Lyt til artiklen

Der er ingen argumenter for at forbyde sex mellem bror og søster, mener en juraprofessor Vagn Greve. Han mener, at blodskam bør være fuldt lovligt.

Sex mellem bror og søster er ikke bare tabubelagt, men også strafbart. Men sådan burde det ikke være, mener en dansk juraprofessor.

- Vi har nogle dybt ulykkelige mennesker, der er meget forelskede i hinanden, men som ikke kan få lov til at have et normalt liv, siger juraprofessor ved CBS, Vagn Greve, til Nyhedsbureauet Newspaq.

Torsdag skal et søskendepar fra Nordsjælland i retten for blodskam. De har et barn sammen på to og et halvt år. De kan risikere at komme i fængsel i op til to år, hvis de bliver idømt lovens hårdeste straf på området.

Ifølge Vagn Greve er der dog ikke nogen saglige argumenter for, at blodskam skal være kriminelt.

- Det bunder i nogle gamle, moralske forestillinger, hvor vi har kriminaliseret noget i det, vi tror er vores frigjorte Norden, men som er straffrit i Holland, Frankrig, Spanien og så videre, udtaler professoren.

Ifølge Vagn Greve er det en gammel skrøne, at indavl skulle føre til vandskabte børn. Han oplyser, at ved en normal graviditet, hvor forældrene ikke er i familie med hinanden, er der tre procents risiko for misdannelser hos barnet.

Hvis forældrene derimod er søskende, stiger risikoen til fem procent, og det er en så lille stigning, at det slet ikke kan lægge til grund for et forbud, mener han.

- Ved mange forskellige sygdomme, vil halvdelen af børnene videreføre sygdommen, selvom det kun er den ene forælder, der har den, men det er ikke ulovligt, så i dette tilfælde gør man noget ganske særligt, fastslår juraprofessoren.

Selvom risikoen for defekter skulle være større, kunne det ifølge Vagn Greve heller ikke retfærdiggøre, at sex mellem bror og søster skulle være forbudt.

- Dermed siger man jo, at børn, der fødes med fysisk eller psykisk effekt, ikke har samme menneskeværd som andre børn, siger Vagn Greve til Newspaq.

Der er dog ikke noget, der tyder på, at blodskam bliver lovliggjort indenfor den nærmeste fremtid. Hverken Venstre eller Socialdemokraterne vil kommentere den konkrete sag fra Hillerød, men de vil godt understrege, at loven ikke skal ændres.

- Det er selvfølgelig nemmere at skulle hjem og møde svigermor, hvis det bare er mor. Men sex mellem søskende og andre nært relaterede er forkert. Der er ikke noget, der kan være meget mere grundlæggende forkert både moralsk og juridisk. Og det skal være ulovligt, siger Socialdemokraternes retsordfører Karen Hækkerup til Newspaq.

Heller ikke Venstre er klar til at gøre blodskam lovligt, oplyser retsordfører Kim Andersen.