Retsordførere fra flere partier raser over Nordsjællands Politis passivitet i en række sager, hvor tyvekoster er blevet sporet til Center Sandholm med applikationen 'Find My Iphone'.

BT og andre medier har i de seneste uger fortalt om flere sager, hvor Nordsjællands Politi har afvist at ransage Center Sandholm trods klare beviser for, at der befinder sig tyvekoster på asylcenteret.

- Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at politiet nægter at undersøge Center Sandholm, når de ved, at der er tyvekoster at finde. Det er en hån mod lovlydige borgere, at vi lader folk være i fred, som er så uforskammede, at de begynder at stjæle, før de overhovedet har fået asyl her i landet, siger Simon Emil Ammitzbøll fra Liberal Alliance.

Danmarks nyudnævnte justitsminister, Karen Hækkerup, skal svare på en række spørgsmål om Nordsjællands Politis håndtering af tyverisager på Center Sandholm. Spørsmålene er stillet af Venstres Retsordfører Karsten Lauritzen, der blandt andet kræver svar på, hvor mange gange Nordsjællands Politi har bedt om en ransagningskendelse til Center Sandholm.

BT har i de seneste uger kunne fortælle den ene historie efter den anden om tyvekoster, der er blevet sporet af deres ejer til bestemte adresser. Hver gang har politiets besked været, at de ikke kunne gøre noget til trods for, at tyvekosterne kunne spores med få meters fejlmargen.




Værst er det tilsyneladende i Center Sandholm, der får mindst en henvendelse om måneden fra personer, der har sporet deres stjålne sager til asylcenteret.
 
Når borgerne henvender sig til Nordsjællands Politi, får de imidlertid at vide, at politiet ikke kan ransage Center Sandholm for at finde en enkelt telefon eller computer. Men det duer ikke, mener Venstres Retsordfører Karsten Lauritzen:

- Det er mit indtryk, at Center Sandholm med politiets medvirken er blevet et helle for personer, der er åbenlyst kriminelle, siger han til BT.

Politiet har i flere gange begrundet deres passivitet i denne type med, at signalet fra 'Find My Iphone' er for upræcist til at danne grundlag for en ransagningskendelse. Forklaringen har lydt, at hvis signalet peger på en etageejendom, kan det dreje sig om flere lejligheder, mens det ville forholde sig anderledes med et fritliggende hus på landet.

En sag hvor Midt- og Vestjællands Politikreds afviste at undersøge et hus langt ude på landet ved Fårevejle peger dog på, at politiet generelt har et problem med at bruge sporingsoplysninger i opklaringsarbejdet.

Formanden for Folketingets Retsudvalg, Karina Lorentzen, opfordrer politiet til at kortlægge de udfordringer der er med at bruge den nye teknologi:

- Det virker som om der er en ny teknologi som man ikke har taget højde for. Jeg ved ikke hvad løsningen er,  men det er ærgeligt, hvis man har nogle teknologiske muligheder, som man ikke gør brug af. På den måde overlader man det jo til borgeren selv at skaffe sin iPhone tilbage og det er er jo at opfordre til selvtægt, siger Karina Lorentzen.

Det er ikke først gang tyverisagerne fra Center Sandholm vækker politisk harme på Christiansborg. I oktober stillede Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup et §20 spørgsmål om stjålne genstande på Center Sandholm og De Konservatives retsordfører Tom Benkhe udtale sig dengang også kritisk i BT om politiets håndtering af sagerne.