Køb abonnement på PLUS og få adgang til alle Lene Hanssons kostplaner og guider. Få blandt andet  GO GREEN-kuren og 

Ansigtsdiagnostisering har været brugt i Kina i over tusind år og har gået hånd i hånd med den gamle kinesiske lægekunst. I tidlige tider måtte den kinesiske læge nemlig ikke røre den kvindelige patient, så ansigtstydningen var et af redskaberne til at stille en diagnose om personens sygdomstilstand.

Ifølge den kinesiske ansigtsdiagnose udtrykker dit ansigt hele dit liv. Det du har oplevet, sætter sine spor i ansigtet.

Ansigtet er en ydre reflektion af dit indre selv, og det reflekterer din følelsesmæssige tilstand. Derudover kan det vise verden, hvem man er, hvordan man har udtrykt sine følelser og hvordan man måske kommer til at udtrykke sine følelser i fremtiden.

Når jeg sidder med en klient i min kostklinik er det tydeligt for mig at se, at deres ansigtshud afspejler deres livsstil. Og det er noget jeg selv prøver at være meget opmærksom på. Væske er hudens bedste ven. Både i form af rent basisk vand, men også gennem frugt og grøntsager. I min konsultation fokuserer jeg udover sund kost straks på drikkevane. Og selvom klienten måske er kommet på grund af et vægtproblem, ser jeg ret hurtigt en ændring af deres hud, særligt i ansigtet, når de begynder at leve sundere, drikke mere sund væske og gøre noget godt for sig selv.

Kineserne mener også, at ansigtets struktur og farver kan fortælle om en persons sygdom her og nu. Ansigtets struktur og farve kan også på et meget tidligt stadie vise, hvilke sygdomstendenser personen har i sig. Dette kan aflæses længe før andre almindelige lægelige tests kan dokumentere en sygdom. Personer med få rynker kan være personer, som kan give slip på tidligere indtrufne traumer eller dårlige oplevelser. Andre bliver så og sige mærket af deres oplevelser. Rynker kan være et udtryk for vores livserfaringer og oplevelser på godt og ondt.

  • I ørerne aflæses kineserne barndommen
  • I panden aflæses dit liv i tyverne
  • Øjenbryn og øjne er livet i trediverne
  • Næsen står for dit liv i fyrrene
  • Munden for halvtredserne
  • Hagen for tresserne
  • Kæben for halvfjerdserne

Hvis du vil vide mere om dit ansigt og hvad det kan fortælle dig personligt, kan du opsøge en kinesisk læge.

Ikke kun kinesisk

Nye undersøgelser med enæggede tvillinger som forsøgspersoner viser klart, at mange miljøbestemte faktorer kan tilføje år til en persons virkelige alder, trods den genetiske lighed mellem tvillingerne. Faktorer som f.eks. en skilsmisse, alvorlige stressoplevelser, brug af medicin som f.eks. antidepressive midler har langt større indflydelse på dit udseende end dine gener.

Forskere fra American Society of Plastic Surgeons gennemgik sammenlignelige spørgeskemaer og digitale billeder af 186 enæggede tvillingepar. Billederne blev også gennemgået af et uafhængigt panel, som noterede den opfattede forskel i alder mellem hvert enkelt søskendepar.

Følgende faktorer, såsom:

  • Skilsmisse
  • Brug af antidepressive midler
  • Stort vægttab
  • Stor vægtøgning
  • Stress (mentalt, fysisk eller miljømæssigt)

- spillede en stor rolle for udseendet at personer, som i gennemsnit så mindst to år ældre ud end deres søskende, som ikke havde været i samme situationer

Rynke grooming

Ansigtet er den del af din krop, hvor der er flest spændinger koncentreret. Derfor vil din hud have godt af en grundig ansigtsmassage en gang om ugen. Masser stille og roligt i mindst 3-5 minutter. Så længe tager det for blodomløbet af komme godt i gang. Det er også vigtigt, at du har fordelt en fed creme, en olie eller en særlig massagecreme på huden.

Sådan giver du dig selv en ansigtsmassage


1. Begynd massage ved skiftevis med højre og venstre hånd, at massere hals og hage i ca. 15 sekunder eller mere med opadgående bevægelser.

2. Masser derefter fra midten af hagen og mod tindingen. Begynd med højre hånd og venstre ansigtshalvdel. Tag derefter venstre hånd og højre ansigtshalvdel. Slut af med et let tryk mod hver tinding.

3. Gå derefter med jævne og faste tag langs hagens hulninger op mod næsefløjene. Begynd, som før, med højre hånd og venstre ansigtshalvdel og derefter omvendt.

4. Begynd ved næsefløjen, hvor den sidste bevægelse sluttede, og glid langs næsen op mod den indre øjenkrog. Højre hånd til venstre ansigtshalvdel og omvendt.

5. Masser pandeområdet mellem øjenbrynene med kredsende bevægelser, brug den hånd, som du synes passer bedst.

6. Masser kun omkring øjnene med lette, bløde med dog faste tag. Arbejd mod uret og brug højre hånd til venstre øje og omvendt. Kom gerne øjencreme på, mens du masserer.

Drik dig til færre rynker


Hvis du drikker for lidt sund væske, kan det ses tydeligt på din hud - og ikke bare i ansigtet. Du kan teste dig selv ved med tommel- og pegefinger løfter huden på din modsatte hånd. Bliver huden oppe efter du slipper, drikker du for lidt.

Du bør drikke mindst 2 liter vand dagligt. Alkohol og koffein virker vanddrivende og kan gøre huden tør.

Hvis du dagligt laver dig en smoothie af følgende fødevarer, giver du ikke blot din hud væske, men også en masse næring, der er særlig god for huden.

God for problemhud:

  • Gulerod, kål og persille
  • Gulerod, ingefær og persille
  • Spinat, asparges og gulerod
  • Spinat, kål og grøn peber
  • Spinat, sød kartoffel, grøn peber og æble

Mod for tidlig aldring og rynker:

  • Æble, persille, spinat og gulerod
  • Æble, ananas og agurk
  • Æble, kål, persille og gulerod
  • Æble, broccoli, hvidløg, tomat, bladselleri og grøn peber
  • Æble, vandtmelon, vindruer og citron

​Cellulites (appelsinhud):

  • Æble, ingefær og gulerod
  • Æble, pære, agurk og broccoli
  • Æble, ingefær, gulerod og rødbede,
  • Æble, kål, appelsin,
  • Gulerod, ingefær og melon,
  • Gulerod, appelsin, persille og broccoli

Foto: Scanpix/Iris
Vis mere

Ugens 3 opskrifter


Gulerodsfad med unghane – 2 personer


Gulerodsfad:

  • 4 store gulerødder
  • 1 stor rødbede
  • 1 stor pastinak
  • 1 helt løg
  • 3 spsk olivenolie
  • 1 dusk timian
  • 1 hele hvidløg
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk groftkværnet peber

Unghane:

  • ½ unghane
  • 1 spsk paprika
  • 1 tsk himmalaya salt

Sådan gør du:

Alle grøntsager skæres i grove stykker og lægges i et fad.

Hvidløgene skæres halvt over, så at man kan se alle feddene skåret over.

Pil timian af stilken og drys henover, lad stilkene ligge med i fadet under bagningen. Drys med salt og peber og sæt fadet i ovnen, ved 180 grader i 45 minutter.

Læg unghanen i en ildfast fad og sæt fadet i ovnen ved 175 grader i ca. 35 minutter. Herefter tages unghanen ud, og skindet tages af og unghanen gnides med lidt paprika. Sæt den tilbage i oven og lad den stege endnu 5 minutter under grillen.

Foto: Scanpix/Iris
Vis mere

Penne pasta med tomat og gulerod

  • 150 g fuldkornspenne
  • 200 g gulerødder
  • 200 g cherrytomater
  • 15 g kokosolie til stegning
  • 10 g ingefær
  • 1 tsk All round krydderi
  • 2 tsk Thai krydderi
  • 1 håndfuld frisk oregano
  • ½ dl creme fraiche 18%
  • 50 g valnødder

Sådan gør du:

Kog pastaen efter anvisningen på pakken. Skyl den i koldt vand og lad den dryppe af.

Med en kartoffelskræller skæres lange strimler af gulerødderne, cherrytomaterne skæres i kvarter, oregano skæres fint, ingefær rives og det hele blandes på en varm stegepande, der tilsættes kokosolie og alt steges i ca. 3 – 5 minutter, sammen med creme fraiche og hele valnødder.

Foto: Scanpix/Iris
Vis mere

Nam nam fiskedeller - 2 personer

  • 100 g laksekød
  • 100 g torskekød
  • 100 g lyssejkød
  • 100 g rødløg
  • 50 g tomatkoncentrat
  • 20 g rød chili
  • 1 tsk revet ingefær
  • 1 æg
  • 50 g revet emmenthaler
  • ½ tsk spidskommen
  • 1 tsk karry
  • 1 tsk himmalayasalt
  • Kokosolie til stegning

Sådan gør du:

I en foodprocessor lægges laksekød, torsk og lyssej, alt uden skind. Rødløg pilles og skæres i grove stykker og lægges i. Blendes med tomatkoncentrat, hakket chili (udelad gerne kernerne hvis du ikke byder dig om stærk mad), ingefær, æg og ost, samt krydderierne.

Blendes til en fast fars, der formes som deller der steges gyldne i olie på en stegepande. Alt afhængigt af størrelsen af dellerne, skal de stege mellem 5 – 7 minutter på hver side, på medium varme.

Serveres på en bund af tomatsauce, der er lavet af stilktomater, hvidløg, salat og friskkværnet peber samt frisk oregano. Alt sammen blendet. (ej med i kalorieberegningen)

Pyntes med esdragon eller anden frisk krydderurt.