Selv om personalet var advaret om, at 30-årig psykisk syg havde kniv, skete der ingenting. Tidligere ansat advarer om sikkerheden på bostedet.

Personalet på Lindegårdshusene vidste, at 30-årig psykisk syg misbruger var truende og havde en kniv. Men personalet kan ikke gøre meget for at forhindre beboere i at have våben og narko.

Den 30-årige psykisk syge misbruger, der slog Vivi Nielsen ihjel natten til lørdag, har en voldelig fortid, og har før truet personalet. For to uger siden blev han tvangsindlagt på såkaldte røde papirer. En indlæggelse på røde papirer sker kun, når patienten udgør »en nærliggende og væsentlig fare for sig selv eller andre«.

Trods tvangsindlæggelsen og en tidligere sigtelse for vold mod en beboer, blev han imidlertid sendt direkte tilbage til Lindegårdshusene. Og allerede i onsdags var den gal igen. Det fortæller Carsten Andersen, der er kommunikationsansvarlig hos Midt- og Vestsjællands Politi.

»Personalet opdager, at han har en kniv og går rundt og er truende ude på gangene. Fordi han har været indlagt, bliver politiet tilkaldt. Vi ransager hans værelse, men finder ikke noget, så han har åbenbart gemt den et andet sted på institutionen,« siger Carsten Andersen.

I grundlovsforhøret har den 30-årige ifølge Eb.dk forklaret, at han hele fredagen hørte stemmer, som fortalte ham, at han skulle slå ihjel. Han havde også taget et halvt gram amfetamin tidligere om fredagen.

Nægtede at tage sin medicin

Ved aftensmaden nægtede han at tage sin medicin, og klokken 20.00 overfaldt han Vivi Nielsen. Overfaldet blev filmet af et overvågningskamera. Filmen viser ifølge eb.dk, at 57-årige Vivi Nielsen lige var gået ud af institutionens medicinrum, da den 30-årige går hen til hende og stikker hende med en kniv.

Vivi Andersen blev kørt til Køge Sygehus, men døde klokken 22:40. Dermed blev hun den femte person, der i løbet af fire år bliver dræbt på et botilbud i Danmark.

BT har talt med en tidligere medarbejdere på Lindegårdshusene, der er stoppet på grund af frygt for sin sikkerhed. Vedkommende har forbud mod at tale om sin ansættelse af Københavns Kommune og ønsker derfor ikke at blive citeret.

Flyder med narko og knive

Personen oplyser dog til BT, at det i hvert fald tidligere har flydt med hårde stoffer på afdelingen, hvor drabet fandt sted, som er en særlig afdeling for psykisk syge misbrugere. Pushere har fri adgang til afdelingen, fordi beboerne kan invitere, dem de vil, og det eneste, personalet kan gøre, er at ringe til politiet, der kan foretage en ransagning, hvis der er en konkret mistanke.

Præcis den samme beskrivelse fik BT i 2013 af forholdene på bostædet Ringbo i Bagsværd, hvor en 72-årig beboer slog den 37-årige social- og sundhedsassistent Dorthe Christiansen ihjel. Også her flød narkoen på bostedet og blev leveret af kriminelle med fri adgang til de psykisk syge.

Problemet er, at et psykiatrisk bosted bliver betragtet som borgerens eget hjem, og derfor gælder der andre regler end på f.eks. et psykiatrisk hospital. På Lindegårdshusene, hvor Vivi Nielsen blev dræbt, må de psykisk syge sågar gerne have en kniv på værelset.

»Man må godt have en kniv på værelset, men ikke ude på gangene. Vi kan godt ransage et værelse og konfiskere knive, men dagen efter kan han jo bare gå ned i et supermarked og købe to nye,« siger Carsten Andersen.

’Alle er meget berørte af det, der er sket’

Nina Eg Hansen, direktør i Socialforvaltningen i Københavns Kommune, nu har der været endnu et drab på et bosted. Hvordan har I reageret?

»Vi er meget opmærksomme på at håndtere situationen her på bostedet. For det første handler det nu og her om at håndtere den meget alvorlige situation, så der er iværksat krisehjælp til de ansatte, de pårørende og til de beboere, der er her. Alle er selvfølgelig meget berørte af det, der er sket. Der er indkaldt ekstra personale for at bistå med de vagter, der skal passes.«

Fremgangsmåde og procedurer

Hvad har I tænkt jer at gøre nu?

»Vi har stor opmærksomhed på at have god sikkerhed på vores tilbud, men når der sker en så alvorlig hændelse som det her, er det selvfølgelig anledning til, at vi kigger på vores fremgangsmåde og procedurer og gennemgår det hele en ekstra gang, for det er jo meget vigtigt for os at have en så god sikkerhed, som vi kan have.«

Nu siger du, at I vil undersøge forløbet osv., men det er jo ikke første gang, at sådan noget her sker. Er der nogen konkrete tiltag på vej for at øge sikkerheden for medarbejderne?

Personalet har overfaldsalarm

»Det er for tidligt at sige. Der skal mange forskellige ting til for at forebygge vold, og på et sted som det her har personalet overfaldsalarm, og knivene er låst inde. Så jeg kan ikke pege på noget konkret, vi vil gøre fremadrettet. Nu handler det først og fremmest om at få undersøgt, hvad det er, der er sket, og i lyset af de undersøgelser må vi se på, om der er punkter, hvor vi kan blive bedre.«