Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Der var mord i øjnene på en 35-årig mand, da han i går blev sendt bag tremmer. Få timer forinden var han blevet løsladt efter 26 måneder i fængsel

Hans offer kunne være blevet hvem som helst på gaden. Nu gik det ud over en kvindelig politiassistent fra Århus Politi, som måtte kæmpe for livet, mens han pressede sine hænder fast i et jerngreb om hendes hals.

Den 35-årig, dybt aggressive mand, som onsdag blev fremstillet i et højdramatisk grundlovsforhør i Århus, var netop sluppet ud i friheden efter at have afsonet en lang dom for et bestialsk overfald.

Nu er han tilbage bag tremmer. Og det med en fart, der nærmer sig ny Danmarks-rekord i »tilbagefald til ny kriminalitet«, som det hedder i rets-jargon.

Han blev løsladt fra statsfængslet i Nyborg klokken 10.00 tirsdag. Nøjagtig syv timer og 45 minutter senere forsøgte han ifølge sigtelsen at kvæle politikvinden.

Timerne forinden havde han brugt på at komme fra Nyborg til Århus og på at opsøge socialkontoret, hvor han i to timer forsøgte at få udbetalt penge.

Han var ifølge eget udsagn på vej hen for at besøge sine børn, som han ikke har set under sine 26 måneder bag tremmer, da sammenstødet med politiet skete foran en vuggestue i Viby ved Århus.

I 30 sekunder klemte han om den kvindelige politiassistents hals, mens han sad oven på hende og pressede hendes ansigt ned mod asfalten. Kun takket være en mandlig kollega overlevede kvinden overfaldet, men det kunne let være endt i en tragedie.

»Jeg mener, hun var i overhængende fare for at blive kvalt,« forklarer den mandlige kollega. Detaljerne om overfaldet blev oprullet af anklageren, vicepolitimester Villy Sørensen, i kriminalretten i Århus i går. Flere gange måtte både han og dommeren irettesætte den sigtede, som tydeligvis var rasende på alt og alle.

To politifolk og to fængselsbetjente sad parat til at gribe ind, hvis manden igen skulle miste besindelsen. Han stirrede med mørke, hadefulde øjne på anklageren, der forsøgte at få svar på, hvorfor han havde opsøgt vuggestuen i Viby tirsdag eftermiddag.

Her truede han de forskrækkede pædagoger med, at han ville »mase dem alle sammen«. Det lykkedes en af pædagogerne at få ham lokket ud af institutionen, hvorefter hun straks låste dørene og slog alarm til politiet.

To betjente kom til stedet - og så startede balladen for alvor. Manden, der fremstår fysisk stærk, nægtede at lade betjentene lægge ham i håndjern på ryggen. Optændt af rødglødende raseri flåede han pludselig den kvindelige politiassistent ned på asfalten, rev hende i håret og tog kvælertag på hende.

»Er det ikke korrekt?,« spurgte anklageren manden i retten. »Jeg kæmpede for mit liv,« svarede den 35-årige og fortsatte: »De lagde mig i benlås og råbte: »Husker du Benjamin?« Det var ham, politiet slog ihjel.

Jeg lider af astma, så jeg kunne ikke få luft,« svarede den sigtede mand.

I salatfadet ind til politigården i Århus fortsatte han med at angribe politifolkene, denne gang verbalt. Den chokerede, kvindelige betjent, som var sluppet fra overfaldet med blå mærker og blodudtrækninger i panden, blev bl.a. kaldt en »forbandet luder«, og de øvrige betjente i vognen blev truet på livet.

At hans lunte er millimeter-kort demonstrerede han også med skræmmende tydelighed i retslokalet i går formiddag. Da dommeren ville forklare ham, hvorfor han nu skal fire uger i varetægt, råbte han:

»Jeg vil have dit navn, så jeg kan klage over dig. Jeg kærer, jeg kender systemet. Jeg kærer,« gentog manden.

Et kort øjeblik virkede det som om, han var tæt på at eksplodere igen, da han med en aggressiv attitude nærmede sig en af betjentene og råbte til dommeren, at anklageren havde fyldt retten med løgnehistorier.

»Mide,« hvæsede han til dommeren. »Bøssekarle,« fortsatte han og kaldte den kvindelige betjent for en »forbandet møgkælling«, inden døren blev smækket i bag ham, og alle i retslokalet kunne ånde lettet op .

Andre læser også