Her får du Lene Hanssons ugentlige klumme, samt gratis opskrift og sundhedstips.

Læs også Lene Hanssons ugentlige kostplan:

Dit stofskifte, og dermed din forbrænding, daler i takt med, at du bliver ældre. Når du bliver 45 år, vil din forbrænding være 20 % mindre. Det betyder faktisk, at du enten bør spise ca. 20 % mindre eller dyrke 20 % mere motion. De fleste gør det modsatte, når de kommer i den alder.En stor del af mine klienter, er kvinder, der døjer med lavt stofskifte. De tager stille og roligt på i vægt og har meget svært ved at slanke sig, uanset hvad de næsten gør. De er meget trætte og energiflade, og det påvirker også deres humør. Læges giver ikke kostplan, men der kan hentes meget ved en sådan. Jeg har set mange kvinder, der efter blot 4 ugers kostplan, med energirigtig kost, skulle til lægen for at få reguleret deres medicin, da deres stofskifte var blevet bedre.For lavt stofskifte kaldes også myxødem, hypotyreose eller hypotyreoidisme.

For lavt stofskifte er betegnelsen for den tilstand, der forekommer, når skjoldbruskkirtlen ikke kan danne tilstrækkelige mængder af stofskiftehormoner.

De vigtigste årsager til for lavt stofskifte er:
- Kronisk betændelse i skjoldbruskkirtlen, også kaldet Hashimotos thyreoiditis. Dette er den hyppigste årsag til for lavt stofskifte og skyldes et samspil mellem arvelige og miljømæssige forhold, som endnu er ufuldstændigt belyst.
- Følge af tidligere operation eller tidligere behandling med radioaktivt jod for for højt stofskifte eller struma.
- Som led i en virusbetændelse i skjoldbruskkirtlen, subakut thyreoiditis (ofteforbigående lavtstofskifte)
- For lavt stofskifte efter en graviditet, postpartum thyreoiditis (ofte forbigående lavt stofskifte)
- Medfødt mangelfuld udvikling af skjoldbruskkirtlen
- En kost der indeholder for mange varmebehandlede fødeelementer og er for syredannende
- For lidt sund væske, drik mindst 2 liter frisk vand dagligt og skær ned på koffeinholdige drikke (kaffe,sort te, cola m.m.)

Du kan booste dit stofskifte via kost og motion. Rent kostmæssigt skal du fokusere på kalorier, der stammer fra uforarbejdede fødevarer, f.eks. frugt og grøntsager og naturens andre naturlige fødevarer, såsom nødder, kerner, bønner, kartoflerm.m. Disse fødevarer giver de gode signaler til dine celler om, at her kommer der naturlig mad ind, altså den rette benzin til cellerne. Næringsstofferne omsættes i cellerne som god energi, da de straks genkendes som naturlig føde.

Sådanne kalorier feder ikke på samme måde som ”de usunde og tomme” kalorier, der kun giver fedt på sidebenene, et lavt blodsukker og er forløber for et hav af sygdomme, bl.a. diabetes og forhøjet kolesterol.

Du har sikkert hørt, at du skal passe på med frugtsukker? Glem det, frugtsukker er meget sundt, når det forekommer naturligt i uforarbejdet frugt. Det holder dit blodsukker i balance, og frugten er desuden propfyldt med vitaminer, mineraler ogsunde kostfibre. Alt sammen noget der gør dig sund og slank. Ligesom, der er nogle typer af mad, der sætter forbrændingen i vejret, er der også nogle typer af mad, som nedsætter din forbrænding.

Ugens gratis opskrift

Pitabrød med lækkert fyld – 2 personer

- 2 stor sød kartoffel

- 2 fed hvidløg

- 1 rød chili

- 1 tsk kryddersalt

- 1 tsk krydderpeber

- Saft af ½ lime

Fremgangsmåde:

Kartoflen skrælles og koges til den er mør. Lægges i en blender sammen med

hvidløg, chili uden kerner, salt og peber samt limesaft. Blendes til en tyk masse

(brug gerne en blenderstav). Grill et pitabrød (eller opvarm det i en brødrister)

og smør kartoffelmassen i pitabrødet. Desuden er fyld også salat, grøn peber i

ringe samt tomat i skiver.