Det er for nemt at skaffe sig et skydevåben i Malmø. »Tilgængeligheden er stor, og der er mange af dem,« lyder det i kor fra politiet, de sociale myndigheder, borgere og folk med indblik i de kriminelle kredse, som BT har talt med.

»Problemerne, som Malmø oplever lige nu, skyldes mange ting. Men én af de primære årsager er, at det er så let at få fat i et våben. Mængden er stor, og det samme er tilgængeligheden.«

Ordene stammer fra fængselsimamen Ayoub Chibli, men kunne lige så godt komme fra Malmøs politi, kommunens socialforvaltning eller en hvilken som helst borger, man møder på gaden i den uroplagede sydsvenske by.

Ayoub taler med en vis vægt. Siden 1989 har han været ansat under Malmøs kriminalforsorg og dermed mødt og snakket med samtlige arresterede eller fængslede unge med muslimsk baggrund. Den gruppe, som Malmøs politi i søndagens udgave af BT udpegede som den primære årsag til den enorme voldsspiral, som den sydsvenske by har været plaget af gennem en længere periode.

Ayoub Chibli kan grundet sin tavshedspligt ikke gå i detaljer med, hvad han ved om den omfattende våbenhandel eller menneskene bag, men giver alligevel et interessant og uhyggeligt indblik i, hvor faretruende let det er for unge kriminelle at få fingre i et dødbringende våben:

’Det er jo helt vanvittigt’

»Jeg mødte en person for nogen tid siden, som sagde til mig, at han på 15 minutter kunne skaffe en Kalashnikov. Og det var altså før, voldsproblemerne tog fart. Det er jo helt vanvittigt,« siger imamen til BT.

Ikke hvem som helst

At tilgængeligheden af våben i Malmø er nem, vidner sidste års cirka 600 beslaglæggelser af ulovlige våben om.

Våbnene kommer ifølge politiet primært fra det tidligere eks-Jugoslavien og koster – med tanke på hvor stor skade de kan forårsage – overraskende lidt. Ayoub Chibli har hørt om priser på en pistol helt ned til 3.000 svenske kroner, imens avisen Kvällsposten tidligere har skrevet, at et halvautomatisk våben på gadeplan kan erhverves for cirka 7.500 svenske kroner.

Dog siger Ayoub Chibli, som bor i Rosengård, Malmøs store og berygtede ghetto med cirka 24.000 indbyggere, at det langtfra er hvem som helst, der kan gå ned på hjørnet og skaffe sig et håndvåben i løbet af få minutter:

»I ville ikke kunne gå ned i Rosengård om natten og købe et våben. Desuden ville det også være farligt. Havde det været let for jer at gøre det, havde det også været let for politiet at finde frem til de personer, der er skyld i problemerne. Men hvis man er en del af den kriminelle kreds, er det bestemt muligt,« siger han til BT.