Digteren Yahya Hassan er fredag blevet idømt et år og ni måneders fængsel for blandt meget andet at have affyret skud mod en 17-årig mand.

Foruden fængselsstraffen får Yahya Hassan en bøde på 40.000 kroner. Han får frataget retten til motordrevet køretøj, retten til kørekort i 1 år og hans bil og motorcykel konfiskeres.

Han skal desuden betale sagens omkostninger og en erstatning på 1848 kroner til den 17-årige for ødelagt tøj og sko.

Sådan lød domsafsigelsen i Retten i Aarhus fredag eftermiddag i den omfattende sag mod digteren Yahya Hassan, hvor forsvarer og anklager har været dybt uenige i karakteren af sagens helt store omdrejningspunkt.

Både pressen, familien og almindelige nysgerrige var mødt talstærkt op. Flere måtte afvises, fordi der ikke var plads i salen. Det var en fattet og rolig Yahya Hassan, som med rank ryg og blikket direkte rettet mod dommeren modtog sin dom.

I alt var Yahya Hassan tiltalt i 35 forskellige lovovertrædelser, der strakte sig fra en stjålet fadøl og smølfespark til at tage kontakt til en ekskæreste på trods af et polititilhold. Over halvdelen af punkterne i anklageskriftet handler om overtrædelser af færdselsloven, mens det som retssagen primært har handlet om, er den omtalte skudepisode fra marts i år, hvor en 17-årig mand blev såret.

Truet på livet

Yahya Hassan har siddet varetægtsfængslet siden 21. Marts, dagen efter skudepisoden – og har siden sagens begyndelse tilstået størstedelen af punkterne i anklageskriftet. Han har altså også erkendt sig skyldig i våbenbesiddelse og tilstår også at have affyret skuddene, som en video, optaget med en mobiltelefon på gerningsstedet i det vestlige Aarhus, også understreger.

Sagens helt store spørgsmål har været, om den 21-årige digters hensigt var at ramme den 17-årige mand med de affyrede skud.

Anklager Lars Petersen forklarede under procederingen i sidste uge, at Yahya Hassan skulle idømmes mindst tre års ubetinget fængsel efter den grove voldsparagraf. Han har i høj grad lagt vægt på den video, som er optaget af forurettede, hvor man hører Yahya Hassan sige ’Jeg pløkker dig!’, inden skuddene lyder.

Mens forsvarer Michael Juul Eriksen var af den overbevisning, at digteren handlede i lovlig nødværge, og at det ikke var meningen, at to af skuddene skulle ramme den 17-årige i foden og strejfe hans lår. Men at Yahya Hassan, som han selv har forklaret, følte sig truet på livet og forsøgte at forsvare sig selv og skræmme den 17-årige væk, der var i færd med at overfalde digteren.

Yahya Hassan havde armen i gips og flere brud på knogler efter at være blevet kørt ned forinden, og var ifølge eget udsagn ikke i stand til at forsvare sig på anden vis. På videooptagelsen høres: ’Lad mig være, min arm er brækket, jeg er truet, jeg er bange’.

»Jeg synes, jeg efter omstændighederne er ganske stille og rolig (i situationen, red.). Men jeg føler mig trængt op i en krog. Det kan godt være, jeg har brudt loven. Det stiller jeg mig til ansvar over for. Men jeg gør det ikke umotiveret. Jeg vil ikke prøve at bortforklare, at jeg har skudt. Men jeg vil forklare over for Danmark, at jeg er en forfulgt mand. Det ville de fleste mennesker blive nedbrudt af,« har digteren tidligere forklaret i retten.

Derfor mente forsvarer, at hvis Yahya Hassan skulle dømmes efter tiltalen, skulle der maksimalt være tale om 18 måneders delvist betinget fængsel.

’Vi ses snart’

Dommeren mente ikke, at der var beviser for, at Yahya Hassan bragte den nu 18-årige mand i ’livsfare for egen vindings skyld’ eller ’i grov kådhed’, som det står beskrevet i anklageskriftet. Men hun mente heller ikke, at der var tale om nødværge, som Yahya Hassan ellers har forklaret. Der var ikke et påbegyndt angreb fra den forurettede, forklarede dommeren.

Yahya Hassans forsvarer fortalte kort efter domsafsigelsen, at både han og Yahya Hassan var lettede.

"Jeg er svært tilfreds. Vi vidste godt, at han ville få mindst halvandet år, fordi han har båret en skarpladt pistol og affyret skud. Vi havde aftalt at være tilfredse med alt under to år," sagde forsvarer Michael Juul Eriksen til pressen.

"Yahya Hassan er meget lettet. Han sagde til mig med det samme: 'Vi modtager dommen'. Jeg ser det som et optimalt udfald."

Da Yahya Hassan blev ført ud af salen af uniformerede betjente,  vinkede han til sin familie og med et stort smil sagde han: ’Vi ses snart’.

’Jeg må selv tage vare på min sikkerhed’

Den 21-årige digter med palæstinensisk baggrund blev landskendt, da han i 2013 udgav sin kontroversielle, selvbetitlede digtsamling. Stjernerne regnede ned over den nyudgivende bog, som på få måneder blev den mest solgte digtsamling i Danmark nogensinde.

Det var dog ikke alle, der var lige begejstret for Yahya Hassans modige og spydige fortælling om livet og opvæksten i Trillegården i Aarhus Vest. Han blev hurtigt beskyldt for at tegne et forvrænget billede af indvandremiljøet og modtog allerede her adskillige dødstrusler og blev overfaldt på åben gade. Det resulterede i, at Yahya Hassan fik PET-beskyttelse.

I maj 2015 frabad digteren sig beskyttelsen fra PET-vagterne, som ophørte. Han følte sig mere overvåget end beskyttet.

Siden har digteren på Facebook aktivt fortalt om voldelige episoder, som efter eget udsagn har været direkte rettet mod ham, drabsforsøg og sine fjender, som oftest er beskrevet som grupperingen ’Black Army’.

Han har delt truende statusopdateringer og billeder af sig selv armeret med forskellige våben og patroner.

Yahya Hassan har forklaret, at han har forsøgt at få PETs beskyttelse tilbage, men uden held.

I retten blev han i sidste uge spurgt ind til denne ageren på Facebook, og her forklarede han, at den truende facon og de kontroversielle udtalelser var et råb om hjælp.

»Jeg får ikke hjælp fra politiet, så jeg må selv tage vare på min sikkerhed og skræmme folk væk, så at sige,« fortalte han.

Den ønskede hjælp fra politiet handlede, ifølge Yahya Hassan, om, at han tre gange på to måneder havde været udsat for overfald og overfaldsforsøg. Men efter egen overbevisning nægtede politiet at tage ham seriøst og tage imod hans anmeldelse om overfald.

Forbliver varetægtsfængslet

Yahya Hassan har tidligere i sagen fortalt at han er klar til at tage det med ro, når støvet fra denne sag har lagt sig.

”Jeg skal prøve på en måde at isolere mig selv fra omverdenen. Det må være konsekvensen af, at man ikke kan have sin ytringsfrihed, at man bliver truet, hvis man stikker næsen lidt for langt frem. Jeg må flytte ud på bøhlandet,” sagde han om sine fremtidsplaner.

Han har også fortalt, at han arbejder på sin næste udgivelse.

Yahya Hassan skal forblive varetægtsfængslet. Han vil formentlig allerede få mulighed for udgang om en måned og prøveløsladelse om otte måneder.