Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

BT mødte vennen til Mesa Hodzic, der blev skudt forleden

Natten til fredag døde Mesa Hodzic efter at være blevet skudt af politiets aktionsstyrke. Dermed blev der sat punktum for et vanvittigt liv fyldt med slagsmål, stoffer, bander, islamister og et afgrundsdybt had til politiet og det samfund, der ikke kunne hjælpe ham.

Torsdag blev han skudt af politiets aktionsstyrke efter at have skudt to betjente og en civil på Christiania.

Mesa Hodzic havde kun én ambition i livet. Han ville til tops i den kriminelle verden:

»Han var ligeglad med alt. Han ville bare op i det kriminelle hierarki. Han sagde nogle gange, at han ville være berømt. Han ville på forsiderne af aviserne. Og det endte han jo med at komme, så hans drøm blev opfyldt.«

Sådan siger en barndoms- og ungdomsven til den 25-årige danske statsborger, der kom hertil fra Bosnien som barn. Vennen ønsker at være anonym, men redaktionen ved, hvem han er.

Mesa Hodzic kom til Danmark fra Bosnien-Hercegovina, da han var fire år gammel. Hans far havde krigstraumer og var for det meste fraværende. I stedet for at være far gik han på kasino eller drak, fortæller vennen, der ofte kom i barndomshjemmet.

Ry som en af de værste rødder

Familien boede først i Greve og Hundige syd for København, men flyttede så til Telemarksgade på Amager, og Mesa Hodzic begyndte i 6. klasse på Amager Fælled Skole. I det sociale boligbyggeri fik han hurtigt etableret et ry som en af de værste rødder i området. Det fortæller hans tidligere bedste ven og skolekammerat.

»Vi andre ringede på dørklokker og løb vores vej. Mesa kastede en sten gennem ruden eller tændte bål under kældertrappen,« fortæller vennen.

Mesa Hodzic kom ofte i slagsmål i skolen, men han var ikke som andre slagsbrødre.

»Mesa nøjedes ikke med at slås med næverne, han løb hjem efter et våben eller brugte et afrevet cykel-støtteben som kølle,« fortæller vennen.

Begge drenge var med i banden TMG - navnet er en forkortelse af Telemarksgade.

Banden trak overskrifter, da en række ildspåsættelser plagede bydelen. En del af bandens drenge medvirkede i et indslag i ’Krimi 5’, hvor de skjult bag masker pralede med, hvordan de solgte stoffer og tævede andre unge. En af dem var Mesa Hodzic, der ifølge vennen var med til at sætte biler i brand. Indslaget skabte splid i banden, fordi det var aftalt, at de ikke skulle tale med pressen. Mesa Hodzic blev smidt ud og forsvandt i en periode fra kvarteret.

I stedet begyndte han at hænge ud med nogle ældre pakistanere, der solgte stoffer i Saxogade på Vesterbro.

Mesa Hodzic vendte tilbage til Telemarksgade og flirtede en overgang med en lokal afdeling af HA. I 2010 blev Mesa Hodzic sammen med sin far og lillebror tiltalt for drabsforsøg begået nær deres bopæl. Offeret blev tildelt talrige knivstik og var tæt på at dø. Offeret blev overfaldet, fordi han tidligere havde tævet Mesa Hodzic, som han havde taget i at have en affære med sin kæreste. Mesa Hodzic selv gik fri, men hans far fik seks års fængsel for overfaldet.

Himlede op om islam

Efter knivstikkeriet afbrød vennen al kontakt med Mesa Hodzic. Men nogle år senere stødte han på ham i en lejlighed i Urban-planen til et islamistisk møde. Nu havde Mesa Hodzic fået langt hår og langt skæg, og han himlede op om islam og tordnede mod det ’vantro Danmark’.

Mesa Hodzic nærede et indædt had til systemet og særligt til politiet.

»Han skrev ’ACAB’ og ’dø panser’ på væggene. Han havde tit fået tæsk af politiet,« fortæller vennen.

Da han torsdag så sin gamle ven i landets medier, fik han et chok. Men egentlig kommer det ikke bag på ham, at hans liv endte, som det gjorde.

»Jeg er faktisk ikke overrasket. Jeg kender mange folk, der er døde, fordi de er blevet stukket ned eller skudt. Jeg tror ikke på karma, men man vælger enten en god vej eller en dårlig vej i livet. Han levede på en måde, hvor hans dage var talte.«

Vennen har selv taget en gymnasieuddannelse og har i dag fast arbejde. Han ønsker derfor ikke at blive sat offentligt i forbindelse med den kriminelle verden.

Andre læser også