Mennesket har eksisteret i mange tusinde år. Men det betyder nødvendigvis ikke at vi er 'alt ædende'. Korn og produkter heraf, har kun været i vores kost de sidste 10.000 år, så det er ikke en såkaldt 'oprindelig føde' for os.

Mange af mine klienter, spiser alt for mange kornprodukter gennem dagen. Det kan sagtens blive til brød morgen, middag og aften!

En typisk kostplan for en træt og overvægtig klient ser sådan ud:

- Morgen: Havregryn med mælk

- Formiddag: En bolle med ost

- Frokost: Smørrebrød

- Eftermiddag: Knækbrød med ost

- Aften: Pasta med hvidløgsbrød

- Sen aften: E    n bolle med pålæg

Og bedre er det ikke for vores børn! En sådan kostplan er ensidig og kan give forstoppelse samt overvægt. Det er helt fint at have et dagligt måltid, bestående af korn (brød, morgenmadsprodukt, pasta, spaghetti, lasagne, mel m.m.), men så bør resten af dagens måltider, bestå af andre fødevarer.

De er flere fordele ved at undlade korn i sin kost – eller blot skære ned på indtaget - men du skal huske at få dine fibre, gennem frugt og grønt, ellers går det ud over din fordøjelse.

Når dit madregnskab skal gå op, i en kost der ikke består af nogle kornprodukter, er det vigtigt at du erstatter korn med grøntsager, rodfrugter, salat og krydderurter.

Dette fordi mange blot i stedet for kornprodukter, vælger protein (kød, fisk, fjerkræ, æg, mejeriprodukter m.m.). Et for stort indtag af protein er ikke godt for din fordøjelse eller nyrer, der vil blive overbelastet med at skulle udskille for meget syre hele tiden.

Det kan gå ud over dit blod's pH-værdi og du kan risikere at miste energi, samt få forstoppelse.

Fordelen med STENALDERKOST (en kost baseret på det vi rent faktisk spiste i stenalderen er, at du slanker dig hurtigt, især om maven og dine centimetermål svinder hurtigt ind. Men pas på med at introducere korn for hurtigt igen, da du nemt tager det hele på igen.

Kosten her i min STENALDER kostplan, er baseret på:

frugt om morgenen, endvidere æg og yoghurt naturel samt syrnede mejeriprodukter og soyaprodukter frokost er grøntsager med fisk, skaldyr, fjerkræ, æg, mejeriprodukter og lyst kød middag er salater, grønsager med fisk, skaldyr, fjerkræ, æg og alle kødtyper.

Det er vigtigt at du dobler op på grøntsager til de måltider, hvor du spiser kød. Mellemmåltider er tilladt, det kan være en soyayoghurt, frugt, og grønsager.

Gode ideer til at modvirke at motivationen går ned:

- Hav’ sunde snacks klar som substitut når sukkertrangen melder sig

- husk at drikke rigelige mængder vand og evt. urtete dette kan hjælpe mod øget appetit

- drik et stort glas vand inden du går i gang med dine måltider og drik i alt ca. 2 liter vand dagligt

- spis langsomt og tyg maden grundigt igennem inden du synker

- erstat slik med tørret eller frisk frugt. Din trang til sukker vil gradvist dale, eftersom dit blodsukker vil stabilisere sig, og din afhængighed mindskes.

fysisk aktivitet kan og vil få dig til at føle overskud, og give dig lyst til at forfølge din nye sunde livsstil. Det kan endda være med til at undertrykke trangen til søde sager Hvis du f.eks. spiser 1000 kalorier mere pr. dag, end du plejer, får du på en måned ca. 30.000 kalorier for meget. På et halvt år er det 180.000 kalorier. For at det skal forbrændes, skal der f.eks. cykles 450 timer med 10 km i timen, hvilket svarer til 75 minutters hård motion dagligt, i et helt år!

UGENS OPSKRIFT

Ingredienser

Brøndkarsesalat: 2 tomater, 1 grønt æble, 1/2 avocado, 1/2 bakke blåbær, 1 håndfuld brøndkarse, saft af 1/2 lime, 2 spsk ristede græskarkerner

Dressing: 1/2 spsk olivenolie, 2 tsk soja, 1/4 tsk kryddersalt

Sådan gør du: 1. Skær tomaterne i skiver og læg dem på en tallerken 2. Befri æblet for kernehuset og skræl avocadoen 3. Skær begge dele i små stykker 4. Bland æble, avocado, blåbær, hakket brøndkarse, limesaft og græskarkerner og anret det oven på tomaterne 5. Bland dressingen og hæld den over salaten.