Lyt til artiklen

Yahya Hassan er ved Retten i Aarhus blev fundet skyldig i at have begået vold og idømt fire måneders betinget fængsel. Den unge digter ankede omgående dommen, som han kaldte for »en tøsemandsdom«.

Den 19-årige digter og forfatter Yahya Hassan er ved Retten i Aarhus fundet skyldig i at have udøvet vold mod en mand i Aarhus tilbage i februar 2014.

Han er blevet idømt en betinget fængselsstraf på fire måneder.

Den unge digter var tiltalt for at have slået en ung mand med mellemøstlig baggrund i ansigtet med en knyttet næve foran spisestedet Ali Baba i Vestergade i Aarhus tilbage i februar 2014. Retten vurderede dog, at »der er tale om vold i den meget lave ende«.

Han er samtidig blevet idømt en prøvetid på to år - det vil sige, at fængselsstraffen bliver udløst, hvis han begår kriminalitet igen i det tidsrum. Den lange prøvetid hænger sammen med, at han tidligere er blevet dømt for berigelseskriminalitet.

Yahya Hassan har med det samme anket dommen til landsretten, hvor han vil plædere for frifindelse.

Umiddelbart efter domskendelsen forlod den unge digter retslokalet - tydeligvis fortørnet over udfaldet.

»Det er en tøsemandsdom. Hvis jeg har begået vold, skal jeg da ind og brumme, ellers skal jeg findes uskyldig,« lød det fra Yahya Hassan med henvisning til, at hans dom var betinget.

Dommeren synes at have lænet sig op ad den forklaring, den unge digters PET-livvagter afgav under retsmødet. De forklarede begge, at de havde set den unge digter skubbe ud efter offeret, men at der ikke var tale om et regulært slag, sådan som Yahya Hassan selv forklarede det i retten. De var dog ikke ubetinget enige i Yahya Hassans udlægning. Den 19-årige dansk-palæstinenser havde forklaret, at offeret havde virket stærkt provokeret og truende, men det mente de to livvagter ikke var tilfældet.

Optrinnet fandt sted natten til 15. februar 2014 foran shawarma-stedet Ali Baba i Vestergade i det centrale Aarhus. Her var Yahya Hassan ankommet med sin kæreste og en veninde til denne, da de ifølge digteren blev passet op af en gruppe aggressive mænd, hvor offeret var en af dem.

Offeret fortalte i sin vidneforklaring, at Yahya Hassan skulle have slået ham flere gange, og at det skete efter, at anmelderen havde henvendt sig til Yahya Hassan og spurgt, om »det var værd at tjene penge på at skrive om religion, venner og familie«. Det spørgsmål skulle Yahya Hassan ifølge anmelderen have svaret på med to knytnæveslag i ansigtet.

Yahya Hassan forklarede i retten, at gruppen var meget aggressiv, og at han var endt med at stå tæt - pande mod pande med offeret, hvorefter Yahya Hassan oplever, at anmelderen laver en hurtig bevægelse, hvilket får den unge forfatter til instinktivt at løfte armen som refleks. Han medgav i retten, at han rammer offeret, men husker ikke hvor.

»Men jeg har ikke udøvet nogen form for selvtægt,« lød det fra Yahya Hassan.

Hovedpersonen selv var stærkt utilfreds med dommen og beskyldte efterfølgende dommeren for »ikke at have styr på paragrafferne«.

»Sagen er anket til frifindelse, og som det har været tilfældet i dag, så kan byretten være fyldt med landsbytosser, og vi har med en dommer at gøre, der ikke en gang har styr på paragrafferne, så sagen er anket til frifindelse, så indtil videre er der ikke draget nogle som helst konklusioner,« sagde Yahya Hassen umiddelbart efter retsmødet.