Sund livsstil er vejen til en sund og slank krop. I ugens slanke kostplan får du 7 nemme, sunde og velsmagende slankeopskrifter, der er udarbejdet af Lene Hansson.

Der er i opskrifterne sat fokus på, at maden er mættende, skaber balance i dit blodsukker og er sammensat på en måde, der gavner din fordøjelse.

Alle opskrifter er til 2 personer, og du kan hver dag vælge en middagsret og tilbehør.

God fornøjelse!

Som abonnenent på BT PLUS får du hver uge en ny slank madplan med opskrifter til den kommende uge.

Ugens syv madopskrifter er:

  • Hvidkålsgratin med hakket oksekød
  • Svampesuppe
  • Kyllingefrikadeller og blomkålspure
  • Grillet sværdfisk med ananas og tangsalat
  • Indisk vegetarret
  • Laksedeller med wakametang
  • Shanghai-nudler

Tilbehør:

  • Grøntsagsgifler
  • Broccolisalat med selleri
  • Hjertesalat med bøffelmozzarella og melon

Sund livsstil er vejen til en sund og slank krop. I ugens slanke kostplan får du 7 nemme, sunde og velsmagende slankeopskrifter, der er udarbejdet af Lene Hansson.

Der er i opskrifterne sat fokus på, at maden er mættende, skaber balance i dit blodsukker og er sammensat på en måde, der gavner din fordøjelse.

Alle opskrifter er til 2 personer, og du kan hver dag vælge en middagsret og tilbehør.

God fornøjelse!

Som abonnenent på BT PLUS får du hver uge en ny slank madplan med opskrifter til den kommende uge.

Dag 1: Hvidkålsgratin med hakket oksekød

  • ½ hvidkål
  • 200-300 g hakket, fedtfattig oksekød
  • 1/4 squash
  • 1/4 aubergine
  • 200 g gulerødder
  • ½  grøn peberfrugt
  • ½  rød peberfrugt
  • 5-6 cherrytomater
  • ¼ blomkål
  • 2 fed hvidløg
  • 1 skalotteløg
  • 70 g tomatkoncentrat
  • 1 dåse hakkede, flåede tomater
  • 50 g flødeost naturel
  • 2 dl vand
  • ½  rød chili uden kerner
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk peber
  • 1 dl sojafløde
  • 5 spsk solsikkekerner, finthakkede
  • Olivenolie til stegning

Sådan gør du:

Skær hvidkålsblade ud som lasagneplader. Brug i alt 9 blade. Riv squash og gulerødder. Skær peberfrugter, tomater, aubergine og blomkål i mindre stykker. Hak løg og hvidløg meget fint og svits begge dele i olie på i en gryde i et par minutter. Tilsæt derefter hakket oksekød og steg det gyldent. Alle de snittede grøntsager tilsættes og lad det hele simre i ca. 5 minutter ved svag varme. Hæld tomatkoncentrat, hakkede og flåede tomater, flødeost og vand i en blender.

Blend i 1 minut og hæld blandingen i gryden sammen med revet gulerod, squash og hakket chili. Vend rundt og smag til med salt og peber. Pensl et ildfast fad med olie og læg hvidkålsblade i, så det dækker. Hæld blandingen fra gryden over. Læg igen hvidkålsblade og igen et lag. Fortsæt sådan, til ingredienserne er brugt op. Hæld til sidst fløden hen over retten, drys med kernernerasp, stil lasagnen i ovnen og bag den ved 225 grader i ca. 30 minutter. Pynt evt. med lidt kryddergrønt ved servering.

Dag 2: Svampesuppe

  • 2 løg
  • olivenolie til stegning
  • 2 spsk hvedemel
  • 1 l grøntsagsbouillon
  • 500 g champignoner
  • 2 spsk citronsaft
  • Lene Hansson kryddersalt og -peber efter smag
  • Purløg til pynt
  • Evt. 1 dl fløde

Sådan gør du:

Pil løgene og skær dem i fine skiver. Gør champignonerne i stand og skær dem i skiver.

Svits løgene i olien på en varm pande, svits et par skiver champignon med og tag dem fra til pynt. Drys mel over løgene og rør rundt. Tilsæt den kogende bouillon under omrøring.

Tilsæt resten af champignonerne og smag til med citronsaft, salt og peber. Lad suppen simre i ca. 10 minutter.

Pynt med de stegte champignoner og klippet purløg og server.

Tip: Tilsæt evt. en smule fløde og lad den simre med de sidste minutter.

Dag 3: Kyllingefrikadeller og blomkålspure

  • 300 g hakket kyllingekød
  • 100 g courgette
  • 100 g skalotteløg
  • 1 fed hvidløg
  • 50 g feta ost
  • 5 stilke persille
  • 1 tsk karry
  • 1 tsk spidskommen
  • Kryddersalt og krydderpeber efter smag.
  • Olivenolie til stegning

Puré:

  • 300 g blomkål
  • 100 g pastinak
  • 75 g flødeost
  • 1 tsk kryddersalt
  • 1 spsk olivenolie

Sådan gør du:

Riv courgetten på et groft rivejern, læg den på et stort stykke køkkenrulle og pres saften ud af den revne courgette. Riv hvidløg på et fint rivejern. Fetaosten smuldres, persillen og løget hakkes fint, og det hele tilsættes kyllingekødet, sammen med karry, spidskommen, kryddersalt og krydderpeber. Form frikadellerne med en ske eller i hånden og steg dem gyldne i olie på en pande, 3 – 4 minutter på medium varme, på hver side.

Skær blomkålen i mindre buketter og kog den i letsaltet vand, sammen med skrællet pastinak i små tern, i ca. 4 – 5 minutter. Grønsagerne skal herefter blendes til en mos, sammen med flødeost, evt. mere salt og olie.

Dag 4: Grillet sværdfisk med ananas og tangsalat

  • 300 g sværdfisk
  • Olie
  • 1 tsk allround krydderi
  • 1⁄2 tsk krydderpeber
  • Saft af 1⁄2 citron
  • 200 g sød ananas
  • 200 g tangsalat
  • Rød chili og rødløg til pynt

Sådan gør du:

Sæt en grillstegepande over varmen på høj varme, kom olie på panden og steg fisken 3-4 minutter på hver side. Drys med salt og peber.

Hæld citronsaft over fisken inden servering.

Skær ananassen i lange stængler og grillsteg dem på panden i ca. 3 minutter på hver side.

Læg ananassen sammen med fisken på tallerkner og pynt retten med tang, rødløg og chili skåret i fine skiver.

Dag 5: Indisk vegetarret

  • 4-5 tomater
  • 1 løg
  • 1 frisk chili
  • 2 spsk olie
  • 1 tsk tomatkoncentrat
  • 1 dåse flåede og hakkede tomater
  • 2 tsk karry
  • 3 kartofler
  • 4 buketter broccoli
  • Kryddersalt og –peber
  • 2 håndfulde bælgede optøede edamamebønner (sojabønner)
  • 10 timian
  • 10 stilke persille
  • 5 stilke koriander
  • evt. lidt vand

Sådan gør du:

Hak tomater, løg og chili fint. Svits det i olie i en gryde. Efter 2 minutter tilsættes tomatkoncentrat. Sørg for den bliver stegt af i 1-2 minutter på et bart stykke i gryden for at få sødmen frem. Tilsæt herefter dåsen med flåede og hakkede tomater og karry. Skræl kartofler, og skær dem i store tern. Kartoflerne kommes i gryden, og skal mørne. Skær broccoli buketterne i mindre stykker og tilsæt også dem. Lige inden servering tilsættes edamame og smag til med salt og peber. Krydr retten med salt og peber efter smag, og kom evt. lidt vand i hvis den er for tyk. Pynt med grofthakkede krydderurter inden servering.

Foto: Scanpix/ Iris
Vis mere

Dag 6: Laksedeller med wakametang

  • 200 g laks
  • 100 g rejer (uden skal)
  • 1 cm rød chili
  • 4 spsk wakametang (grøn)
  • Salt og peber
  • Saft af ½ lime
  • 3 spsk friskhakket persille
  • 2 spsk friskhakket koriander
  • 1 æg
  • Olivenolie til stegning

Sådan gør du:

Skær fisken i mindre stykker. Fjern kernerne fra chilien. Blend alle ingredienserne i en foodprocessor i et par minutter, så det bliver til en fars. Form farsen til frikadeller med en spiseske og steg dem gyldne i olivenolie på en stegepande.

Server laksefrikadellerne med ristede grøntsager til, vælg ud fra fokusgrønt-listen.

Tip: Man kan købe frisk tang hos fiskehandleren.

Dag 7: Shanghai-nudler

  • Ca. 200 g kinesiske nudler
  • ¼ hvidkålshoved
  • 1 gulerod
  • 1 tomat
  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 1-2 tsk safran eller gurkemeje
  • Lidt tørret oregano eller tørret krydderurt
  • Olie til stegning
  • Evt. sojasauce i stedet for salt

Sådan gør du:

Nudlerne koges efter anvisning på pakken. Vær opmærksom på, at nudler sædvanligvis ikke skal koge lige så længe som f.eks. pasta. Det er ekstra lækkert, hvis du hælder lidt olie i kogevandet. Hvidkålen snittes meget fint og guleroden skæres i fine skiver. Løget pilles og skæres skiver eller hakkes fint. Grøntsagerne svitses på en stegepande i olie ved høj varme sammen med hakket hvidløg og safran eller gurkemeje. Du kan hælde lidt sojasauce ved. Vend ofte grøntsagerne og skru så ned på minimum varme efter ca. 6-7 minnutter.

Når nudlerne er færdigkogt, hældes vandet fra, og de skylles i lidt koldt vand og lægges på en tallerken. Grøntsagerne fordeles rundt om nudlerne, og til sidst drysses med lidt tørret oregano.

TILBEHØR

Grøntsagsgifler (ca. 18 stk.)

  • 1 Gulerod
  • 1 Porre
  • 1 Løg
  • 1 dl olie
  • 3 dl rismælk med vanilje ell alm. mælk med 1 tsk vaniljesukker
  • 50 g gær
  • 2 spsk cremefraiche 18%
  • 1 ½  tsk urtesalt
  • 1 håndfuld solsikkekerner
  • 300 g grahamsmel
  • 200 g hvedemel
  • 1 æggeblomme til pensling

Sådan gør du:

Riv gulerod, porre og løg på den grove side af råkostjernet.

Bland olie og mælk og varm det op til 37 grader.

Rør gæren ud i blandingen og tilsæt derpå cremefraiche, urtesalt og de revne grøntsager og bland det hele godt.

Kom solsikkekernerne og melet i og ælt dejen sammen.

Lad den hæve tildækket på et lunt sted i 30-40 minutter, slå dejen ned og del den i 3 stykker. Rul hvert stykke ud til en rund plade og skær den i 6 eller 8 trekanter som en lagkage.

Rul hver trekant sammen fra den brede side til et horn og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir med sammenføjningen nedad.

Pensl giflerne med æggeblomme og bag dem i ca. 20 minutter ved 200 grader.

Broccolisalat med selleri

  • 1 broccoli
  • 2 røde æbler
  • 1⁄4 rødløg
  • 2 stilke bladselleri
  • Dressing
  • 1⁄2 spsk hvidvinseddike
  • 2 spsk olivenolie
  • 1⁄2 tsk Lene Hansson kryddersalt
  • 1⁄2 tsk Lene Hansson krydderpeber

Sådan gør du:

Del broccolien i buketter og blancher dem i 2-3 minutter i en gryde med kogende vand. Tag broccolien op og lad den dryppe af. Skær æblerne i kvarte, fjern kernehuset og skær dem i tynde både. Skær bladselleri og rødløg i skiver.

Bland det hele sammen i en skål. Bland eddike, olie, salt og peber og vend dressingen ned i grøntsagerne.

Hjertesalat med bøffelmozzarella og melon

  • 2 hoveder hjertesalat
  • Saft af 1⁄2 citron
  • Saft af 1 appelsin
  • 1 bøffelmozzarella-ost
  • 1/4 honningmelon
  • 2 spsk hyldeblomstkoncentrat
  • 5 spsk olivenolie
  • Evt. revet citronskal

Sådan gør du:

Skyl salaten og riv den i mindre stykker. Hæld citronsaft hen over salaten for at forhindre, at den bliver brun i kanterne. Skær mozarellaen i fine skiver og honningmelon i mindre tern. Bland salat, mozzarellaen og melon med appelsinsaft og hyldeblomstkoncentrat. Server salaten på et fad, evt. med lidt revetcitrusskal på toppen.