En video optaget med en mobiltelefon belaster lederen af Stram Kurs, der risikerer fængselsstraf for at bringe andres liv i fare.

Videoen blev optaget 22. januar 2019 ved Sorø Akademi på Midtsjælland og viser et optrin, hvor en ung mand råber efter Rasmus Paludan. Optrinnet ender med, at Rasmus Paludan kører sin Audi frem mod den unge mand.

Den 58 sekunder lange video – som kan ses ovenfor – vil blive brugt til at bevise, at Rasmus Paludan forsætligt bragte andres liv i fare.

»Videoen indgår i sagen og vil formentlig blive afspillet i retten,« siger specialanklager Susanne Bluhm.

Rasmus Paludan er tiltalt for at bringe andres liv i fare efter straffelovens § 252.

Ifølge anklageskriftet igangsatte Rasmus Paludan sin Audi og kørte fremad, mens manden befandt sig foran køretøjets køler. Dermed blev han tvunget baglæns, hvorefter Rasmus Paludan gassede kraftigt op og kørte mellem 50 og 100 meter med manden på kølerhjelmen.

Når sagen indledes tirsdag 23. juni, vil anklagemyndigheden kræve, at Rasmus Paludan bliver idømt en fængselsstraf.

Samtidig kræver anklagemyndigheden, at Rasmus Paludan bliver frakendt retten til at køre bil og retten til at arbejde som forsvarsadvokat i straffesager.

Rasmus Paludan demonstrerer i Fælledparken i København 1. maj 2019. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)
Rasmus Paludan demonstrerer i Fælledparken i København 1. maj 2019. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Ud over tiltalen for overtrædelse af § 252 er partilederen tiltalt for syv overtrædelser af Straffelovens §266b – populært kaldet racismeparagraffen. En paragraf, Rasmus Paludan allerede er dømt for én gang.

De nye udtalelser er faldet under forskellige demonstrationer afholdt af Rasmus Paludan og Stram Kurs.

Demonstrationerne er blevet filmet og lagt ud på de YouTube-kanaler, der har sikret Rasmus Paludan berømmelse. Videoerne indgår ifølge Susanne Bluhm som bevismateriale i sagen, og i to tilfælde giver udgivelsen af videoer anledning til nye tiltalepunkter mod Rasmus Paludan, da de ifølge anklagemyndigheden har karakter af ulovlig propaganda.

»I mindst ét tilfælde har politiet fået videoerne fjernet fra YouTube,« siger Susanne Bluhm.

Ud over racisme og vanvidskørsel er Rasmus Paludan tiltalt for at køre hensynsløst på motorvejen.

Ifølge et tillægsanklageskrift kørte han om morgenen 26. september 2018 op til 153 kilometer i timen på Vestmotorvejen, hvor hastighedsbegrænsningen er 130 km/t.

»En betjent kører bag ham og får det filmet som led i almindelig patruljering,« fortæller Susanne Bluhm.

Ifølge anklageskriftet kørte han tre gange så tæt på de forankørende, at det ville have forårsaget et trafikuheld, hvis den forankørende havde bremset eller sat farten ned.

B.T. har adspurgt Rasmus Paludan om en kommentar forud for retssagen. I en sms-besked svarer han følgende:

»Jeg er uskyldig i alle anklager, uanset hvad en dom måtte sige.«

Partilederen mener, at det var ham, der var offeret i sagen fra Sorø:

»En video fra overfaldet på mig i Sorø viser, at gerningsmanden, som lagde sig op på min kølerhjelm, blot sekunder inden havde råbt ad mig, at jeg skulle komme ud af bilen, så han kunne smadre mig.«