Nåede du ikke at købe en billet til årets Roskilde Festival? På Den Blå Avis kan du stadig få fat i en billet, men så skal du samtidig købe en tilhørende kaffekop eller T-shirt til flere tusinde kroner.

'Billetten sælges for 2.200 kr. – koppen sælges for 2.800 kr. Sælges kun samlet,' står der i en salgsannonce.

Det har skabt lovløse og desperate tilstande på Den Blå Avis, efter at Roskilde Festival for lidt over en uge siden blev udsolgt.

Selvom det er ulovligt at sælge billetter til koncerter eller kulturarrangementer til overpris, bliver der næsten dagligt oprettet salgsannoncer til flere tusinde kroner over den oprindelige salgspris på 2.125 kroner.

I mange tilfælde bliver billetterne udbudt og solgt til alt mellem 3.000 og 5.000 kroner.

Normalt får Den Blå Avis en til to ugentlige anmeldelser om såkaldt sortbørshandel, men det er steget til op mod 30 tilfælde de seneste uger. At tallet er så stort, skyldes, at køberne til en festivalsbillet mildest talt står i kø.

Da det er muligt at få besked på e-mail hver gang, der kommer en salgsannonce om en billet til Roskilde Festvial, modtager sælgerne i sekunderne efter ofte en skov af desperate henvendelser.

Ejeren af billetten ser det i mange tilfælde som en lukrativ mulighed og starter en budrunde.

Det får også desperate købere til aktivt at efterlyse billetterne i annoncer.

'Skal virkelig bruge en Roskilde Festival-billet. Skriv til mig, hvis du har en. Har nok penge,' lyder det i en købsannonce.

Kan give bødestraf

Det er måske fristende at tjene et par tusinde kroner på sin festivalbillet, men ikke alle ved, at videresalg til overpris er ulovligt i Danmark. Loven skal sikre, at alle har lige mulighed for at gå til koncerter og andre arrangementer.

Det er kun lovligt at sælge billetter til den pris, som den oprindeligt har været udbudt til, plus det gebyr, der eventuelt skulle være. Sælger man eksempelvis en billet til prisen, men samtidig også en kop til flere tusinde kroner, vil det være en omgåelse af loven.

Hos Den Blå Avis er de opmærksomme på de mange annoncer med billetter til overpris, som de fjerner, når de bliver anmeldt.

»Vi er meget opmærksomme på falske annoncer samt sortbørshandel – og især op til udsolgte festivaler og koncerter. Vi sætter derfor meget stor pris på de anmeldelser, vi modtager fra vores brugere, og disse bliver typisk undersøgt inden for få timer,« udtaler kundeservicechef Lene Kristensen.

Besværlig kundeservice

Køb af billetter til Roskilde Festival foregår officielt gennem billetportalen Ticketmaster, hvor kunderne også har mulighed for at lave en sikker overdragelse af billetter mellem to parter mod et mindre gebyr.

På den måde kan køber og sælger sikre sig mod, at den ene part ikke overholder en ærlig handel.

Problemet er bare, at mange sælgere afviser købere, der ønsker at gøre brug af den sikre overdragelse, fordi det enten er for besværligt eller forhindrer sælger i at kræve en overpris for billetten.

Først skal sælger telefonisk kontakte Ticketmaster og oplyse en række informationer om køberen, som derefter også skal kontakte Ticketmaster og købe billetten over telefonen. Først derefter - og med nogle bankdages forsinkelse - vil sælger få returneret det oprindelige købsbeløb til sin konto.

Sikker overdragelse af billet med Ticketmaster bliver ofte afvist af sælger.
Sikker overdragelse af billet med Ticketmaster bliver ofte afvist af sælger.
Vis mere

En løsning, som mange sælgere på Den Blå Avis derfor ikke bruger.

Hos Ticketmaster erkender administrerende direktør, Jacob H. Lund, at det desværre er en lidt omstændig løsning.

»Jeg synes i første omgang ikke, at man skal købe og sælge sine billetter gennem Den Blå Avis, da vi har en service, hvor man kan ringe til os og få hjælp til transaktionen.«

»Men det er ikke den optimale måde at gøre det på,« indrømmer han.

»Inden året er gået, kommer vi også med en ny og mindre bøvlet løsning, som foregår online og ikke telefonisk.«