Af Charlotte Bo Qvist, chqv@bt.dk

Gennem de seneste fire uger har BT Weekend og BT PLUS fulgt Glenn, Mia og Mette, som i årevis har kæmpet med fordøjelsen og mavesmerter. Men efter et forløb med kostomlægning hos Lene Hansson er de nu symptomfri

Forstoppelse, luft, diarré eller mavekneb. Du kender det at have ondt i maven, og det er ubehageligt, når det står på. Men forestil dig, at det er hverdagskost – det er det desværre for de 800.000 danskere, som lider af irritabel tyktarm.

Det er dog muligt at komme symptomerne til livs helt uden medicin. Det er 49-årige Glenn Larsen, 34-årige Mette Nielsen og 34-årige Mia Dyhr Thomsen gode eksempler på. Ingen af dem døjer nemlig med smerter og tarmproblemer længere, efter de er begyndt at spise anderledes.

Den seneste måned har de været på en blanding af to diæter hos kostvejleder og livsstilsekspert Lene Hansson. Den ene er kostkombinering, som handler om, hvilke fødevarer du spiser på samme tid, f.eks. må du ikke blande protein og stivelse som pasta, kartofler ellerris i samme måltid. Mens den anden er Low FODMAP-diæten, der går ud på at begrænse en bestemt type kulhydrater i kosten, fordi de gærer, hvis de ligger for længe i tarmen.

Det skønnes, at hver 10. dansker har fordøjelsesproblemer, og derfor er de tre cases på ingen måde enestående. Og der er ingen tvivl om, at de fortsætter med deres nye kost.

»Jeg har meget mere energi. Det er så rart at være i sin egen krop, uden at mærke den hele tiden. Ligesom min hud er blevet meget blødere, og jeg har ikke behov for cremer på samme måde længere. Det samme med håret, det skal ikke blødgøres længere, og mine negle er blevet virkelig hårde,« siger 49-årige Glenn Larsen, som fik problemer med fordøjelsen efter et akut kejsersnit for 21 år siden:

»Det kører på skinner. Så meget, at jeg mærker det med det samme, hvis jeg laver en lille smutter, som f.eks. at tage et stykke brød til en grillaften. Så får jeg ondt i maven med det samme med smerter, mavekneb og en hårdhed i maven,« siger hun.

Og det gælder for alle tre kvinder, at hvis de ’synder’ og spiser noget af det forbudte, så giver det bagslag. Som Lene Hansson kalder det, er der kontant afregning ved kasse et.

»Spiser jeg noget, jeg ikke må, er det som, at nogen tager batterierne ud af mig,« siger 34-årige Mette Nielsen om den manglende energi, den forkerte kost medfører.

Lene Hansson er ’dybt rystet’ over, hvor mange år kvinderne havde gået med deres maveproblemer.

»Det er ikke noget, der er kronisk, hvis man gør noget ved det. De her kvinder er jo ikke dumme, de har bare ikke fået den rigtige vejledning fra starten, og det er jo synd,« siger Lene Hansson.

Men det er også vigtigt for Lene Hansson at understrege, at der ikke er to mennesker med tarmproblemer, som er ens. For nogle kan det være nok at følge FODMAP-diæten, mens andre er nødt til at kombinere det med andre tiltag også. 34-årige Mia Dyhr Thomsen er en af dem, hvor FODMAP alene ikke var løsningen.

»Jeg tror, det virker denne gang, fordi jeg også kostkombinerer. Jeg var laktoseintolerant i forvejen, men jeg har tidligere spist rigtig mange laktosefri produkter, skyr og mælk især, og jeg tror også, det har haft en negativ betydning. Jeg har måske været naiv og troet, at det var okay at spise laktosefrit, men jeg kan se nu, at det har det ikke været,« siger Mia Dyhr Thomsen, som i dag må undvære alle mejeriprodukter, selv de laktosefri.

Kvinderne var til at begynde med igennem et par dage med hovedpine, lavt energiniveau og for nogles vedkommende også oppustethed. Kroppen skulle lige vænne sig til, at der blev vendt op og ned på de dårlige vaner.

Men kvinderne sender varme anbefalinger videre til andre med maveproblemer.

»Jeg er nærmest flov over, at der ikke skal mere til. Mange spiser sundt, men med den rette sammensætning, så kommer du rigtig, rigtig langt. Og det er skønt at have mere energi – efter frokost er jeg ikke længere møghamrende træt, jeg kører bare videre i samme gear som før,« siger Mette Nielsen.

Glenn Larsen er helt enig:

»Det nemmeste har været at kombinere kosten og leve efter FODMAP-diæten. Inde på mit arbejde sagde de ’ej, hvordan kan du gå med til det? Det virker totalt uoverskueligt’. Man tror, det er så svært, men det er det altså ikke,« siger hun.

Ifølge Lene Hansson må kvinderne nu igen spise alle typer af kulhydrater (FODMAPs). Så det gælder om at prøve sig frem det næste stykke tid, ved at tage én FODMAP ad gangen og mærke efter, om det giver en reaktion.

De finurlige tarme

Et voksent menneske har otte meter tarme. Og de er ikke altid til at finde ud af. Alligevel bliver vi konstant klogere på, hvad det er for et liv og muligheder, der findes i vores tarmsystem.

Det er sjældent, at talen falder på vores tarme, og hvordan vi har det med dem. Men de senere år har forskerne faktisk påvist ændringer i tarmfloraen ved sygdomme som fedme, diabetes, hjerte-kar-sygdomme autisme, leddegigt, tyktarmskræft, kronisk tarmbetændelse og irritabel tyktarm. Om det er ændringer i tarmbakterierne, der fremkalder sygdom, eller om det er sygdommen, der ændrer tarmfloraen, ved man endnu ikke. Men ikke desto mindre peger det på, at der findes flere svar i tarmsystemet, end man tidligere har troet.

Så hvis du døjer med maveproblemer, er det derfor værd at overveje,hvad du kommer i munden, hvis du er på jagt efter en sund fordøjelse uden smerter og sygdomme.

Et bud blandt diætister er den såkaldte Low FODMAP-diæt, hvor man undgå en række kulhydrater, som f.eks. løg eller andre luftudviklende fødevarer. Undersøgelser har vist at op imod 70 pct. af personer med irritabel tyktarm har oplevet en forbedring med diæten. Der findes desuden et utal af bøger på markedet om mavens sundhed – bl.a. ’Elsk din tarm’, som Lene Hansson har skrevet i samarbejde med idrætslærer og professionsbachelor i sundhed og ernæring Christine Erritzsøe.

Fire ugers forløb på kostkombination og FODMAP : Hele kroppen mærker forskellen - Uge 4

BT weekend følger i 4 uger Glenn, Mette og Mia, der alle i årevis har kæmpet med deres fordøjelse og mavesmerter. Forhåbentligt kan forløbet med Lene Hansson fjerne nogle af deres symptomer. De tre kvinder har nu været på kuren i fire uger.

Foto: Emil Hougaard
Vis mere

Glenn Larsen
Jyllinge, social- og sundhedsassistent, 49 år

  • Højde: 170 cm
  • Vægt: før 60,8 kg – nu 57,5 kg

Foto: Emil Hougaard
Vis mere

Mette Nielsen
Køge, lægesekretær, 34 år

  • Højde: 178 cm
  • Vægt: før 65,3 kg – og har nu tabt et kg fedt omkring maven

Mia Dyhr Thomsen
Virum, neurofysioterapeut, 34 år

  • Højde: 178 cm
  • Vægt: før 76 kg – har nu tabt tre-fire kg

Fire ugers forløb på kostkombination og FODMAP : Hele kroppen mærker forskellen - Uge 3

De tre kvinder har nu været på kuren i tre uger.

Glenn Larsen
Jyllinge, social og sundhedsassistent, 47 år

  • Højde: 170 cm
  • Vægt: 60,8kg

»Der er nu gået 3 uger og jeg trives med min nye livsstil. I forhold til ondt i maven og ustabilt afføringsmønstre, så er der helt orden i det nu. Jeg er meget overrasket over, hvor enkelt det egentlig er. Hvis jeg bare sørger for at putte det rigtige i munden, så er lønnen en mave uden smerter og en velfungerende tarm. Så enkelt er det.

Jeg er blevet bevidst om, hvor meget energi, der går tabt i smerter og ubalancer. Så til jer som tænker: ‘pu-ha det er alt for stort at gå i gang med’, siger jeg bare: ‘hop ud i det’. Det er kun svært i starten - og lønnen er større end arbejdet.

I mit job som social- og sundhedsassistent på et plejecenter er dette også rigtig interessant, da de fleste ældre har en afføringsproblematik. Så tanken om at sprede min erfaring med kostomlæning i sundhedssektoren spirer i mig.«

Mette Nielsen
Køge, lægesekretær, 34 år

  • Højde: 178 cm
  • Vægt: 65,3 kilo

»Endnu en forrygende uge er gået, og dette er bestemt en livstil, som er kommet for at blive. Jeg har eksperimenteret lidt med maden et par gange i ugens løb - og her finder man hurtigt ud af, hvad man kan tåle og hvilken ting man skal holde sig fra. Forkert mad resulterer hurtigt i en oppustet mave, hovedpine, ekstrem træthed, og vekslende afføringsmønster, og det er hér man begynder at tænke over, om det virkelig er det værd?!

Det er pludselig også blevet sjovt at være i køkkenet. Tidligere var det bare noget, som skulle overstås. Jeg har i hvert fald lært, at man ikke skal gøre en kostomlægning til en større udfordring end det egentlig er. Jeg er begyndt at lægge mere mærke til andre folks madvaner, og folk er også meget interesseret i at høre om, hvad min nye kostomlægning egentlig går ud på.«

Mia Dyhr Thomsen
Virum, neurofys på Sjællands Universitets Hospital, 34 år

  • Højde: 178 cm
  • Vægt: 76 kg

»Da jeg startede dette forløb hos Lene Hansson, var det med daglige mavesmerter, oppustethed, luft i maven, hovedpine og meget svingende blodsukker. Alle nævnte ting er forsvundet, og jeg føler mig meget bedre tilpas i min krop. Dog blev jeg i denne uge blevet mindet om, at selv små udsving påvirker min mave. Efter et par stressende dage med familiebesøg i Jylland, stor fødselsdagsfest og anden kost end normalt, mærkede jeg straks nogle af mine gamle symptomer. En god påmindelse om, at det jeg gør nu, er det rigtige for mig og min mave. De stressede perioder vil selvfølgelig fortsat opstå, men jeg skal være bedre til at takle dem, så min mave får ro.«

Et konkret og meget håndgribeligt eksempel på hvad forløbet også har ændret for mig, er at min daglige hovedpine er forsvundet helt. Nu er det uger siden jeg sidst har taget en hovedpinepille!

Fire ugers forløb på kostkombination og FODMAP : Hele kroppen mærker forskellen - Uge 2

De tre kvinder har nu været på kuren i to uger.

Glenn Larsen
Jyllinge, social og sundhedsassistent, 47 år

  • Højde: 170 cm
  • Vægt: 60,8kg

»Det her er ikke blot er en 4 ugers kur for mig, men mere vejen til en ny livsstil. Jeg trives med at undgå gluten og mælk i  min kost, og at kostkombinerer  gør, at jeg ikke længere mærker min mave hele tiden. Systemet virker, jeg kommer på toilettet og tænker ikke længere så meget over det.  Jeg føler mig kort sagt ovenpå.

Der har undervejs været nogle "smuttere", som har lært mig, at jeg skal undgå gluten. Spiser jeg blot et lille stykke brød, får jeg ondt i maven og toiletbesøg udebliver.

Det er det blevet  overraskende enkelt at lave mad.  Jeg tænker ikke længere på det, jeg ikke må. Nu tænker jeg mere på, at hvis jeg spiser forkert, så er prisen høj.

Min hud er ikke så tør mere, opdagede min  yngste datter på 17 år en dag og sagde:  Mor du har altså fået sådan en dejlig blød hud. Og min tendens til tørre øjne er forsvundet. Der sker så mange gode ting i min krop, så jeg kan da kun fortsætte.  »

Mette Nielsen
Køge, lægesekretær, 34 år

  • Højde: 178 cm
  • Vægt: 65,3 kilo

»Det går fortsat godt, ingen mave-tarmsmerter eller oppustet mave, når jeg får spist det rigtige mad på de rigtige tidspunkter. Men jeg har til tider - ligesom mange andre - en travl hverdag, arbejdet skal passes, barn skal hentes, indkøb skal overstås, så det er ikke altid muligt at få den mad, jeg gerne vil have på det rigtige tidspunkt. Så jeg har gjort det til en vane at have en pose macadamianødder med i tasken - de hjælper mig gevaldigt med sulten i et hektisk øjeblik.

Min krop er mærket for livet - spiser jeg noget af det "forkerte" for min mave og tarme, (gluten, laktose mm), ja så er der kontant afregning i form af oppustet mave og hovedpine.

Jeg begynder så småt at have en forståelse for, hvor stor betydning mad egentlig har for ens krop og sind. Ved denne kostomlægning  lærer man sin krop at kende på en ny sund måde, og det kan kun anbefales. Det bliver min faste livsstil fremover.«

Mia Dyhr Thomsen
Virum, neurofys på Sjællands Universitets Hospital, 34 år

  • Højde: 178 cm
  • Vægt: 76 kg

»Jeg har endnu engang haft en uge med mere energi og overskud end normalt. Der er ikke tvivl om, at udrensningen er i gang i kroppen, hvilket særligt ses i mit ansigt i form af uren hud. Håber det kun er kortvarigt.

Før projektets start havde jeg næste dagligt ondt i maven, særligt efter måltiderne, men det er jeg sluppet for. Min mave er ikke oppustet længere, jeg er gået fra otte til fire toiletbesøg dagligt. Og jeg føler mig generelt meget bedre tilpas i min krop. Mine dyk i blodsukkeret, særligt om eftermiddagen, er væk, og min mæthedsfornemmelse varer generelt længere.«

Fire ugers forløb på kostkombination og FODMAP : Hele kroppen mærker forskellen - Uge 1

De tre kvinder har nu været på kuren i en uge.

Glenn Larsen
Jyllinge, social og sundhedsassistent, 47 år

  • Højde: 170 cm
  • Vægt: 60,8kg

»De første tre dage havde jeg en voldsom hovepine. Jeg var uden energi og plaget af negative tanker. Madlavningen var en udfordring, fordi jeg havde svært ved at tænke klart. Det positive var, at jeg fra dag 1 havde en anderledens følelse i maven; pludselig mærkede jeg ikke maven, ingen oppustet mave, ingen smerter og nu toiletbesøg flere gange om dagen.

Efter tre dage forsvandt hovepinen og energien vendte tilbage, nu I ny form og med ny styrke.

Jeg er blevet enorm motiveret. Familien mener jeg er mere "medgørlig" og ikke plaget af smerter, med fokus på manglende toiletbesøg.«

Mette Nielsen
Køge, lægesekretær, 34 år

  • Højde: 178 cm
  • Vægt: 65,3 kilo

»Min første uge er gået rigtigt godt, jeg er positivt overrasket og nærmest chokeret over, at der egentlig ikke skulle mere til. De første par dage havde jeg slem hovedpine, tangerende til migræne, men på 3.-4. dagen begyndte jeg så småt at mærke en effekt. Jeg plejer at være ekstrem træt efter frokost. Men det er allerede væk efter 1 uge. Jeg mærker stor effekt på mit blodsukker ved at spise den rigtige sammensatte mad. At skulle holde sig fra gluten og laktose kræver en del arbejde og planlægning, men når det så er sagt, så er det dét værd i sidste ende. Konklusion på første uge: Jeg har fået langt mere energi, hvilket giver mere overskud i dagligdagen. Jeg kan lige pludselig holde ud af være i min egen krop.«

Mia Dyhr Thomsen
Virum, neurofys på Sjællands Universitets Hospital, 34 år

  • Højde: 178 cm
  • Vægt: 76 kg

»Efter første session hos Lene tog jeg hjem med masser af gå-på-mod men også med en smule skepsis. Jeg har prøvet alverdens diæter og gode råd før, men ingen har desværre medvirket til en bedring af mine maveproblemer.

Lene sagde at jeg efter blot tre dage ville kunne mærke en forskel med kostkombineringen, og netop det var jeg en anelse skeptisk overfor. Men jeg kunne virkelig mærke en forskel efter blot tre dage! Min mave var ikke længere så oppustet, mit blodsukker blev stabilt, min hovedpine forsvandt og energiniveauet steg.

Ugen har været en af de bedste uger længe. Jeg har slet ikke haft ondt i maven (hvilket jeg normalt jævnligt har). Derudover har jeg haft et næsten normalt afførings-mønster, og det skal jeg år tilbage for at huske jeg havde sidst. Det har været overraskende enkelt at følge rådene om at dele maden op, og det har fungeret rigtig godt for mig!«