Har du fået hacket din computer? Så hører BT meget gerne fra dig. Send en mail til 1929@bt.dk eller skriv en besked til os her på Facebook.

Oven på en dag med usædvanligt mange anmeldelser fra borgere, der har fået hacket deres computere, bruger Sydjyllands Politi ekstra kræfter på at advare om internettets farer.

»Vi har haft en masse anmeldelser i dag og i sidste uge om hacking af computere. De har fået mails i indbakken med et link, de skulle trykke på. Nogle har så trykket, hvorefter computeren er blevet låst, så de ikke har kunne få adgang til deres filer, medmindre de betalte penge,« siger specialkonsulent Christian Østergaard fra Sydjyllands Politi.

En afstemning på deres twitterprofil viser også, at 54 procent har oplevet at få en mail med en mulig virus i.

Christian Østergaard fortæller, at det både har været private og virksomheder, som har kontaktet politiet. Få havde backup af deres filer, derfor har nogle mistet alt, og andre har valgt at betale løsesummen, så de kunne få deres filer tilbage.
Men Politiet anbefaler, at man holder pungen i lommen.

»Vi anbefaler, at man ikke betaler løsesummen, men i stedet skal man huske at lave en backup af sine filer. Der er ikke mange, der skal betale svindlerne, før det er en profitabel forretning for dem, der svindler,« forklarer Christian Østergaard.

Det skal være en offline backup, før man er helt sikker, forklarer han. Det dur altså ikke nødvendigvis at lægge sine filer på onlinetjenester, da Christian Østergaard har oplevet flere, som stadig ikke kan få adgang til dem, efter deres computer er blevet hacket. Han anbefaler derfor, at man gemmer det på en ekstern harddisk.

Onsdagens tweets var planlagt for længe siden, men dagens problemer gør dem bare endnu mere aktuelle, forklarer Christian Østergaard. De håber at kunne gøre danskerne mere bevidste på nettet.

»Vi håber på, at danskerne får nogle idéer til, hvordan de kan forebygge sig mod digital kriminalitet. Vi vil gøre folk mere sikre på nettet. Ligesom du sikrer din bolig mod tyve, skal du også sikre dig på nettet,« fortæller Christian Østergaard.

Nogle af de andre emner, de sætter fokus på, er snyd netdating, sikre passwords, fake netbutikker og misbrug af private billeder.

Har du fået hacket din computer? Så hører BT meget gerne fra dig. Send en mail til 1929@bt.dk eller skriv en besked til os her på Facebook.