Løb ændrer kroppens kemi, og det giver flere huller i tænderne og skader på emaljen, ifølge ny forskning. Bedste råd: Skyl efter med vand - men kun hvis du løber i rigtig mange timer ugentligt, betoner professor Bente Klarlund.

For en gangs skyld kommer de sunde løbere ikke først i mål. De kan glæde sig over et lavt BMI, sundt immunforsvar og seks års ekstra levealder, men ak... tænderne har det knap så godt.

Det viser en skandinavisk undersøgelse fra PubMed. Undersøgelsen viser samstemmende med en britisk undersøgelse, at sport er hårdt for tænderne. Løbere har markant flere huller i tænderne og flere skader på emaljen, end folk, der ikke dyrker motion. Og jo mere man træner og jo hårdere, jo værre trives mundhygiejnen.

I første omgang mistænkte forskerne sukkerindholdet i sportsdrikke og sportsbarer, men det var en fuser. Det var derimod kroppens kemiske balance (syre og base, red.) og deraf følgende mundtørhed, der gav et ændret miljø i mundhulen og på tænderne.

Tørhed i munden giver syreskader

Forskerne tog blandt andet prøver af spyttet hos atleterne før, under og efter træning for at se, om syreindholdet var anderledes. Det var det. Atleterne i undersøgelsen trænede cirka ni timer om ugen. Bedste råd: Drik mere vand under træningen for at undgå syreskader.

De nye forskningsresultater betyder dog formentlig ikke, at du behøver at bevæbne dig med en halvliters flaske vand, næste gang du løber en motionstur. Det mener professor Bente Klarlund, som forsker i, hvordan motion og fysisk aktivitet påvirker kroppen. Hun har desuden en brevkasse om løb i dagbladet Politiken, hvor hun overvejer at tage emnet op. Undersøgelsen fejler nemlig ikke noget, mener hun.

- Jeg tror, at undersøgelsen er god nok, for det er et anerkendt tidsskrift, og jeg husker godt at have læst om resultaterne. Vi ved også, at de sygdomme som medfører tørhed i mundhulen giver en øget forekomst af kariessygdomme, så det lyder meget fornuftigt, siger Bente Klarlund til ALTfordamerne.dk.

Betyder det, at vi også som motionsløbere skal være opmærksomme på den type skader og drikke mere vand?

- Nej, jeg er lidt tilbageholdende med at råbe vand, vand, vand. Det er lidt overdrevet, at mange altid går rundt med en vandflaske, og at man næsten ikke kan løbe en halv time uden at have en vandflaske med sig. Som almindelige motionsløbere får vi typisk ikke tør mund til en grad, så vi risikerer den type skader, siger Bente Klarlund.

Atleterne i undersøgelsen trænede da også helt op til ni timer ugentligt, så der er et stykke vej igen, hvis man blot løber mellem 5-10 km. nogle gange om ugen.

Artiklen er oprindelig bragt af Altfordamerne.dk

 

Læs også:

De bedste tips til et flot, hvidt smil

Få hvidere tænder uden tandblegning

Løb giver flad bagdel - og 9 andre myter om løb