Hun er blevet kaldt for 'dødens engel'. Men usikkerhed om medicinmængder betyder nu, at en sygeplejerske ikke bliver kendt skyldig i drab på ældre patienter.

Det står klart onsdag formiddag, efter Østre Landsret har afgjort ankesagen i den opsigtsvækkende sygeplejerske-sag fra Nykøbing Falster.

I stedet for at blive dømt for tre drab og et drabsforsøg, som hun blev fundet skyldig i sidste år i byretten, bliver hun nu dømt for fire drabsforsøg.

I byretten forklarede anklageren sidste år, at de mængder af morfin, som de ældre patienter på Nykøbing Falster Sygehus havde fået, var så voldsomme, at personen - som havde givet de store doser - unægteligt må have vidst, at det ville dræbe.

Det førte til, at den nu 32-årige sygeplejerske Christina Aistrup Hansen blev idømt fængsel på livstid.

Men i landsretten begyndte den påstand at vakle.

For Retslægerådet vurderede, at patienterne kunne have fået helt ned til 10 milligram morfin - i stedet for de mellem 40 og 50 mg, som blev fremlagt i byretten. Og den mængde ville ikke med samme selvfølge tage livet af patienterne.

»Det vil sige, at de påståede ofre måske slet ikke er blevet slået ihjel,« fortalte sygeplejerskens forsvarer Michael Juul Eriksen efterfølgende og forklarede, at han mente, at den vurdering 'fuldstændig smadrede' anklagemyndighedens sag.

Østre Landsrets afdeling i Nykøbing Falster onsdag d. 17 maj 2017 hvor landretten senere i dag skal tage tager stilling i sagen om drabene på Næstved Sygehus som en sygeplejerske er anklaget for. (Foto: Claus Bech/Scanpix 2017)
Østre Landsrets afdeling i Nykøbing Falster onsdag d. 17 maj 2017 hvor landretten senere i dag skal tage tager stilling i sagen om drabene på Næstved Sygehus som en sygeplejerske er anklaget for. (Foto: Claus Bech/Scanpix 2017) Foto: Claus Bech
Vis mere

Onsdagens afgørelse ser dermed ud til at afspejle den usikkerhed, som Retslægerådets vurdering gav.

»Der blev lagt vægt på Retslægerådets udtalelse, hvor der i stedet for en middelvurdering blev taget udgangspunkt i, hvad der minimun blev givet, og dermed er der ikke med sikkerhed bevis for, at de har fået en dødelig overdosis. Men der er bevis for, at de har fået en dosis, som sygeplejersken qua siden viden burde vide, kunne være dødelig,« forklarer BTs reporter fra retten.

»Så hun er frifundet for manddrab, men fundet skyldig i forsøg på manddrab.«

I en pressemeddelelse fra Østre Landsret, forklares det, at landsretten i sin dom lagde vægt på Retslægerådets erklæring om, at de fire døde patienter ikke med sikkerhed kan fastslås at være døde af den dosis morfin og stesolidpræparatet diazepam, som sygeplejersken Christina Aistrup Hansen gav dem. Patienternes dødsårsager er ifølge Retslægerådet ikke 'entydigt klarlagt'.

Landsretten lagde imidlertid vægt på, at sygeplejersken havde givet de fire døde patienter ikke-ordineret morfin og diazepam, og at hun med sin sygeplejefaglige ekspertise 'havde indset' - altså vidste -  at der var en mulighed for, at de ville dø som følge af hendes handlinger. Derfor blev hun fundet skyldig i forsøg på manddrab.

Sygeplejersken blev anholdt den 1. marts 2015 efter en nattevagt, hvor hun ifølge anklagemyndigheden skulle have slået to patienter ihjel og forsøgte at tage livet af en tredje, som kun med nød og næppe overlevede. Det tredje drab skulle hun have begået på samme sygehus tilbage i 2012.

Sygeplejersken har hele sagen igennem nægtet sig skyldig. Ifølge hende har det været ondsindet sladder, der førte til, at hun i første omgang blev anklaget for at have dræbt patienterne.

Sygeplejersken var ikke selv til stede i retssalen, da skyldskendelsen blev afsagt. Hun sad i et tilstødende lokale.

Til BT forklarer hendes forsvarsadvokat - Michael Juul Eriksen - at sygeplejersken er forundret over dagens kendelse.

»Hun var lidt forundret over, at hun kan blive dømt for drabsforsøg, når man har givet patienter, der har ligget på deres yderste, noget medicin,« siger han.

Derfor forklarer han, at det er hans 'klare opfattelse', at sygeplejersken 'ønsker at få sagen forsøgt indbragt for Højesteret'. Særligt med henblik på den grad af forsæt, som ligger i den nuværende kendelse. Den grad af forsæt er nemlig nogle gange blevet vurderet anderledes i Højesteret, forklarer advokaten, hvilket har ført til frifindelse.

Senere onsdag skal forsvarer og anklager procedere for, hvilken straf sygeplejersken skal have. Alt afhængigt af, hvad straffen bliver, vil forsvareren og sygeplejersken forsøge at få sagen indbragt for Højesteret, forklarer Michael Juul Eriksen.

Han fortæller også, at hans påstand vil være, at sygeplejersken ikke skal idømmes livstid - som hun blev i byretten. Men når man er fundet skyldig i firedobbelt drabsforsøg, så erkender han, at 'der vil være tale om en straflænge i den lange ende'.

Den endelig dom falder torsdag klokken 10.