Enhedslisten er gang på gang i den senere tid blev udråbt som den formodede vinder af dagens kommunalvalg – og meningsmålinger har gentagne gange givet dem stemmeprocenter, der utvivlsomt vil medføre et sandt kommunalt gennembrud for venstrefløjspartiet. Således også i en omfattende måling, som TNS Gallup har foretaget for Berlingske blandt knap 2.700 vælgere.

Her spås partiet til at blive mere end tredoblet sammenlignet med kommunalvalget i 2009 – fra 2,3 pct. af stemmerne på landsplan til nu 7,5 pct.

Og selvom Enhedslisten tydeligvis har høstet en hel masse SF-vælgere, måske også nogle utilfredse socialdemokrater, kan partiets markante tilvækst ikke alene forklares med, at vælgerne vender ryggen til trængte SF – det skal også klart tolkes som et skulderklap til Enhedslisten på Christiansborg med politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen i front.

»Der er ingen tvivl om, at der er rigtig mange skolelærere, der er blevet sure på SF, og der er også konsekvenser af den generelle bevægelse, som SF har været igennem ved at gå ind i regeringssamarbejdet. Men det er både et fravalg af SF og et tilvalg af Enhedslisten og de ting, de står for i forhold til velfærdsdebatten. Der er ingen tvivl om, at Johanne Schmidt-Nielsen har gjort det rigtig godt i rollen som oppositionsparti,« vurderer professor Kasper Møller Hansen fra Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet, der bl.a. forsker i vælgeradfærd.

Læs også: Vejret i dag kan påvirke dig de næste fire år

Han tvivler imidlertid på, om Enhedslistens resultater nu også bliver så markante, som meningsmålingerne forudser – for når det kommer til kommunalpolitik og de lokale krydser, så handler det i høj grad også om personer, og her kan det få betydning, at Enhedslisten debuterer på mange stemmesedler.

»Det undrer mig, hvor stærkt den landspolitisk effekt ser ud til at slå igennem for Enhedslisten. Og jeg har svært ved at se det blive implementeret, for deres kandidater er ukendte rundt omkring. De er uprøvede blade uden stor kommunal erfaring. Så det kan være op ad bakke for Enhedslisten at høste denne her kæmpe gevinst, for vælgerne har ikke det store kendskab til dem, men ser måske på stemmesedlen navne på tre SFere, som de kender i kommunen,« lyder det fra Kasper Møller Hansen.

Selvom Enhedslisten bliver de nye i klassen i mange kommuner, så er prognoserne så slående, at liste Ø nok skal kunne sætte sig på mange mandater, lyder det derimod fra kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Læs også: Kommunal skæbnedag: Her er partiernes håb for valget

»I 2009 stillede Enhedslisten jo slet ikke op i tredive kommuner, og de var slet ikke finde på stemmesedlen. Det er de jo nu. Selvfølgelig er det mange steder med uprøvede kræfter. Dér, hvor de særligt vil slå igennem, er i de store byer som København, Odense, Aarhus og Ålborg, hvor de i forvejen er på banen, for her har de bedre partiorganisationer og erfarne politikere,« siger han og fortsætter:

»Men selv ude i områder, hvor de ikke har opnået at få nogen valgt tidligere, har de en chance denne gang, fordi de står så stærkt.«

Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen øjner mulighed for, at hendes parti efter dagens valg i langt højere grad kan præge dagsordenerne lokalt:

»Det vil give os langt bedre mulighed for også lokalt og regionalt at arbejde for, at de arbejdspladser, der kommer af at bruge skattekroner på byggerier eller rengøring i børnehaver og på hospitaler, naturligvis skal være på danske arbejds- og lønvilkår,« siger hun og peger også på, at det vil være en opgave for de kommende liste Ø-byrødder at sikre en ordentlig implementering af den omfattende folkeskolereform, som Enhedslisten ikke lægger stemmer til.

Og så er velfærdsområdet også et fokus, der vil optage Enhedslistens kommende lokalpolitikere, fastslår Johanne Schmidt-Nielsen.

»Lige nu sidder vi med i finanslovsforhandlinger på Christiansborg, hvor et hovedtema for os er at få gang i genopretningen af den borgernære velfærd, blandt andet vores ældrepleje. Hvis vi får fremgang kommunalt, så vil vi også i den enkelte kommune arbejde for, at de ældre får en værdig alderdom,« siger hun.