Rigtig mange mennesker kan ikke tåle den gluten, der findes i bl.a. brød. De kommer til min kostklinik med oppustet mave, mavesmerter, kolik og andre tarmsygdomme, og efter et kig på deres maddagbog ser jeg tydeligt hvorfor.
Vi spiser simpelthen for mange kornprodukter, også selvom korn er godt! Især fuldkorn! Udfordringen med korn er den gluten, som korn indeholder - og især hvede er glutenrigt. Gluten er kornproteiner,  som kan være svære at fordøje, de findes også i rug og byg. Gluten giver brødet en speciel bageegenskab, der når dejen æltes med vand og salt får brødet til at hæve.



Man kalder det populært for glutenallergi, og supermarkederne er nu ved at have faste hylder, med glutenfri produkter. Men hvad er glutenallergi egentlig?
Glutenallergi kaldes også for cøliaki og skyldes overfølsomhed over for gluten i tyndtarmen. For personer med glutenallergi skader et indtag af gluten slimhinden i tyndtarmen, og det bliver derfor umuligt at fordøje maden og optagelsen af næringsstoffer nedsættes. Tyndtarmen reagerer på gluten med en betændelsesreaktion, der fører til, at de små tarmtrævler i tarmen forsvinder eller bliver overbelastede og derved ikke kan optage vitaminer og andre næringsstoffer.

Hvis sygdommen har stået på i længere tid, kan mangel på vitaminer og vigtige næringsstoffer i værste tilfælde føre til blodmangel, skader på nervesystemet og osteoporose (knogleskørhed).
Lægen stiller diagnosen ved hjælp af blodprøver, som kan vise om man har gluten antistoffer i blodet. Den endelige diagnose stilles ved, at man tager en vævsprøve af slimhinden øverst i tyndtarmen. Sygdommen diagnosticeres oftest i barne- og ungdomsårene, men kan dog også ses hos ældre. I mildere grader kan man have sygdommen i mange år, inden den opdages.

Symptomer

Typiske symptomer og gener ved gluten allergi er øget tarmluft, oppustet mave, mavesmerter, diarré, kvalme, forstoppelse, blod- og/ eller vitaminmangel. Andre symptomer kan være træthed, ledsmerter, vægttab og almen utilpashed der for nogen fører til tristhed og uoverkommelighed. Nogle har mange og tydelige symptomer, mens andre næsten ingen symptomer har. Mange får aldrig stillet diagnosen cøliaki, fordi de kun har få eller slet ingen symptomer på glutenallergi. Cøliaki hos børn kan ligeledes komme til udtryk ved oppustet mave, tynde afføringer og dårlig trivsel, men også hvis de vokser mindre og vejer mindre end de bør. Hvis væksten hæmmes kan det være tegn på, at de optager for få næringsstoffer fra maden.

Hvad er glutenintolerance?


Man kan dernæst godt reagere på gluten uden at have cøliaki. Det kaldes glutenintolerance og er det, de fleste oplever. Tyndtarmen er ligeledes overfølsom overfor gluten, men i mildere grad end hos gluten allergikere. Derfor går mange personer også rundt med gluten intolerance i flere år før det opdages. Et VEGA Helbredstjek (tjek den nærmeste klinik på google) kan hjælpe med at analysere hvorfor du lider allergier og fødevareintolerancer og her bliver der faktisk blandt de fleste personer med symptomer, opdaget en glutenintolerance og kun i sjældne tilfælde glutenallergi.

Ugens gratis opskrift:


Glutenfrit råkostbrød med ingefær, æble og gulerod.

Giver 2 brød:

9 dl Lunkent vand
4 spsk Olie
1 tsk Birkesød eller rørsukker
½ tsk Kryddersalt
50 g Gær
750 g Glutenfri melblanding (jyttemel)
50 g Ingefær
2 Æbler
2 Mellemstore gulerødder

Fremgangsmåde:
Hæld vand og olie i en skål og kom dernæst sukker, salt og gær i. Rør gæren godt ud. Tilsæt melet og rør i ca. 5 minutter. Lad så dejen hvile i ca. 5 minutter. Riv imens ingefær, æbler og gulerødder, kom det i dejen og ælt den godt igennem i 5 minutter. Form dejen til 2 brød og stil dem til hævning på en bageplade med bagepapir i 45-60 minutter. Dæk brødene til under hævningen. Forvarm ovnen til 200 grader. Stil brødene i ovnen på midterste rille og bag dem i ca. ½ time.