Danskerne har aldrig været mere kriminelle end i dag. I hvert fald hvis man ser på, hvor mange bøder, vi betaler.

Det er åbenbart blevet en næsten umulig opgave at navigere gennem tilværelsen uden at få en bøde fra Politiet, DSB, Parkeringskontrollen, biblioteket eller DVD-udlejningen.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Den er helt gal med kriminaliteten, hvis man ser på, hvor tit der skrives bøder ud. I løbet af ni år er antallet af bøder steget med 77 procent.

Det betyder, at hver ottende voksne dansker sidste år modtog en bøde på i gennemsnit på 1390 kr. Det gav 750 mio. kroner i statskassen. For ni år siden skete det kun for hver 14. dansker.

Mange bøder rammer unge
Dertil kommer en regn af bøder for at parkere ulovligt fra kommuner og private parkeringsselskaber, bøder for at køre uden billet i toget, aflevere videofilm for sent og - biblioteksbøder, som især koster unge dyrt.

Politiets statistikker viser, at vi begår færre grove forbrydelser. Til gengæld gribes vi oftere i de mindre grove ting som at køre lidt for stærkt, uden sele eller parkere ulovligt. Taksterne er mindst 500 kroner efter alle bødetakster blev justeret op. På et år - fra 2003-2004 - er antallet af bilister, der kører for stærkt steget med 60 pct - mange steder fordi kontrollen er blevet intensiveret.

P-bøder er blevet en industri
Parkeringsbøder er i dag blevet en industri, hvor både politiet og private firmaer inddriver kæmpebeløb - sidste år gav det 312 mio. kr i kassen hos det offentlige - 27 pct mere end året før, hvor danskerne betalte 245 mio. kr.

Dertil kommer de mange mio. kr, som private parkeringsselskaber som Europark og Carpark inddriver. Hvor store de beløb er, må forblive en hemmelighed, for der er ikke krav om, at de indberetter dette til myndighederne - hvilket FDM i øvrigt finder kritisabelt. Et forsigtigt gæt er, at disse firmaer inddriver tilsammen 200 mio. kr årligt.

På bibliotekerne er det mange steder billigere at købe bogen hos boghandleren, end at låne den, for hvis den afleveres for eksepmpel 11 dage for sent er bøden 110 kr.

De to mio. danskere, som bruger bibliotekerne betaler sammenlagt 64 mio. kr i bøder - men det er til gengæld penge, som finansierer en femtedel af bibliotekernes drift.

DVD-film afleveres også for sent alt for ofte.

Blockbuster, som sidder på 55 pct af DVD-udlejningsmarkedet oplyser, at hver tiende kunde har det med at aflevere deres film for sent. Det giver skønsmæssigt en ekstra udgift på 35 mio kr som går lige ned i firmaernes lommer.

Ekstra lejeafgift i stedet for bøde
Hos Blockbuster har man dog afskaffet bødeprincippet, men tager penge for den ekstra lejetid. Danskerne lejer ifølge Danmarks statistik video, DVD og spil for 325 mio. kr.