Fredag afgør Højesteret, om christianitterne kan få brugsret til Christiania eller ej.

Københavnerne skal efter alt at dømme ikke frygte uroligheder i byens gader fredag, efter at Højesteret afsiger dom i den såkaldte Christianiasag. Hos Københavns Politi regner man i hvert fald ikke med optøjer i den forbindelse.

- Hvis du spørger, om vi har planlagt en særlig politiaktion til at håndtere eventuelle uroligheder, så er svaret, at det har vi ikke, fortæller Jens Jespersen, som er operativ leder på Københavns Politis Station Amager, der blandt andet dækker området, hvor Christiania ligger.

Han afviser også, at Københavns Politi har hidkaldt politifolk fra andre politikredse i landet, som kan sættes ind, hvis der opstår uroligheder.

Fredag ved middagstid afgør Højesteret en strid mellem christinaitterne og den danske stat om brugsretten til området. Staten ejer Christiania, men christianitterne mener, at deres tilstedeværelse har sikret dem brugsretten.

Et nederlag i Højesteret til christianitterne vil dog ikke betyde, at fristaden skal ryddes. Området vil få lov til at bestå uanset hvad, men det skal foregå inden for lovens rammer, og det er ikke tilfældet i dag.

Det fastslår pressechef Jacob Holst Andersen fra Slots- og Ejendomsstyrelsen, som er den statslige myndighed i sagen. Ifølge ham er spekulationer om en snarligt forestående rydning af Christiania ikke andet end en myte.

Den juridiske kamp drejer sig om, at staten i forbindelse med christianialoven fra 2004 opsagde christianitternes brugsret til området gældende fra 1. januar 2006.

Christianitterne forlanger at blive tilkendt brugsretten permanent eller i det mindste at få medhold i, at opsigelsesvarslet var for kort.

Københavns Politi ser da også afgørelsen i Højesteret som blot et juridisk skridt, der ikke vil få så store konsekvenser for Christianias fremtid, at det vil kunne udarte sig til uro.

Dommen i Højesteret ser vi som endnu en juridisk krusning på den lange og trange vej, hvor staten og christianitterne har kæmpet i årevis, siger Jens Jespersen fra Station Amager.

/ritzau/