Lars K. Andersen, manuskriptforfatter og ven til den terrordræbte 55-årige filminstruktør Finn Nørgaard, har flere gange i de tos fælles tid side om side oplevet sin gode ven handle aktivt, når nogen blev forkert eller uretfærdigt behandlet.

Lige præcis som det skete lørdag ved kulturhuset Krudttønden på Østerbro i København, da den 22-årige terrorist Omar El-Hussein ifølge politiet affyrede op mod 30 skud mod glaspartiet ind til kulturinstitutionen, hvor målet angiveligt var den svenske Muhammed-tegner Lars Vilks, som befandt sig indenfor. Omar El-Hussein nåede at begå endnu et attentat, før politiet dræbte ham på Svanevej i Københavns Nordvestkvarter.

Et øjenvidne ved Krudttønden fortæller nu til TV2s kriminalmagasin Station 2, hvordan Finn Nørgaard forsøgte at stoppe attentatmanden.

Ifølge vidnet Clayton Colemans beskrivelse forsøgte Finn Nørgaard at overmande og stoppe gerningsmanden ved at gribe fat i hans skuldre bagfra. Men attentatmanden fik vristet sig fri.

»Det er, som om han (Finn Nørgaard, red.) prøver at få fat i skuldrene på ham. Men gerningsmanden drejer bare rundt og skyder,« fortæller Clayton Coleman til tv2.dk.

Finn Nørgaard blev dræbt af et skud fra klos hold. Det kostede ham livet.

Den aktive handling, som den 55-årige filminstruktør udførte ved at forsøge at stoppe terroristen, er fuldstændig typisk for Finn Nørgaard, fortæller Lars K. Andersen til bt.dk:

»Jeg har set ham handle sådan flere gange, da vi i sin tid gik i byen sammen. Det var handling på stedet. Det var instinktivt. Finn var som en springfjeder. Hans retfærdighedssans gjorde, at han ville stoppe uretfærdigheder og optøjer. Ved tåbeligheder og urimeligheder, f.eks. i nattelivet, gik Finn typisk ind aktivt imellem dem og med sin handling sagde: Stop dét der! Det fik folk til at standse op.

De gange jeg så ham gøre sådan, var det altid meget ridderligt. For vi var aldrig selv involveret i ballade af nogen art. Men han ville ikke have, at dårlige ting skete. Det var vel hans retfærdighedssans, der drev ham i de situationer. Det er beundringsværdigt. Men den her sidste situation viser jo desværre også, at det kan være meget farligt,« siger Lars K. Andersen, som er meget berørt af Finn Nørgaards skæbne.

Lars K. Andersen, som er manden bag manuskriptet til bl.a. filmen 'Flammen og Citronen' og dele af tv-serien Arvingerne, skrev dagen efter terroranslaget i København nogle meget varme og personlige mindeord om sin gamle ven til websitet Bongorama.dk. Han slutter teksten med at beskrive, at han sagtens kan forestille sig, at Finn Nørgaard kan have forsøgt at gøre modstand mod vanviddet, fordi det ville passe til hans natur.

Den nye øjenvidne-beretning kom til offentlighedens kendskab torsdag. Så Lars K. Andersen har altså, uden at have haft nogen mulighed for at vide det, da han skrev mindeordet, ramt fuldstændig plet i beskrivelsen af sin ven.

»Jeg skrev de ord nærmest i affekt. Jeg fik bare tanken om, at sådan kunne Finn have gjort. Og når du beskriver vidnets oplevelse af, hvad der skete ved Krudttønden, så er det faktisk præcis sådan, jeg forestillede mig det. Det er mærkeligt at tænke på. Og så utrolig sørgeligt, at det her skulle ske,« siger Lars K. Andersen.