Køb abonnement på PLUS og få adgang til alle Lene Hanssons kostplaner og guider. Få blandt andet  GO GREEN-kuren og

Din krop har brug for mineraler, som du får gennem din mad og drikke. Nogle skal du have dagligt - andre blot regelmæssigt. Mineraler hjælper vitaminerne med at fungere (så f.eks. stofskifte, energiomsætning og fedtforbrænding virker) eller er en slags byggesten i kroppen til for eksempel opbygning af knogler og tænder. Men de kan også have ”hjælpefunktioner” som for eksempel mineralet jern, der hjælper ilten med at binde sig til cellerne i blodet. Uden jern var vi slet ikke i live. Jern er også med til at regulere nervesystemet og kroppens væske- og saltbalance.

Ved en ensidig kost, dårlig fordøjelse eller f.eks. stort forbrug af junk food, tobak og eller alkohol, kan vi nemt komme til at mangle de vigtige mineraler. Resultatet er udmattelse, lav energi, dårligt immunforsvar og til sidst forskellige livsstilssygdomme og overvægt.

De 10 vigtigste mineraler, som er nødvendige for at opretholde kroppen velfungerende og normalvægtig, er:

  • jod
  • jern
  • magnesium
  • fosfor
  • kobber
  • kalium
  • krom
  • natrium
  • selen
  • zink

Mineraler der særligt er vigtige under en slankekur er:

Kalk, magnesium, jod, krom og selen. De er alle med til at opretholde et godt stofskifte i cellerne og i skjoldbruskkirtlen. Kalk og magnesium er med til at opretholde en sund pH-værdi i cellerne, så kroppen ikke ophober væske.

Fælles for disse mineraler er, at de findes i frisk frugt, grøntsager, byggræs m.m. Hvis man primært spiser varmebehandlet mad, bør man dagligt indtage en mulitvitamin- og mineraltablet, da mange næringsstoffer går tabt i opvarmet mad.

Kalk

Findes i: Nødder (særligt mandler), mælk, ost, grønne grøntsager som broccoli, kål, bønner, avocado m.m. samt små fede fisk.

Nødvendigt for: Giver knoglevævet styrke, stor betydning for muskelsammentrækning, blodtryk og vægtregulering.

Magnesium

Findes i: Kornprodukter, grønne grøntsager, mandler, nødder, frø, kerner

Nødvendigt for: Stofskiftet, pH-værdi i blod og celler, samt for at hjerte og muskler fungerer normalt.

Jod

Stort set alle føde- og drikkevarer indeholder små mængder jod.

Findes i: Fisk og skaldyr, mel, æg og grøntsager. Specielt saltvandsfisk og skaldyr har høje koncentrationer af jod. Ved grillning og stegning af fisk mindskes jodindholdet med op til 20 procent. Ved kogning kan indholdet reduceres med op til 60 procent.

For at komme struma til livs har man siden 1998 beriget bordsalt med jod, hvilket giver et ekstra bidrag til kosten. Derudover anvender brødindustrien samt bagerne også salt beriget med jod.

Nødvendigt for: Regulering af kroppens stofskifte.

Krom

Findes i: Det er nødvendigt at spise varieret for at få dækket behovet. Kød, ost, nødder, fuldkornsprodukter, øl-gær, skaldyr, grøntsager m.m

Nødvendigt for: Krom menes at indgå i stoffet "Glukose Tolerance Faktor", der fungerer som hjælpestof til insulin, der jo transporterer sukker fra blodet og ind i kroppens muskel- og fedtceller. Det vil sige, at krom hjælper til at holde blodsukkeret i balance.

Selen

Findes i: Kød og især i lever og nyre, samt fisk, skaldyr, mælk, ost og æg, samt visse nødder, især paranødden.

Nødvendigt for: Selen har flere funktioner I kroppen, men er også indbygget i et enzym, der fremmer dannelsen af det vigtige hormon trijodthyronin, der dannes i skjoldbruskkirtlen. Trijodthyronin holder stofskiftet oppe.

Tyveknægtene for vores mineraler er især:

  • kaffe
  • hvidt sukker
  • alkohol
  • tobaksrøg
  • stress
  • p-piller
  • opvarmning af mad, særligt går det ud over jod

Ugens 2 opskrifter - til to personer:

Fiskefyldte rød peber

  • 400 g torskefars eller torskefilet
  • 2 store rød peber
  • 100 g løg
  • 15 g fint revet peberrod
  • 50 g revet ost, 30%
  • 1 spsk dijonsennep
  • ½ dl fløde, 38%
  • 1 tsk thaikrydderi
  • 1 tsk kryddersalt
  • 1 tsk rydderpeber
  • 50 g wakame-tang (fås hos fiskehandleren eller online SuperBest)
  • 1 æggehvide

Torskekødet eller farsen blendes i en blender sammen med dijonsennep, krydderier, tang, fløde samt æggehvide. Peberfrugterne skæres halvt over og renses indeni.

Torskefyldet kommes i, der drysses med revet ost og peberfrugterne bages i en 180 grader varm ovn, gerne på varmluft, i ca. 12 – 15 minutter eller til at de er gyldne på toppen. Pynt med lidt kryddergrønt.

Sund hjemmelavet dessert med soja og bær

Sorbet:

  • 1 bakke blåbær ca. 150 – 200 g
  • 1 dl varmt vand
  • 2 tsk honning
  • 1 tsk citronsaft

Blåbær, vand og honning blendes i en blender i ca. 2 minutter. Smages til med citronsaft. Sættes  i fryserne i en plastskål, lad stå det stå natten over.

Creme:

  • 2 dl Sojamælk med vanilliesmag
  • 1-2 tsk citronsaft

Sådan gør du:

Sojamælken koges ind til ca. ¼-del for svag varme. Det tager cirka 20 minutter.

Mælken køles herefter af i ca. 15 minutter og smages til med ctronsaft.

Server sorbeten med soya-cremen ovenpå.

TIP: Selve indkogningen gør denne dessert sød, så yderligere sødemiddel kræves ikke.