Her får du Lene Hanssons ugentlige klumme samt gratis opskrift og sundhedstips.

Hver uge leverer Lene Hansson opskrifter til syv aftensmåltider og hygge til weekenden her på BT PLUS:

Mange af mine klienter har oppustet mave og ondt, når de har spist. Når jeg ser på deres maddagbog, kan jeg tydeligt se, at de også spiser mange kornprodukter, i forskellige former. Som brød, pitabrød, pizza, knækbrød, småkager, kager, pasta, spaghetti osv.

Vi mennesker kan kun tåle begrænsede mængder korn, da vores fordøjelsessystem ikke er gearet til de store mængder, som mange spiser. Vi udelukker i en periode al gluten. Og bingo, så er deres problemer væk. Så snart de igen spiser glutenrige produkter, hæver de op igen og får smerter. Gluten er kornproteiner i hvedemel, som sammen med stivelse findes i frøhveden på kornsorter som hvede, rug og byg. Disse kornproteiner har den specielle bageegenskab, at de danner et sammenhængende elastisk netværk, når hvedemel æltes med vand og salt og får dermed brødet til at hæve.

Kronisk sygdom

Glutenallergi kaldes også for cøliaki og skyldes overfølsomhed over for gluten i tyndtarmen.

Glutenallergi er en kronisk sygdom og kan være genetisk bestemt. For personer med glutenallergi skader et indtag af gluten slimhinden i tyndtarmen, og det bliver derfor umuligt at fordøje maden og optagelsen af næringsstoffer nedsættes. Tyndtarmen reagerer på gluten med en betændelsesreaktion, der i sidste ende fører til, at man ikke kan optage vitaminer og andre næringsstoffer.

Hvis sygdommen har stået på i længere tid, kan mangel på vitaminer og vigtige næringsstoffer i værste tilfælde føre til blodmangel, skader på nervesystemet og osteoporose (knogleskørhed). Typiske symptomer og gener ved glutenallergi er øget tarmluft, oppustet mave, mavesmerter, diarré, kvalme, forstoppelse, blod- og/eller vitaminmangel. Andre symptomer kan være træthed, ledsmerter, vægttab og almen utilpashed der for nogen fører til tristhed og uoverkommelighed.

Gluten kan for eksempel findes i alle kornprodukter (men ikke i ris og majs), morgenmadsprodukter (eks. müsli), farsvarer, paté, pølse, pålægsvarer eller færdige middagsretter.

Ugens gratis opskrift: Glutenfattige mysliboller

Giver 12-15 boller

- 9-10 dl lunkent vand
- ½ dl olivenolie
- 1 tsk. agavesirup
- 1 tsk. kryddersalt
- 1 spsk. HUSK
- 50 g gær
- 750 g glutenfri melblanding (evt. Jyttemel)
- 2 dl mysli

Sådan gør du: Hæld vand og olie i en skål og kom dernæst agavesirup, salt og gær i. Rør gæren godt ud. Tilsæt mel og rør rundt i ca. 5 minutter. Lad herefter dejen hvile i ca. 5 minutter. Tilsæt mysli, rør igen i 5 minutter og lad så dejen hvile igen i 5 minutter. Form nu dejen til boller, stil dem på en smurt bageplade, drys dem med lidt melblanding som pynt og lad dem hæve tildækket i 45-60 minutter. Forvarm ovnen til 200 grader. Bag bollerne i ovnen i 15-17 minut- ter på midterste rille.

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her