I ugens løb er historien om to otteårige drenge, der er blevet bortvist fra deres skole, fordi de viste deres kønsdele til en jævnaldrende pige i et frikvarter, blevet flittigt kommenteret på de sociale medier og i pressen.

Og i weekenden forlod rasende forældre et juleshow med Pyrus, fordi den kække nisse på et tidspunkt sagde: ”hvis man kommer til at spise for meget risengrød her i julen, gør det ikke det store. Man kan bare stikke en finger i halsen, og så kommer det op”.

Det fik i går TV2FRI-værten Peter Tanev til at komme med følgende melding på facebook:

– STOP nu for h.... Et nisseshow, en 6-årig dreng og spiseforstyrrelse og forleden var det 2 drenge og deres tissemænd der skabte overskrifter. Jeg er ret sikker på, at hvis der er nogle børn, der lider skade i de her sager, så er det de voksnes skyld.

SE MERE: Må vi vise billeder af vores børn på nettet?

Det er den tidligere radiovært Dan Rachlin enig i. På sin facebookprofil skriver han:

– To otteårige drenge viser deres tissemænd til en jævnaldrende pige i skolen. Og verden omkring dem går amok. Hvordan er vi dog nået hertil? Hvor er det dog trist.

Og hvordan er vi egentlig nået hertil? Livsstilsekspert Henrik Byager mener, at forklaringen kan findes i, at der er kommet en ekstrem opmærksomhed og angst for alt det, der kan overgå os – og især vores børn – i takt med de nye mediers indtog.

Han forklarer, at det hver dag, fx på sociale medier som facebook, vælter frem med billeder og videoer om, hvor mange grusomme mennesker der er i verden, og hvor gode de er til at udnytte vores børn.

– Det har gjort folk ekstremt frygtsomme, men også enormt handlekraftige og aggressive, hvis de får den mindste fornemmelse af, at der kan være ugler i mosen. Så reagerer de med bål og brand.

LÆS OGSÅ: Hvorfor er kvinder så bange for at være nøgne sammen

Resultatet er ifølge Henrik Byager, at man ikke længere kan vise børn uden tøj på, uden at der rejser sig et spørgsmål om, hvad dagsorden nu kan være.

– For nylig så jeg filmen Ditte Menneskebarn fra 1946, hvor der er en scene, hvor en lille dreng står og tisser med glæde og stolthed, som små drenge jo gør. Den havde bare ikke gået i dag. Tænk, hvis der var sådan en scene i de nye Min Søsters Børn-film. Er du sindssyg, så ville himlen falde ned!

Han forstår godt angsten og handlekraften bag ønsket om at udrydde enhver trussel mod sine børn, men han mener, at prisen desværre er, at uskylden ryger på nogle områder, hvor der vitterligt ikke er nogle skumle hensigter.

Det var, hvad magasinet Vores Børn oplevede for et par måneder siden, hvor bladet havnede i en såkaldt ”shitstorm”, da redaktør Louise Mørup Sonne fortalte, at hun legede en leg med sin søn, hvor en solsort forsøgte at fange sønnens lille tissemand, der udgjorde det for en orm.

– Der kom hurtigt en meget skinger og meget personlig debat mod Louise, så vi valgte at lukke debatten, fordi den simpelthen blev meget ubehagelig. Hun blev kaldt pædofil og en klam kælling, fortæller Vores Børns chefredaktør Mette Hovmand-Stilling.

Shitstormen har dog ikke afskrækket Vores Børn for at gå ind i det følsomme emne igen – tværtimod. Torsdag udgiver de et temanummer om børns nøgenhed og kropsforskrækkelse. Magasinet er også vært for et debatarrangement d. 24. november, hvor bl.a. børneminister Manu Sareen deltager.

KOM MED: Stort debatarrangement hos Vores Børn: Er vi blevet kropsforskrækkede

– Der er mange, der spørger, hvorfor vi ripper op i det her igen, og hvorfor vi valgt at have et nøgent barn på forsiden? Det gør vi, fordi det er et sindssygt vigtigt emne at tage op. Det var jo det, vi kunne se på de stærke reaktioner, der kom i forhold til "ormen og solsorte-legen", siger Mette Hovmand-Stilling.

LÆS MERE: Kropsforskrækkelse – er børnene de store tabere?

Sagen med Vores Børn ser Henrik Byager som et godt eksempel på, at det er på de sociale medier, at debatterne starter, og hvis det bliver en stor sag, så suser historien ud i de almindelige medier.

Ifølge livsstilseksperten er det især sager med børn og dyr, der får folk til tasterne og til forskel fra tidligere, er det blevet fuldstændig okay at være emsig.

- Det er oppe i tiden at være opmærksom på ting, der krænker. Det er ikke sådan, at det er superfedt og moderne at være kritisk over for fx nøgne børn, men folk føler, at det er helt i orden at være på barrikaderne, og at man gør en forskel ved at være det.

Vær med i debatten: Krænkelse eller hysteri: Må små drenge vise deres tissemænd?

Artiklen er oprindeligt bragt af Hjemmet.