Første gang Fadi Kassem blev lukket ud, efter han var blevet afhørt på politigården i Århus, sagde betjenten: »Og så vil jeg helst ikke se dig her igen«.

»Men jeg forstod ikke, hvad betjenten mente dengang. Uden for ventede vennerne på mig:

»Hold kæft hvor var du sej« og »Skide godt Fadi«, sagde de. Og det betyder noget at nyde den respekt fra vennerne, så ser man sig en ekstra gang i spejlet, og man får slet ikke tid til at tænke over, hvad det er, man har lavet,« husker 20-årige Fadi Kassem:

»Jeg nåede ikke at tænke over, hvad betjenten mente med, at han helst ikke ville se mig igen. Jeg var straks tilbage hos vennerne.«

Efter en opvækst i det borgerkrigshærgede Beirut kom Fadi Kassem til Danmark som syv-årig. To år senere flyttede han til Gellerup Parken i det vestlige Århus. Her fandt han hurtigt sammen med en gruppe ældre rødder.

Respekt betyder alt
»Mange unge er forvirrede. De har det skidt, og i stedet for at passe skolen finder de en vennekreds, som de bruger al tid på. I starten forsøger man at gøre sig fortjent til at komme ind i gruppen ved at gøre tjenester for de andre,« forklarer Fadi Kassem.

Han understreger, at der ikke er tale om bander, men om løst sammenhængende grupper. Efterhånden vinder man sig nogle venner i gruppen. Man begynder at lave noget småkriminalitet, der langsomt bliver til mere og mere.

»Der er ingen, der ønsker at være kriminelle, men som 13-14-årig betyder vennernes respekt alt, og man tænker sjældent på konsekvenser. Dengang jeg var 13-14 år, sagde de andre i vennekredsen til mig, »gør så meget som du vil, inden du bliver 15 år, for først da kan du straffes«. Problemet var bare, at da jeg blev 15 år, kunne jeg ikke stoppe igen. Vennerne ser, at man har det hele, det smarte tøj, solbrillerne og mobiltelefonen. Det giver respekt, og det vil man gerne bevare.«

I dag forstår Fadi Kassem godt, hvad betjenten mente med rådet om, at han helst ikke ville se ham igen. Det hænder, at han giver unge rødder et godt råd med på vejen.

Nu er det forbi
»Men jeg ved jo godt, at de ikke hører efter, når jeg siger, at de skal passe skolen og holde op med kriminaliteten.

Som 13-14-årig tror man ikke, at de ældre ved, hvad de snakker om. Jeg lyttede heller ikke til de ældre, da jeg var på deres alder. Jeg kan genkende mig selv i mange af de unge rødder. Jeg kender deres inderste følelser, og jeg ved, at ingen af dem, har det godt med det, de laver,« siger Fadi Kassem, der har lagt livet som rod bag sig.

En dag for to år siden besluttede han, at det nu skulle være slut.

»Jeg kunne mærke i mit hjerte, at jeg ikke kunne fortsætte. Jeg havde en sød kæreste, og når man bliver ældre, tænker man mere over konsekvenserne.«

Han er nu i gang med at forbedre den skolegang, som han ikke havde tid til som helt ung. Fremtidsdrømmen er en karriere som pilot.

»Det har selvfølgelig lange udsigter, men jeg skal nok blive det,« fastslår Fadi Kassem selvsikkert.

hlz@bt.dk