Fup eller livsfarligt stunt - døm selv

En unavngiven ung mand høster stor popularitet for at udføre et livsfarligt stunt på taget af en bus. I en video, der bliver delt ivrigt på det sociale medie Facebook, demonstrerer han det, der beskrives som en 'Avantgarde bustur'. 

Den unge mand kravler op på taget af linje 9A der kører i fuld fart ud af Danneskiolds-Samsøes Allé på Holmen i København. Da bussen passerer en bro, springer han direkte ud i kanalen.

På Facebook har videoen 1.725 likes og i kommentarfeltet høster bus-surferen hyldestord for sit vovestykke.
- Legendarisk, skriver en facebook-bruger.
- Top blæret, skriver en anden.
- Fuck, hvor godt, skriver en tredje.

Hos Københavns Politi tager vagtchef Dannie Rise afstand fra videoen.

- Det er utroligt dumt det der. Nu gik det godt denne gang, men det kunne lige så godt gå galt. Han bringer sig selv og andre i fare. Videoen kan også inspirere andre til at forsøge det samme, og det kan være de er mindre heldige. På et eller andet tidspunkt, vil sådan noget gå galt, siger Dannie Rise.

Videoen er lavet af en gruppe, der kalder sig TMJ - The Movia Jumpers. Manden der har lagt filmen på facebook bedyrer over for bt.dk, at filmen er ægte og blev optaget med en mobiltelefon for to-tre uger siden.

- Det er noget, vi gør tit ved forskellige broer. Vi ved godt, det er farligt, men vi gør det for at få suset. På Langebro var der en situation med en kanalrundfart, der var ved at blive ramt, så nu har vi en der holder øje, mens den anden springer. Men man skal ikke holde for meget øje, for så forsvinder suset, siger manden, der ønsker at være anonym.

Hvordan kan vi vide, om filmen er ægte?
- He he, det er jo op til dig selv at vurdere. Men det er lidt komisk, at du spørger.

Flere falske videoer i omløb
Ifølge mandens facebookprofil arbejder han hos et firma, der laver filmkulisser og arbejder med såkaldt green-screen, en teknik som gør det muligt at sætte personer ind i andre omgivelser.

Er filmen lavet med green-screen?
- Hør her, jeg arbejder der som tømmerlærling, jeg er ikke green-screen ekspert.

De seneste år er det blevet lettere for amatører at lave falske videoer. I USA hitter falske videoer med såkaldte 'ghost rides' på nettet. Et ghost-ride er et fænomen, hvor chaufføren forlader rattet for en kort stund og kravler op og surfer på taget.

Er du på mobilen - så se tv-klippet med det farlige bil-stunt her.

Videoerne er dog falske. Herunder kan du se, hvordan videoen blev til:

Er du på mobilen - se hvordan de har lavet bil-stuntet her

Movia er dybt rystede over videoen med det vanvittige busstunt  - uanset om den er ægte eller falsk.

- Det der foregår i den video og rigtig, rigtig alvorligt, og det indbærer en stor risiko både for ham der springer, for chaufføren og for passagererne. Det er ikke et fænomen, vi har set før, og jeg kan ikke sige, om videoen er fake eller ægte, men selv hvis den er fake, tager vi skarp afstand fra den. Videoen er set af op i mod 2.000 mennesker og den kan inspirere unge mennesker, selv hvis den er fake, siger Markedscenterhef i Movia, Søren Englund.
 
Han fortæller, at Movia for et par år siden selv stoppede en reklamefilm, hvor en far og søn sparkede dæk på en bus. Årsagen var, at filmene kunne inspirere børnehavebørn til at sparke dæk på bussen og dermed afføde en farlig situation.

Movia overvejer nu at anmelde sagen til politiet.