En vestjysk mand, der i april undgik justitsmord i voldtægtssag, har fået 700.000 kroner i erstatning.

En 47-årig vestjysk mand mistede sit job og sad 14 måneder i varetægtsfængsel, inden han blev renset for en voldtægtsanklage. Nu har Statsadvokaten tildelt ham en erstatning på knap 700.000 kroner.

Beløbet er dels tabt arbejdsfortjeneste, dels erstatning for den tort, manden har lidt på grund af den falske anklage, som han først blev renset for, efter at sagen havde været en tur omkring Den Særlige Klageret.

- Vi har ikke klaget over erstatningen, for vi har fået, hvad vi har bedt om, siger mandens forsvarsadvokat, Troels Lind Pedersen.

Voldtægtsanklagen kostede manden en dom på et år og ni måneders fængsel i såvel Retten i Herning som i Vestre Landsret.

Anklagen var rejst af en kvinde, der tidligere var mandens kæreste. Under en orlov fra fængslet optog manden samtaler med kvinden, hvor hun indrømmede, at hun havde løjet.

Med de båndede samtaler gik manden sammen med sin advokat i gang med at søge klageretten om tilladelse til, at sagen kunne gå om ved Vestre Landsret. Her blev han i april i år frikendt.

Anklagemyndigheden har overvejet, om der skulle rejses sag mod mandens tidligere kæreste for falsk anmeldelse eller falsk forklaring i retten.

Men Statsadvokaten har afvist at rejse sådan en sag.

- Statsadvokaten har vurderet, at der ikke er grundlag for at få kvinden dømt, siger Troels Lind Pedersen.

Den afgørelse har advokaten sammen med sin klient klaget over. Derfor er det nu Rigsadvokaten, der skal afgøre, om kvinden skal tiltales for falsk anklage.

/ritzau/