Køb abonnement på PLUS og få adgang til alle Lene Hanssons kostplaner og guider. Få blandt andet GO GREEN-kuren og

Selvom at der i disse år er et stort fokus på at leve sundt, så er det ikke budskaber, der altid efterleves. For vi bliver tykkere og tykkere. Og samtidig dukker der nye livsstilssygdomme op, som man ikke kendte til for blot 20 eller 30 år siden.

Det er næsten umuligt ikke at få viden om, hvordan man taber sig på en sund måde eller hvordan man får en energigivende og sund livsstil. Men alligevel er der særligt her den mørke tid mange, der tager på. For når det er både mørkt og koldt, bliver motionsaftalerne aflyst og erstattet af sofahygge og en god film i tv.

Den mørke tid går mange mennesker på, så de finder i trøst i mere hygge og mindre bevægelse. Mine klienter siger ofte: ”Når det er koldt udenfor, så er jeg ikke motiveret til løb eller sport i naturen”.  Og motionscenteret lokker  desværre ikke alle ud af stolene. Går jeg klienterne på klingen, så indrømmer mange af dem, at de ‘spiser på følelser’. Det er som om den mørke tid både får dem til at spise større portioner mad, mere sukker og flere usunde ting.

Jeg fortæller mine klienter, at de er nødt til at blive bevidste om deres spisevaner, før de kan lave om på dem. Og det lader sig bedst gøre,  hvis de lever i nuet - og ikke spiser for at dulme fortidens følelser.

Når mange af os spiser på følelser og humør i stedet for sult, betyder det,  at vi i en periode med dårligt humør, angst, sorg, bekymring osv. kommer til at spise meget mere, end kroppen rent faktisk har brug for. Når man er ked af det, har man lyst til usund mad, fed mad og sukkerholdig mad.

Din bevidsthed (nuet) styres 95 % af din underbevidsthed (dit lager af tanker og erfaringer fra fortiden). Så du er altså rigtig meget styret af din fortid og dine erfaringer - på både godt og ondt.

Og da vi især ofte er styret af det, der har gjort os ondt, er det angsten, der nu faktisk styrer os. Når angsten tager over, skal den dulmes. Og det sker tit ved hjælp af mad. Fra vi var spæde og ude af stand til at klare os selv, er vi blevet madet eller har fået fysisk kærlighed, når vi var bange, kede af det osv. Vi græd, når noget var galt. Trøsten kom prompte i form af en tør ble, mad, vand og omsorg. Dette mønster ligger i vores underbevidsthed, så når vi som voksne føler os ulykkelige, ensomme, bange eller utrygge - eller stressede - så søger vi stadig vores ‘mor’, nu bare i form af mad.

Det er de færreste, der er bevidste om, at fortiden styrer os på den måde, men sådan er det for alle. Vores ubevidste kan være for dominerende, og går det ud over helbred og vægt, er det en god idé at tale med en terapeut og få hjælp til at bearbejde de ‘dårlige’ ting fra fortiden.

Er du i tvivl om, hvorvidt du er for styret af følelser og fortid, så kan denne øvelse bruges. Brug den næste gang, du mærker sult.

Spørg dig selv:

Er den sult jeg føler en reel sult?

Hvornår har jeg sidst spist?

»Er jeg sulten på næring eller er det mit hjerte der er ”sulten” på kærlighed/opmærksomhed m.m.«

Hvis du faktisk ikke er sulten, fordi du f.eks. lige har spist for en time siden, så drik et stort glas koldt vand, spis en madarin eller appelsin langsomt og gå en tur på ca. 15 minutter i den friske luft, så vil du mærke, at du ikke længere er sulten.

Gode tips til en sund livsstil - og et sikkert vægttab:

Dobbelt op med grønt

Når du anretter mad på din tallerken, så sørg for, at ⅔ af din tallerken er dækket af grønt og ⅓ er dækket af anden mad. Er du stadig sulten efter den første portion mad, så tag gerne mere efter samme princip. Det grønne virker slankende og bidrager med en masse sund energi. Jo mere ubehandlet (råt) det grønne på din tallerken er, jo sundere er det. (Har du mave-tarmproblemer kan det være en god idé lige at dampe grøntsagerne og holde sig fra løg de første uger).

Spis 2/3 af:

  • Frugt
  • Grøntsager, alle slags
  • Salater
  • Mandler, paranødder m.m.
  • Græskarkerner, solsikkekerner m.m.
  • Tangprodukter
  • Hvidløg og ingefær
  • Urter, grøn salat og avocado

Spis 1/3 af:

  • Kød (kalv, okse, svin)
  • Fisk og skaldyr
  • Fjerkræ og æg
  • Mejeriprodukter som mælk, smør, ost og fløde
  • Kornprodukter som mel, brød, knækbrød, kiks, croutoner, pasta, spaghetti m.m.
  • Kartofler

Dette bør undgås eller reduceres:

  • Slik, is, sukker, sødemidler, hvidt salt, chokolade, kage m.m.
  • Fastfood, friturestegt mad, færdiglavede retter, mayonnaise m.m.
  • Alkohol