påvirket og dermed er der risiko for at komme i problemer i vandet.

Det er vigtigt, at finde den form for fysisk aktivitet, der motiverer netop dig. Det er jo lysten, der skal drive værket. Hvis du ikke er motiveret og træner af pligt, vil du automatisk falde tilbage til dine gamle vaner. Du skal derfor finde ud af, hvad motiverer dig til at være fysisk aktiv.

Hvis du føler dig oplagt og har energi i overskud, så er det en god idé at løbe en tur, gå en rask tur, cykle med god fart for derefter at strække ud og slappe godt af.  Yoga og meditation er også god motion for både krop og sjæl. En kombination af det hele, giver dig balance og ro til din fordøjelse af både den inde og ydre verden

Fordele ved regelmæssig motion og motionsøvelser:

 • Dine tarme bliver stimuleret når du dyrker motion og du kommer bedre af med kroppens affaldsstoffer
 • Du undgår en lang række sygdomme, da flere tarmforskere i dag mener, at skjult forstoppelse, er årsag til mange sygdomme, bl.a. fibromyalgi, gigt, allergi og flere adfærdssygdomme, så som ADHD m.m.
 • Dit kredsløb bliver forbedret, hvilket betyder øget optagelighed af næring i dine celler
 • Du styrker samtidig dine muskler, sener, knogler, led, små blodkar og hjerte
 • Din trang til ”usund mad” falder og dit blodsukker kommer i balance
 • Du spiser mindre, da motion er appetitregulerendeUgens opskrift der passer til: Mættende suppe (2 personer)


Ingredienser

 • 300 g gulerod
 • 200 g rød peber
 • 300 g pastinak
 • 1 spsk. kokosolie til stegning
 • 1 grøntsagsbouillonterning
 • 1 tsk. himalayasalt
 • 1 tsk. spidskommen
 • ¾ l kogende vand

Sådan gør du

Grøntsagerne skæres i små stykker og befries for stilke og kerner. Steges herefter i en gryde, i kokosolie og bouillon samt salt og krydderi i et par minutter, ved høj varme.
Vandet koges i en elkedel og tilsættes under omrøring. Skru ned for varmen, læg låg på og lad suppen småsnurre cirka 5 minutter, hvorefter den blendes med en blenderstav. Ved servering pyntes med kryddergrønt, eksempelvis koriander eller persille.

TIP: Du behøver ikke at blende suppen, hvis du bedre kan lide en mere rustik suppe.

Nem Cæsar salat


Ingredienser

 • 300 g kyllingefilet
 • 200 g rød krølsalat
 • 1 tsk. fintskåret basilikum
 • 2-3 spsk. sorte oliven uden sten
 • 150 g tomater

Dressing:

 • 1 ½ spsk. hvid balsamico
 • 1 ½ spsk. hakket estragon
 • 1 tsk. dijonsennep
 • 1 spsk. koldt vand
 • 1 tsk. kryddersalt og peber

Sådan gør du:

Rør balsamico, estragon, dijonsennep og vand sammen til en dressing. Smag til med kryddersalt og peber. Lad dressingen trække i køleskabet.

Steg kyllingefileterne i olie på en pande i 10-15 minutter med basilikum, salt og peber. Vend dem indimellem, steg på medium varme og sørg for, at de er gennemstegte. Tag dem af varmen og skær dem i lange, delikate stykker. Salaten strimles og blandes med den stegte kylling, finthakkede tomater, oliven og dressing.

Det virker allerede!

Cases

BT weekend følger i 4 uger Glenn, Mette og Mia, der alle i årevis har kæmpet med deres fordøjelse og mavesmerter. Forhåbentligt kan forløbet med Lene Hansson fjerne nogle af deres symptomer. De tre kvinder har nu været på kuren i en uge.

Artiklen fortsætter under billedet

Glenn:


Glenn Larsen, Jyllinge, social og sundhedsassistent, 47 år, 170 cm og 60,8kg

De første tre dage havde jeg en voldsom hovepine. Jeg var uden energi og plaget af negative tanker. Madlavningen var en udfordring, fordi jeg havde svært ved at tænke klart. Det positive var, at jeg fra dag 1 havde en anderledens følelse i maven; pludselig mærkede jeg ikke maven, ingen oppustet mave, ingen smerter og nu toiletbesøg flere gange om dagen.

Efter tre dage forsvandt hovepinen og energien vendte tilbage, nu I ny form og med ny styrke.

Jeg er blevet enorm motiveret. Familien mener jeg er mere "medgørlig" og ikke plaget af smerter, med fokus på manglende toiletbesøg.

Artiklen fortsætter under billedet

Mette:


Mette Nielsen, Køge, lægesekretær, 34 år. 178 cm høj og 65,3 kilo.

Min første uge er gået rigtigt godt, jeg er positivt overrasket og nærmest chokeret over, at der egentlig ikke skulle mere til. De første par dage havde jeg slem hovedpine, tangerende til migræne, men på 3.-4. dagen begyndte jeg så småt at mærke en effekt. Jeg plejer at være ekstrem træt efter frokost. Men det er allerede væk efter 1 uge. Jeg mærker stor effekt på mit blodsukker ved at spise den rigtige sammensatte mad. At skulle holde sig fra gluten og laktose kræver en del arbejde og planlægning, men når det så er sagt, så er det dét værd i sidste ende. Konklusion på første uge: Jeg har fået langt mere energi, hvilket giver mere overskud i dagligdagen. Jeg kan lige pludselig holde ud af være i min egen krop.

Artiklen fortsætter under billedet

Mia:


Mia Dyhr Thomsen, Virum, neurofys på Sjællands Universitets Hospital, 34 år, 178 cm, 76 kg

Efter første session hos Lene tog jeg hjem med masser af gå-på-mod men også med en smule skepsis. Jeg har prøvet alverdens diæter og gode råd før, men ingen har desværre medvirket til en bedring af mine maveproblemer.

Lene sagde at jeg efter blot tre dage ville kunne mærke en forskel med kostkombineringen, og netop det var jeg en anelse skeptisk overfor. Men jeg kunne virkelig mærke en forskel efter blot tre dage! Min mave var ikke længere så oppustet, mit blodsukker blev stabilt, min hovedpine forsvandt og energiniveauet steg.

Ugen har været en af de bedste uger længe. Jeg har slet ikke haft ondt i maven (hvilket jeg normalt jævnligt har). Derudover har jeg haft et næsten normalt afførings-mønster, og det skal jeg år tilbage for at huske jeg havde sidst. Det har været overraskende enkelt at følge rådene om at dele maden op, og det har fungeret rigtig godt for mig!

Træning: Få 4 Gode øvelser for din fordøjelse, som sætter gang i tarmenes bevægelser

Når du har problemer med tarmene, er det vigtigt, at du dagligt sørger for at aktivere dit tarmsystem ved at være fysisk aktiv. Du behøver ikke at tage i fitness og træne i flere timer for at få gang i tarmen.

Gåture i rask tempo eller løbeture sætter gang i tarmens bevægelser, og hvis du kombinerer med blide hjemmetræningsøvelser kan du virkelig sætte skub i fordøjelsen og tarmsystemet.

Her er fire simple og overskuelige øvelser, som sætter skub i tarmsystemet, så du mindsker oppustethed og ondt i maven i løbet af dagen. Du skal bare afsætte ca. 10 minutter dagligt og mærke, hvordan øvelserne faktisk hjælper dig af med dine gener. Vi anbefaler, at du laver øvelser, inden du spiser og giver dig selv ro og tid til at udføre øvelserne i de næste fire uger.

Øvelse 1

 • Du skal bruge en stol til øvelsen.
 • Sæt dig ned på stolen med armene ned langs siden. Rejs dig op og før imens dine strakte arme frem foran dig og op, så armene ender godt op over hovedet, og du får et godt stræk. Hold strækket i et par sekunder og sæt dig ned på stolen igen.
 • Øvelsen skal du gerne gentage i 1 minut. Hold en kort pause. Lav øvelsen i et minut igen.
 • Du skal sørge for, at dine tæer og knæ er nogenlunde på linje, når du sidder ned.
 • På denne måde får du pulsen lidt i vejret, og du får trænet forsiden og bagsiden af dine lår samt baller, mave og tarm.

Artiklen fortsætter under billederne

Christine Erritzøe, idrætslærer og medforfatter til bogen “Elsk din tarm” 
Christine Erritzøe, idrætslærer og medforfatter til bogen “Elsk din tarm”  Foto: Ida Arentsen
Vis mere

Christine Erritzøe, idrætslærer og medforfatter til bogen “Elsk din tarm” 
Christine Erritzøe, idrætslærer og medforfatter til bogen “Elsk din tarm” 
Vis mere

Øvelse 2

 • Placer hænder og knæ i gulvet, så du danner en firkant med kroppen. Spænd op i maven ved at suge navlen ind.
 • Løft højre arm og venstre ben ud til vandret, så arm og ben er strakte. Før herefter arm og ben tilbage og ind under kroppen. Se om du kan lave øvelsen i en glidende bevægelse, så albue og knæ mødes samtidig under kropen.
 • Øvelsen gentages 20 gange med højre arm og venstre ben – hold til sidst arm og ben strakte, så længe du kan – herved træner du mave og ryg.
 • Øvelsen gentages med venstre arm og højre ben.

Artiklen fortsætter under billederne

Christine Erritzøe, idrætslærer og medforfatter til bogen “Elsk din tarm”
Christine Erritzøe, idrætslærer og medforfatter til bogen “Elsk din tarm”
Vis mere

Christine Erritzøe, idrætslærer og medforfatter til bogen “Elsk din tarm” 
Christine Erritzøe, idrætslærer og medforfatter til bogen “Elsk din tarm”  Foto: Ida Arentsen
Vis mere

Øvelse 3

 • Læg dig på ryggen og sæt begge fødder i gulvet, så knæene peger op mod loftet. Lad armene ligge strakt ud til siderne.
 • Før de bøjede samlede ben ud til den ene side, samtidig med at du så vidt muligt holder lænden i gulvet.
 • Skift stille og roligt side, så du mærker et godt stræk ned over ryg, lænd og mave.
 • Gentag øvelsen i 1 minut, hold en kort pause og gentag i 1 minut igen.

Artiklen fortsætter under billederne

Christine Erritzøe, idrætslærer og medforfatter til bogen “Elsk din tarm”
Christine Erritzøe, idrætslærer og medforfatter til bogen “Elsk din tarm” Foto: Ida Arentsen
Vis mere

Christine Erritzøe, idrætslærer og medforfatter til bogen “Elsk din tarm”
Christine Erritzøe, idrætslærer og medforfatter til bogen “Elsk din tarm” Foto: Ida Arentsen
Vis mere

Øvelse 4

 • Stå med ret ryg og stræk begge arme vandret ud til siderne. Kør armene langsomt rundt i cirkelbevægelser 1 minut den ene vej og 1 minut den anden vej.
 • Hold forsat armene strakte og før den ene arm ind foran kroppen og den anden arm tilbage, så du mærker et godt stræk hen over mavens skrå muskler og tarmsystemet. Gentag øvelsen i ca. 1 minut, hold en kort pause og gentag i 1 minut.

Artiklen fortsætter under billederne

Christine Erritzøe, idrætslærer og medforfatter til bogen “Elsk din tarm”
Christine Erritzøe, idrætslærer og medforfatter til bogen “Elsk din tarm” Foto: Ida Arentsen
Vis mere

Christine Erritzøe, idrætslærer og medforfatter til bogen “Elsk din tarm”
Christine Erritzøe, idrætslærer og medforfatter til bogen “Elsk din tarm” Foto: Ida Arentsen
Vis mere


De fleste ved godt, at de skal være fysisk aktive og dyrke regelmæssig motion for at holde sygdom fra døren. Men det er ikke alle der er klar over, hvad motion egentlig gør for vores tarmsystem og fordøjelse. Motion er nemlig, udover at være sundt for alle, særligt bidragende til, at  du optager dine nærringstoffer fra din mad, at din tarme stimuleres til deres daglige arbejde, at du afstresser og at du ilter dine celler - også i tarmene.

Hvis jeg har været for doven, så kan jeg også hurtigt mærke det på min mave og fordøjelse. Og  blot en rask gåtur hjælper på både luft i maven, toiletbesøg og mit energiniveau. En simpel gåtur i naturen kan på de dovneste dage være en forfriskende indsprøjtning - og det giver faktisk også et bedre humør.

Motion og bevægelse sætter gang i tarmsystemet.  Og peristaltik (tarmenes rykbevægelser, der får maden til at glide igennem systemet)  er vigtigt, fordi hvis du ikke kommer stort på toilettet mindst 2 gange dagligt, kan det tyde på at du har forstoppelse.  Dine meterlange tarme lider nemlig, hvis de ikke kommer af med deres affaldsstoffer og hvis maden ligger for længe inde i dem. Tarme er slimhinder og kan nemt blive irriterede. Det kan give flere forskellige tarmlidelse og sygdomme på den lange bane.

Mange tror, at et stort toiletbesøg en gang om dagen er nok. Men mad bør kun ligge inden i din mave og tarme 12-18 timer.

Forstoppelse kan skyldes manglende fysisk aktivitet, og du kan faktisk få bedre gang i fordøjelsen ved blot at være fysisk aktiv mindst 30 minutter om dagen. Hvis du ikke er glad for at træne, så sørg for at gå nogle ture i rask tempo. Tag trapperne i stedet for elevatoren. Gå i stedet for at cykle. Og snup cyklen i stedet for at tage bilen osv.

Alt bevægelse i hverdagen har betydning for vores mavetarmsystem og for vores fysiske og psykiske helbred. Men har du problemer med fordøjelse, skal du ikke overdrive motionen. Motion er godt - men ikke for meget. At træne 5 gange i et motionscenter om ugen kan faktisk for nogle fastholde kroppen i en unødvendig stress - og så er det jo omsonst, fordi stress får din fordøjelse til at gøre knuder..

Det gamle råd om, at man ikke må svømme i dybt vand, lige efter man har spist et tungt måltid, er ikke helt forkert. Årsagen er nemlig, at når vi skal fordøje vores mad, skal der blod og energi til. Blodet forsyner os bl.a. med enzymer, der fordøjer vores mad - og hvis blodet tvinges væk fra fordøjelsen, fordi det skal brugs til at forsyne musklerne med ilt og energi, lider fordøjelsen. Så det bliver nemt en kamp i kroppen om det livsgivende blod. Er det fordøjelsen der trækker mest, kan musklerne i arme og ben blive påvirket og dermed er der risiko for at komme i problemer i vandet.

Det er vigtigt, at finde den form for fysisk aktivitet, der motiverer netop dig. Det er jo lysten, der skal drive værket. Hvis du ikke er motiveret og træner af pligt, vil du automatisk falde tilbage til dine gamle vaner. Du skal derfor finde ud af, hvad motiverer dig til at være fysisk aktiv.

Hvis du føler dig oplagt og har energi i overskud, så er det en god idé at løbe en tur, gå en rask tur, cykle med god fart for derefter at strække ud og slappe godt af.  Yoga og meditation er også god motion for både krop og sjæl. En kombination af det hele, giver dig balance og ro til din fordøjelse af både den inde og ydre verden

Fordele ved regelmæssig motion og motionsøvelser:

 • Dine tarme bliver stimuleret når du dyrker motion og du kommer bedre af med kroppens affaldsstoffer
 • Du undgår en lang række sygdomme, da flere tarmforskere i dag mener, at skjult forstoppelse, er årsag til mange sygdomme, bl.a. fibromyalgi, gigt, allergi og flere adfærdssygdomme, så som ADHD m.m.
 • Dit kredsløb bliver forbedret, hvilket betyder øget optagelighed af næring i dine celler
 • Du styrker samtidig dine muskler, sener, knogler, led, små blodkar og hjerte
 • Din trang til ”usund mad” falder og dit blodsukker kommer i balance
 • Du spiser mindre, da motion er appetitregulerende
Ugens opskrift der passer til: Mættende suppe (2 personer)


Ingredienser

 • 300 g gulerod
 • 200 g rød peber
 • 300 g pastinak
 • 1 spsk. kokosolie til stegning
 • 1 grøntsagsbouillonterning
 • 1 tsk. himalayasalt
 • 1 tsk. spidskommen
 • ¾ l kogende vand

Sådan gør du

Grøntsagerne skæres i små stykker og befries for stilke og kerner. Steges herefter i en gryde, i kokosolie og bouillon samt salt og krydderi i et par minutter, ved høj varme.
Vandet koges i en elkedel og tilsættes under omrøring. Skru ned for varmen, læg låg på og lad suppen småsnurre cirka 5 minutter, hvorefter den blendes med en blenderstav. Ved servering pyntes med kryddergrønt, eksempelvis koriander eller persille.

TIP: Du behøver ikke at blende suppen, hvis du bedre kan lide en mere rustik suppe.

Nem Cæsar salat


Ingredienser

 • 300 g kyllingefilet
 • 200 g rød krølsalat
 • 1 tsk. fintskåret basilikum
 • 2-3 spsk. sorte oliven uden sten
 • 150 g tomater

Dressing:

 • 1 ½ spsk. hvid balsamico
 • 1 ½ spsk. hakket estragon
 • 1 tsk. dijonsennep
 • 1 spsk. koldt vand
 • 1 tsk. kryddersalt og peber

Sådan gør du:

Rør balsamico, estragon, dijonsennep og vand sammen til en dressing. Smag til med kryddersalt og peber. Lad dressingen trække i køleskabet.

Steg kyllingefileterne i olie på en pande i 10-15 minutter med basilikum, salt og peber. Vend dem indimellem, steg på medium varme og sørg for, at de er gennemstegte. Tag dem af varmen og skær dem i lange, delikate stykker. Salaten strimles og blandes med den stegte kylling, finthakkede tomater, oliven og dressing.

Det virker allerede!

Cases

BT weekend følger i 4 uger Glenn, Mette og Mia, der alle i årevis har kæmpet med deres fordøjelse og mavesmerter. Forhåbentligt kan forløbet med Lene Hansson fjerne nogle af deres symptomer. De tre kvinder har nu været på kuren i en uge.

Artiklen fortsætter under billedet

Glenn:


Glenn Larsen, Jyllinge, social og sundhedsassistent, 47 år, 170 cm og 60,8kg

De første tre dage havde jeg en voldsom hovepine. Jeg var uden energi og plaget af negative tanker. Madlavningen var en udfordring, fordi jeg havde svært ved at tænke klart. Det positive var, at jeg fra dag 1 havde en anderledens følelse i maven; pludselig mærkede jeg ikke maven, ingen oppustet mave, ingen smerter og nu toiletbesøg flere gange om dagen.

Efter tre dage forsvandt hovepinen og energien vendte tilbage, nu I ny form og med ny styrke.

Jeg er blevet enorm motiveret. Familien mener jeg er mere "medgørlig" og ikke plaget af smerter, med fokus på manglende toiletbesøg

Artiklen fortsætter under billedet

Mette:


Mette Nielsen, Køge, lægesekretær, 34 år. 178 cm høj og 65,3 kilo.

Min første uge er gået rigtigt godt, jeg er positivt overrasket og nærmest chokeret over, at der egentlig ikke skulle mere til. De første par dage havde jeg slem hovedpine, tangerende til migræne, men på 3.-4. dagen begyndte jeg så småt at mærke en effekt. Jeg plejer at være ekstrem træt efter frokost. Men det er allerede væk efter 1 uge. Jeg mærker stor effekt på mit blodsukker ved at spise den rigtige sammensatte mad. At skulle holde sig fra gluten og laktose kræver en del arbejde og planlægning, men når det så er sagt, så er det dét værd i sidste ende. Konklusion på første uge: Jeg har fået langt mere energi, hvilket giver mere overskud i dagligdagen. Jeg kan lige pludselig holde ud af være i min egen krop.

Artiklen fortsætter under billedet

Mia:


Mia Dyhr Thomsen, Virum, neurofys på Sjællands Universitets Hospital, 34 år, 178 cm, 76 kg

Efter første session hos Lene tog jeg hjem med masser af gå-på-mod men også med en smule skepsis. Jeg har prøvet alverdens diæter og gode råd før, men ingen har desværre medvirket til en bedring af mine maveproblemer.

Lene sagde at jeg efter blot tre dage ville kunne mærke en forskel med kostkombineringen, og netop det var jeg en anelse skeptisk overfor. Men jeg kunne virkelig mærke en forskel efter blot tre dage! Min mave var ikke længere så oppustet, mit blodsukker blev stabilt, min hovedpine forsvandt og energiniveauet steg.

Ugen har været en af de bedste uger længe. Jeg har slet ikke haft ondt i maven (hvilket jeg normalt jævnligt har). Derudover har jeg haft et næsten normalt afførings-mønster, og det skal jeg år tilbage for at huske jeg havde sidst. Det har været overraskende enkelt at følge rådene om at dele maden op, og det har fungeret rigtig godt for mig!

Træning: Få 4 Gode øvelser for din fordøjelse, som sætter gang i tarmenes bevægelser

Når du har problemer med tarmene, er det vigtigt, at du dagligt sørger for at aktivere dit tarmsystem ved at være fysisk aktiv. Du behøver ikke at tage i fitness og træne i flere timer for at få gang i tarmen.

Gåture i rask tempo eller løbeture sætter gang i tarmens bevægelser, og hvis du kombinerer med blide hjemmetræningsøvelser kan du virkelig sætte skub i fordøjelsen og tarmsystemet.

Her er fire simple og overskuelige øvelser, som sætter skub i tarmsystemet, så du mindsker oppustethed og ondt i maven i løbet af dagen. Du skal bare afsætte ca. 10 minutter dagligt og mærke, hvordan øvelserne faktisk hjælper dig af med dine gener. Vi anbefaler, at du laver øvelser, inden du spiser og giver dig selv ro og tid til at udføre øvelserne i de næste fire uger.

Øvelse 1

 • Du skal bruge en stol til øvelsen.
 • Sæt dig ned på stolen med armene ned langs siden. Rejs dig op og før imens dine strakte arme frem foran dig og op, så armene ender godt op over hovedet, og du får et godt stræk. Hold strækket i et par sekunder og sæt dig ned på stolen igen.
 • Øvelsen skal du gerne gentage i 1 minut. Hold en kort pause. Lav øvelsen i et minut igen.
 • Du skal sørge for, at dine tæer og knæ er nogenlunde på linje, når du sidder ned.
 • På denne måde får du pulsen lidt i vejret, og du får trænet forsiden og bagsiden af dine lår samt baller, mave og tarm.

Artiklen fortsætter under billederne

Christine Erritzøe, idrætslærer og medforfatter til bogen “Elsk din tarm” 
Christine Erritzøe, idrætslærer og medforfatter til bogen “Elsk din tarm”  Foto: Ida Arentsen
Vis mere

Christine Erritzøe, idrætslærer og medforfatter til bogen “Elsk din tarm” 
Christine Erritzøe, idrætslærer og medforfatter til bogen “Elsk din tarm” 
Vis mere

Øvelse 2

 • Placer hænder og knæ i gulvet, så du danner en firkant med kroppen. Spænd op i maven ved at suge navlen ind.
 • Løft højre arm og venstre ben ud til vandret, så arm og ben er strakte. Før herefter arm og ben tilbage og ind under kroppen. Se om du kan lave øvelsen i en glidende bevægelse, så albue og knæ mødes samtidig under kropen.
 • Øvelsen gentages 20 gange med højre arm og venstre ben – hold til sidst arm og ben strakte, så længe du kan – herved træner du mave og ryg.
 • Øvelsen gentages med venstre arm og højre ben.

Artiklen fortsætter under billederne

Christine Erritzøe, idrætslærer og medforfatter til bogen “Elsk din tarm”
Christine Erritzøe, idrætslærer og medforfatter til bogen “Elsk din tarm”
Vis mere

Christine Erritzøe, idrætslærer og medforfatter til bogen “Elsk din tarm” 
Christine Erritzøe, idrætslærer og medforfatter til bogen “Elsk din tarm”  Foto: Ida Arentsen
Vis mere

Øvelse 3

 • Læg dig på ryggen og sæt begge fødder i gulvet, så knæene peger op mod loftet. Lad armene ligge strakt ud til siderne.
 • Før de bøjede samlede ben ud til den ene side, samtidig med at du så vidt muligt holder lænden i gulvet.
 • Skift stille og roligt side, så du mærker et godt stræk ned over ryg, lænd og mave.
 • Gentag øvelsen i 1 minut, hold en kort pause og gentag i 1 minut igen.

Artiklen fortsætter under billederne

Christine Erritzøe, idrætslærer og medforfatter til bogen “Elsk din tarm”
Christine Erritzøe, idrætslærer og medforfatter til bogen “Elsk din tarm” Foto: Ida Arentsen
Vis mere

Christine Erritzøe, idrætslærer og medforfatter til bogen “Elsk din tarm”
Christine Erritzøe, idrætslærer og medforfatter til bogen “Elsk din tarm” Foto: Ida Arentsen
Vis mere

Øvelse 4

 • Stå med ret ryg og stræk begge arme vandret ud til siderne. Kør armene langsomt rundt i cirkelbevægelser 1 minut den ene vej og 1 minut den anden vej.
 • Hold forsat armene strakte og før den ene arm ind foran kroppen og den anden arm tilbage, så du mærker et godt stræk hen over mavens skrå muskler og tarmsystemet. Gentag øvelsen i ca. 1 minut, hold en kort pause og gentag i 1 minut.

Artiklen fortsætter under billederne

Christine Erritzøe, idrætslærer og medforfatter til bogen “Elsk din tarm”
Christine Erritzøe, idrætslærer og medforfatter til bogen “Elsk din tarm” Foto: Ida Arentsen
Vis mere

Christine Erritzøe, idrætslærer og medforfatter til bogen “Elsk din tarm”
Christine Erritzøe, idrætslærer og medforfatter til bogen “Elsk din tarm” Foto: Ida Arentsen
Vis mere