Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Det amerikanske forsvarsministerium bekræfter nu et opsigtvækkende drab på IS-krigeren R.T., der har boet en stor del af sit liv i Danmark. Det skriver Dagbladet Information.

Han var ifølge amerikanerne et »betroet« medlem af Islamisk Stat og understøttede terrorbevægelsens »eksterne operationer«. Desuden stod han for håndtering af udstyr og penge.

Drabet på dansk-kurdiske R.T. foregik via et målrettet luftangreb, der fandt sted 7. december nær byen Raqqa i Syrien, som er Islamisk Stats de facto hovedstad.

Angrebet blev udført af den USA-ledede koalition mod Islamisk Stat, men amerikanerne oplyser ikke, hvilket land fra koalitionen der udførte angrebet.

Var uddannet ingeniør

Tidligere har aktivistgruppen Raqqa is Being Slaughtered Silently hævdet, at dansk-kurdiske R.T. var blevet dræbt, men dog uden at fremlægge bevis for påstanden. Anonyme kilder har også hævdet dette over for Politiken.

Men nu bekræfter USA altså, at dansk-kurderen med irakisk baggrund, der ifølge Berlingske var sidst i 20erne, uddannet ingeniør og fra Nørrebro i København, er blevet dræbt.

Oplysningerne kom frem på et pressemøde tirsdag, hvor det blev også blev annonceret, at ni andre medlemmer af Islamisk Stat er blevet dræbt.

De i alt ti drab er primært udført ved hjælp af angreb fra droner, men om R.T. blev dræbt ved hjælp af en drone, oplyser det amerikanske forsvarsministerium ikke.

Tog studentereksamen og arbejdede i lufthavnen

Dansk-kurdiske R.T. tog ifølge Berlingske studentereksamen fra Frederiksberg Gymnasium i 2006, og fortsatte på ingeniøruddannelsen på Danmarks Tekniske Universitet året efter.

Copenhagen Marine Engineering College bekræfter over for Berlingske, at R.T. læste Marine Engineering and Technology Management, som der står anført på R.T.s egen LinkedIn-profil.

I tiden mellem gymnasiet og ingeniør-uddannelsen – fra august 2006 til april 2007 – arbejdede han ni måneder i Kastrup Lufthavn som assistent ved sikkerhedstjek og boardingpasskontrol.

På R.T.s LinkedIn-profil har han selv opgivet uddannelse, miljø, humanitær bistand og sociale tjenester som sager, der optager ham.

R.T.s sidste kendte arbejdsplads i Danmark var som mentor i Foreningen Nydanskere, hvor han blev ansat i januar 2014.

Kendte til terrorangreb i Paris

Aktivistgruppen Raqqa is Being Slaughtered Silently har tidligere til Berlingske fortalt, at den danske IS-kriger, der angiveligt også brugte dæknavnet Abu Maryam al-Kurdistani, var i ledtog med den del af Islamisk Stat, der planlagde og udførte angrebene i Paris i november 2015.

»Han kendte til hver eneste detalje i Paris-angrebene og var i kontakt med nogle af gerningsmændene både før og efter angrebene,« fortalte et af medlemmerne fra gruppen til Berlingske i december.

Hverken familie eller venner vidste angiveligt, at R.T. var taget til Syrien for at kæmpe for IS.

Andre læser også