Mens resten af Danmark fejrer julen, bevogter Lars, Jonny og et hold af kolleger fra hjemmeværnet Restaurant Vejlegården, så ingen kan manipulere med beviserne på spisestedet, der natten til fredag blev ramt af en mystisk brand.
Mens resten af Danmark fejrer julen, bevogter Lars, Jonny og et hold af kolleger fra hjemmeværnet Restaurant Vejlegården, så ingen kan manipulere med beviserne på spisestedet, der natten til fredag blev ramt af en mystisk brand. Foto: Martin Kjær Jensen

Hjemmeværnsfolk bevogter brandhærget restaurant

Mens de fleste danskere har travlt med forberedelserne til juleaften, er en lille gruppe hjemmeværnsfolk i Vejle bundet til en sølvgrå kassevogn. Med summende motor og kaffe i termokanden tilbringer de time efter time med at stirre på restauranten, som lige nu er på hele landets læber. Siden der natten til fredag udbrød brand på Vejlegården, har spisestedet været bevogtet dag og nat, så ingen kan manipulere beviserne, der møjsommeligt gennemgås af politiets teknikere.

- Havde jeg ikke siddet her, havde jeg været hjemme og slappe af, ligesom alle andre. Det ville jeg da hellere, men nogen skal jo løse de her opgaver, siger 42-årige Lars Bertelsen, der lillejuleaften har dagvagten sammen med kollegaen Jonny.

De mødte klokken otte og har fri ti timer senere. Løn: Et simpelt tak.

- For mig er det vigtigt at gøre noget for samfundet. Jeg er også natteravn, bloddonor og kontrollør på stadion, afslører Jonny, som har fire års erfaring i hjemmeværnet.

Er der også brug for hende juleaften, står hun klar igen, forsikrer hun.

I hvert fald efter spisetid.

Trods sne og blæst sidder den mørkegrønne baret ulasteligt på hovedet begge vagter. Intet overlades til tilfældighederne. Hver gang en forbipasserende stopper op, bliver den lune kassevogn forladt, og vedkommendes ærinde undersøges. Duften fra en halvtom dåse med brunkager og Bing Crosbys i radioen afslører dog, at pligten blandes med en strejf af den hygge, der for længst har opslugt resten af landet.

Mens timerne går på den lille vagtpost, kommer Sydøstjyllands Politi langsomt nærmere en opklaring af årsagen til branden på restauranten, der i sommer blev landskendt for en ophedet konflikt med fagforeningen 3F.

Ifølge efterforskningsleder Brian Voss Olsen er de tekniske undersøgelser i restauranten stort set afsluttet. Resultatet forventes at ligge klar inden nytår. Indtil det sker, holder politiet dog fortsat alle muligheder åbne, siger han til BT.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.